IT kompanijoms trūksta ne tik IT specialistų - MRU
Naujienos

30 birželio, 2016
IT kompanijoms trūksta ne tik IT specialistų

Nors garsiai kalbama apie padidėjusį IT specialistų poreikį ir kaip ant mielių augančius jų atlyginimus, pačios IT kompanijos pripažįsta jaučiančios ne tik IT, bet ir didelį vadybos specialistų trūkumą.

Vadybos sąvoka pasikeitusi iš esmės

Nors vyrauja nuomonė, kad vadybininkų aukštosios mokyklos paruošia per daug, o jie tik papildo bedarbių gretas, patys tarptautinių IT kompanijų atstovai Lietuvoje turi kitą nuomonę ir teigia jaučiantys ne tik IT specialistų, bet ir aukštos kvalifikacijos projektų vadovų poreikį.

Tiesa, reiktų šiek tiek patikslinti pačios vadybos sąvoką, kuri, pasak Mykolo Romerio universiteto profesoriaus Andriaus Valicko, per pastaruosius metus yra pasikeitus iš esmės. „Paminėjus žodį „vadyba“ pirmiausia pagalvojama apie aktyvių pardavimų vadybininkus, – sako A. Valickas. – Tačiau realybė yra ta, kad perspektyviausios šiuolaikinės vadybos sritys labiausiai susijusios ne su aktyviais pardavimais ar klientų paieška, kaip daugelis įsivaizduoja, bet nišinių projektų valdymu“.

A. Valickas pastebi, jog šiuo metu rinkoje trūksta tinkamai parengtų projektų vadybininkų ir vadovų, kurie gebėtų taikyti projektų vadybos metodus įvairiose verslo bei visuomeninio gyvenimo sferose. „Būtent projektų vadyba daugelyje sričių sparčiai keičia tradicinę vadybą ir joje taikomus metodus, – sako A. Valickas. – Pastaruoju metu šios disciplinos žinios ir gebėjimai tampa ypač paklausūs rinkoje ir reikalingi įvairių profesijų atstovams“.

Ką veikia šiuolaikinis projektų vadovas?

Kad trūksta būtent tokių projektų valdymo specialistų, pripažįsta ir Lietuvoje veikiančių tarptautinių IT kompanijų „Barclays“ ir „CSC Baltic“ atstovai. Pasak „Barclays“ projektų vadovo Dariaus Povilaičio, viena pagrindinių šiuolaikinio projekto vadovo užduočių yra sklandaus veiklos proceso tarp skirtingų darbuotojų grandžių koordinavimas ir užtikrinimas kompanijų viduje.

„Šiuolaikinėse organizacijose paprastai būna daug skirtingų asmenybių, pareigybių, kompetencijų ir lūkesčių, – sako Darius Povilaitis. – Visa tai turi kažkas tinkamai apjungti, paskirstyti užduotis, maksimaliai išnaudoti turimą potencialą ir žinias vardan vieno aiškiai apibrėžto rezultato. Šias funkcijas ir atlieka projektų vadovas remdamasis projektų valdymo teorijomis, metodologijomis ir geriausiais praktikos pavyzdžiais“.

IT bendrovės „CSC Baltic“ projektų skyriaus vadovas Rokas Samuolis vardina, jog patyrę projektų vadovai geba puikiai valdyti net ir labai didelės apimties projektus, pastebėti galimybes, įvertinti potencialius pokyčius bei rizikas, o svarbiausia – tinkamai iškomunikuoti informaciją klientams, komandai ir kitoms tikslinėms auditorijoms. R. Samuolis priduria, jog šiuolaikinė projektų vadyba – universalus, o kartu ir labai dinamiškas darbas. Projektų vadovams atsiveria galimybės dirbti įvairiose industrijose, semtis patirties mišriose tarptautinėse komandose, ugdyti organizacinius bei socialinius įgūdžius.

Taip pat R. Samuolis atkreipia dėmesį, jog projektų valdymas šiandien ypač aktualus tarptautiniu mastu. „Verslo aplinka kasdien tampa vis globalesnė, todėl tarptautinių komandų bendradarbiavimo poreikis natūraliai auga. Kurdami ir siūlydami šiai globaliai rinkai naujus produktus, paslaugas ir sprendimus, privalome remtis esminėmis projektų valdymo taisyklėmis, nes tik taip galima sklandžiai ir operatyviai prisitaikyti prie itin greitai kintančių verslo sąlygų“.

Pašnekovai pabrėžia, jog projektinės vadybos studijoms labai svarbus praktinis aspektas. A. Valickas teigia, jog tokias studijas dažnai renkasi ir specialistai, jau turintys bendrųjų vadybinių žinių ir patirties, bet dėl sparčiai besikeičiančių tendencijų versle ir technologijų pokyčių jaučiantys poreikį mokytis pažangesnės ir įvairiapusiškesnės projektų vadybos. Dažnai tokie specialistai nori praplėsti jau turimus vadovavimo ir lyderystės įgūdžius bei gebėjimus. Pasak R. Samuolio, kiekviena klaida turi tam tikrą kainą, todėl tik kaupdamos ir taikydamos sėkmingą projektų valdymo praktiką kompanijos gali pasiekti efektyvesnių rezultatų.

IT kompanijos įsitraukia ir į studijų procesą

Pasak A. Valicko, jausdamas tokių specialistų poreikį ir pačios tarptautinės IT kompanijos aktyviai bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis ir geranoriškai įsitraukia į projektų vadybos specialistų ruošimo studijų procesą. Dėl to išlošia ir IT kompanijos ir studijuojantys: pirmieji neslepia, jog tikisi rasti būsimų darbuotojų, o studentai – ne tik įgyti ar pagilinti šiuolaikinės projektų vadybos žinias, bet ir turi papildomų šansų prisijungti prie didelių tarptautinių kompanijų, dirbančių ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Mykolo Romerio universitete bendradarbiaujant su tarptautinėmis IT kompanijomis „Barclays“ ir „CSC Baltic“vykdoma magistrantūros studijų programa „Projektų vadyba“

Išsamesnė informacija apie šią studijų programą