Italų studentas Džakomas: politika jau daug metų yra mano aistra - MRU
Naujienos

10 spalio, 2022
Italų studentas Džakomas: politika jau daug metų yra mano aistra
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

21-erių Milano universiteto studentas Džakomas Pangracis (Giacomo Pangrazzi) atvyko į Vilnių gilintis į pabėgėlių teisę, Europos Sąjungos teisę bei kitus teisės dalykus, dėstomus Mykolo Romerio universitete (MRU) anglų kalba. Džakomas norėjo įgyti europietiškos patirties Vilniuje, toli nuo gimtosios Italijos. Nuo 16 metų jis su užsidegimu domisi politika, vadovavo kelioms Italijos jaunimo organizacijoms, sudarančioms sąlygas susitikti ir pasikalbėti su Italijos švietimo ministru buvusio ministro pirmininko Marijaus Dragio (Mario Draghi) vyriausybėje Patricijumi Biankiu (Patrizio Bianchi). Džakomas pažymėjo, kad Italijoje neseniai įvykę rinkimai verti dėmesio: kraštutinių dešiniųjų lyderė Džordžija Meloni (Giorgia Meloni) laimėjo ir netrukus taps pirmąja šalies ministre pirmininke moterimi. Interviu studentas dalinasi savo pažiūromis ir patirtimi Vilniuje, kur planuoja praleisti metus.

– Kodėl atvykai į Lietuvą?

– Esu paskutiniajame politikos mokslų bakalauro studijų kurse Milano universitete. Norėjau metus praleisti užsienyje ir mano universitetas pasiūlė Lietuvą bei kai kuriuos ten esančius universitetus. Norėjau atrasti naujos šalies kultūrą ir tradicijas. Man tai yra ir būdas augti.

– Kas paskatino tave pasirinkti Vilnių?

– Peržiūrėjau įvairių universitetų interneto svetaines. Mane sužavėjo MRU tinklalapis ir komunikacija. Šis universitetas moka komunikuoti studentams per socialinius tinklus ir savo interneto svetainę. Mano manymu, MRU tinklalapis yra gerai išdėstytas ir suprantamas, ypač tiems, kurie nori gauti Erasmus studijų stipendiją. MRU yra įdomus, naujoviškas universitetas. Jis „gimė“ 1990 m., tad yra labai modernus ir šiuolaikiškas. Kai parašiau, norėdamas pasiteirauti apie paraiškų teikimo procesą, sulaukiau greito atsakymo į savo klausimus. Dabar turiu tiek daug idėjų, kurias norėčiau įgyvendinti. Pavyzdžiui, norėčiau MRU įkurti Erasmus studentų asociaciją. Tai būtų proga susitikti ir pasikalbėti su universiteto vadovybe, įgyvendinti įdomius projektus.

– Ką žinojai apie Lietuvą prieš atvykdamas?

– Na, jei atvirai – nieko. Tačiau dabar esu visiškai pasinėręs į studentišką gyvenimą. Stengiuosi pamatyti kaip įmanoma daugiau miesto ir sudalyvauti kultūros renginiuose, tokiuose kaip pereitą savaitgalį Nacionaliniame operos ir baleto teatre matytas spektaklis.

– Kokius skirtumus pastebėjai tarp Vilniaus ir Milano?

– Maistas, be abejo, skiriasi. Ta rožinė burokėlių sriuba (šaltibarščiai) tikrai labai šalta. Jūs valgote skirtingu metu nei mes Italijoje. Pavyzdžiui, mes vakarieniaujame daug vėliau, po aštuntos vakaro. Tradicijos čia taip pat kitokios. Tačiau Vilnius yra graži sostinė ir man čia labai patinka. Vilnius ir žmonės čia labai draugiški bei svetingi, ypač universiteto darbuotojai ir mentoriai.

– Neseniai Italijoje įvyko rinkimai. Ką apie juos manai?

– Visų pirma, nesidžiaugiu, nes daug žmonių nėjo balsuoti. Tik 63 procentai registruotų rinkėjų atėjo balsuoti. 18–34 metų amžiaus grupei priklausančių jaunų žmonių, kurie nebalsavo, dalis labai didelė – apie 37 procentus. Turime ką nors daryti, kad žmonės suprastų ir norėtų atlikti savo pilietinę pareigą, antraip politikai spręs už juos. Tad reikia stengtis sugalvoti gerų idėjų ir jas apsvarstyti. Skaičiau kelis tarptautinius laikraščius, ir kai kurie sako, kad Italija „grįžta prie fašizmo“ arba kad dešinieji bus pavojingi. Kraštutinių dešiniųjų lyderė Džordžija Meloni, kuri, matyt, suformuos kitą vyriausybę, atsiribojo nuo fašizmo. Pažiūrėsime, ar ji sugebės vadovauti ir valdyti šalį – Italiją. Tai sakau pats būdamas Lietuvoje, toli nuo Italijos.

– Kokie tavo ateities planai? Turi brolį, kuris baigė mokslus Čekijoje ir dabar dirba Prahoje, „Procter & Gamble“ (P&G) įmonėje, o kitas dirba „Ferrero“ šokolado gamykloje Niujorke. Vyresnioji sesuo dirba mokytoja Roverete. O kaip savo ateitį įsivaizduoji tu?

– Nesu tikras. Galbūt dirbsiu privačioje įmonėje ir toliau domėsiuosi politika. Norėčiau turėti nuolatinį darbą visu etatu ir tada galbūt kandidatuoti į kokias nors valstybines pareigas ar į parlamentą. Tačiau dar yra laiko nuspręsti. Planuoju įgyti magistro laipsnį užsienyje.