Įvyko konferencija „Sveikatos sistemos vystymo perspektyvos: partijų politinis susitarimas dėl esminių veiksmų“ - MRU
Naujienos

28 rugsėjo, 2016
Įvyko konferencija „Sveikatos sistemos vystymo perspektyvos: partijų politinis susitarimas dėl esminių veiksmų“
Įvykis

Spalio 4 dieną Mykolo Romerio universitete vyko sveikatos politikos ir valdymo konferencija „Sveikatos sistemos vystymo perspektyvos: partijų politinis susitarimas dėl esminių veiksmų“, kurioje buvo aptartos Lietuvos sveikatos sistemos aktualijos ir pakviesta politines partijas susitarti dėl sveikatos sistemos plėtros gairių ateinančioje politinėje kadencijoje. Konferenciją jau septintą kartą organizavo Mykolo Romerio universitetas kartu su Sveikatos apsaugos ministerija.

Pradėdama konferenciją viena jos iniciatorių Mykolo Romerio universiteto prof. dr. Danguolė Jankauskienė pabrėžė, kad labai svarbu, jog bendrai diskusijai susirinko visi sveikatos sistemos suinteresuotieji-sveikatos politikos formuotojai ir įgyvendintojai: mokslininkai, politikai, valstybės tarnautojai, atsakingi už sveikatos politiką, sveikatos priežiūros įstaigų atstovai, pacientai, verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovai. „Labai svarbu, kad ne tik kalbėtume ir patys tobulėtume, bet kad būtų įgyvendinta tai, kas aptarta ir kas yra svarbu. Konsensuso tarp suinteresuotųjų suradimas yra vienas svarbiausių viešosios politikos uždavinių, o Lietuvos politinės partijos, manyčiau, yra pakankamai subrendusios, kad galėtų susitarti dėl vienos svarbiausių visiems šalies gyventojams sričių- sveikatos sistemos vystymo“, – pabrėžė prof. D. Jankauskienė.
Jos teigimu, partijų susitarimo iniciatorius yra sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, tad tenka tik apgailestauti, kad dėl ligos jis negali dalyvauti įgyvendinant tokią svarbią idėją. Konferenciją sudarė trys dalys: pirmoji skirta moksliniams pranešimams apie gyventojų sveikatos būklę bei sveikatos sistemos vertinimą europiniame kontekste, antrojoje parlamentinių politinių partijų atstovai pristatė savo sveikatos srities programas, trečiojoje darbo grupės diskutavo finansavimo, asmens sveikatos priežiūros, visuomenės sveikatos ir farmacijos temomis.
Moksliniuose pranešimuose buvo pateiktas Lietuvos sveikatos sistemos mokslinis vertinimas ir jos rezultatai. Pranešėjai konstatavo, kad Lietuvos gyventojų sveikatos būklės rodikliai kelia didelį susirūpinimą. Pasaulio sveikatos organizacija jau kelis dešimtmečius kalba apie sveikatos sistemos lėšų panaudojimo efektyvumą, t.y. apie geriausių sveikatos priežiūros rezultatų pasiekimą mažiausiais kaštais. Vertinant Lietuvos sveikatos sistemos būklę buvo pristatyta, kaip mums sekasi ir koks sistemos efektyvumas iš paciento perspektyvos- kaip tai vertina pacientai; vidinės būklės – kokie mūsų veiklos rezultatai; novatoriškumo ir tobulėjimo- kaip mes taikomės prie besikeičiančios aplinkos; ir finansavimo - kaip efektyviai naudojame resursus. Tyrimai rodo, kad mūsų šalies sveikatos sistema tobulintina, bet visgi perspektyvi, o žmonės tikisi, kad ji taps prioritetine ir valdymo, ir finansavimo prasme. (Mokslininkų pranešimus bei po diskusijų pasiūlytą deklaraciją galima rasti čia