In memoriam: prof. Gediminas Mesonis - MRU
Naujienos

26 liepos, 2022
In memoriam: prof. Gediminas Mesonis
Universitetas
Bendruomenė

Profesorius Gediminas Mesonis (1968-2022 ) buvo Mykolo Romerio universiteto mylimas dėstytojas, nuoširdus, draugiškas, pagarbus, jautrus draugas ir kolega, palikęs turtingą akademinį palikimą. Jo monografijas, straipsnius kolegos ir studentai cituos savo darbuose ir jaus jo šiltą, kartais sarkastišką, bet visada nuoširdžią šypseną. 

Profesoriaus požiūris į teisę buvo akademiškai platus, inovatyvus, kartais,  sakytume, drąsus, kritiškai žvelgiantis ne tik į akademinę doktriną, bet ir teisėjo darbą. Jo, kaip kadenciją baigusio Konstitucinio Teismo teisėjo patirtis, atsispindi akademiniuose darbuose. Skaitant straipsnį  „Teisėjas &Filosofas“, supranti kaip giliai  ir kritiškai jis vertina teisėjo darbą,  kaip būtina teisei būti atvirai filosofijos mokslo pasiekimams, nes tik tie teisėjo  sprendimai, kurie yra  grindžiami problemos ontologinio lygmens pažinimu, yra kelias teisingumo link. Gedimino Mesonio straipsnyje „Konstitucija & politika: menas po skyrybų būti kartu“ konstitucinė teisė vertinama kaip “<..> aukštoji (pranc. par excellence) teisė, kuri yra tokia garbinga ekscelencija, jog prie jos negali prieiti bet kas“, yra analizuojama kaip atvira teisės sistema, veikiama ne tik filosofijos, sociologijos, bet ir politikos mokslų. „Deklaratyvus konstitucinės teisės ir politikos mokslų atskyrimas nuolat kontrastuoja su tikrove“. Politika, kaip nematomas šešėlis lydi teisę, o politinė pasaulėžiūra, teisinių argumentų išraiška, neišvengiamai daro įtaką teisėjui interpretuojant teisę, bet ši doktrininė nuostata nepaneigia esminio  principo, kad „politinių santykių subjektų pastangos daryti įtaką konstitucinės justicijos nepriklausomumui yra netoleruotinos“. Profesorius Gediminas Mesonis savo darbais praturtino ne tik teisės, ir visų pirma, konstitucinės teisės mokslą, bet ir iš teisininko pozicijų analizuodamas  filosofijos mokslų  problemas straipsnyje „Voltaire & Rousseau: nuo žodžio laisvės visuomenės sutarties link“ atskleidžia konstitucinės saviraiškos laisvės gelmes.

Rugsėjo mėnesį, prasidėjus  rudens semestrui, pasigesime Profesoriaus Gedimino Mesonio, kaip puikaus pedagogo Mykolo Romerio universiteto auditorijose, bet jo mokslinis palikimas lydės ir džiugins  mus ilgus metus,  prisiminsime profesorių ne tik kaip mokslininką ir pedagogą, bet ir kaip iškilią asmenybę, kurios nuopelnus garsinant Lietuvos teisės mokslą įvertino ir valstybė – Profesorius Gediminas Mesonis buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi ( 2022).

Autorius: prof. dr. Toma Birmontienė.