Įvyko ketvirtosios teisės žinių olimpiados Lietuvos moksleiviams finalas - MRU
Naujienos

11 balandžio, 2019
Įvyko ketvirtosios teisės žinių olimpiados Lietuvos moksleiviams finalas
Teisės mokykla

Balandžio 12 dieną Mykolo Romerio universitete įvyko ketvirtosios nacionalinės teisės žinių olimpiados Lietuvos moksleiviams finalas. Pirmame olimpiados etape dalyvavo virš 1000 moksleivių iš 85 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų.
 
Į finalą pateko 270 moksleivių iš 60 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų.
Organizatorius ypač džiugina augantis susidomėjimas ir moksleivių aktyvumas. „Kiekvienais metais pastebime vis didesnį moksleivių susidomėjimą šiuo renginiu, kai kurie moksleiviai kasmet dalyvauja jau nuo 9 klasės. Jei ankstesniais metais būdavo aktyvesni 9-10 klasių moksleiviai, tai šiemet panašus moksleivių skaičius dalyvauja 11-12 klasių kategorijoje. Tikėkime, kad jau užaugo nauja karta, kuri supranta teisės žinių reikalingumą“, – sakė Mykolo Romerio teisės mokyklos prodekanė, olimpiados koordinatorė Inga Mickevičiūtė. Pirmame etape vieni sudėtingiausių klausimų moksleiviams buvo apie pilietybę, o lengviausi – sąžiningumą ir korupciją.
 
Šių metų olimpiados akcentas – teisė ir technologijos. Pasak Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanės profesorės dr. Lyros Jakulevičienės, teisė ir technologijos XXI amžiuje yra glaudžiai susiję: „Šiuolaikinė visuomenė naudoja daug technologijų, veikia interneto erdvėje. Technologijos vis dažniau padeda siekti teisingumo, keičia pačią teisininko profesiją ir jos perspektyvas ateityje. Kartu jų naudojimas kelia tam tikrus pavojus vartotojui, todėl teisininkų reikalingumas tik didės.“
 
Olimpiados finale moksleiviai ne tik sprendė teisės testą, bet ir klausė MRU lektoriaus Mariaus Laurinaičio paskaitą apie naujus iššūkius elektroninėje erdvėje, dalyvavo legaltech veiklose. Organizatoriai taip pat didelį dėmesį skyrė mokytojams. „Kiekvienais metais aktyviai bendradarbiaujame su mokytojais, kurie svariai prisideda prie olimpiados rengimo savo mokyklose, ruošia ir lydi moksleivius į finalą Vilniuje.
Šiais metais apdovanojome geriausius moksleivius ruošusius mokytojus, o visus pedagogus pakvietėme į Ugdymo plėtotės centro surengtą diskusiją „Kaip mokykloje galima stiprinti teisinį švietimą?“– pasakojo Inga Mickevičiūtė.
 
Olimpiadą rengia Mykolo Romerio teisės mokykla kartu su Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija bei Lietuvos advokatūra. Vertingus pagrindinius prizus nugalėtojams įsteigė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir Europos komisijos atstovybė Lietuvoje. Šią iniciatyvą palaiko Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Ugdymo plėtotės centras, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos antstolių rūmai, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Nauju projekto partneriu tapo Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.