Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio Universiteto Dokumentų valdymo tarnybos komanda - MRU
Naujienos

7 kovo, 2024
Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio Universiteto Dokumentų valdymo tarnybos komanda
Universitetas

„Įkvepiančias istorijas“ šį kartą pasakojame kartu su Mykolo Romerio universiteto Dokumentų valdymo tarnybos komandos atstovėmis Inga Dargiene, Aušra Jasiuliene, Vaiva Vaitiekūniene ir Giedre Kaušiene. Šiame interviu sužinosime kada ir kokiomis aplinkybėmis Dokumentų valdymo tarnybos atstovės atrado savo gyvenime aktyvius ir sveikatai palankius laisvalaikio praleidimo būdus, kokiuose MRU sveikatingumo užsiėmimuose dalyvauja ir kokias naudas jie suteikia. 

 

„Paradoksas, kad tai, ką dabar vadiname aktyviu laisvalaikiu, kiekvienam iš mūsų vaikystėje buvo normali kasdienybė.“ 

 

Mielos kolegės, galbūt pokalbio pradžioje galėtumėte papasakoti trumpai kada ir kaip savo gyvenime atradote aktyvų laisvalaikį? Kokia aktyvia veikla labiausiai mėgstate užsiimti, kai turite laiko sau?   

Inga: Negalėčiau teigti, kad mano laisvalaikis yra ypatingai aktyvus, tačiau judėti mėgstu daug labiau nei žiūrėti į ekranus. Mano mėgstamiausias laisvalaikio leidimo būdas yra žygiai. Vaikščiojimas, ypač gamtoje, iš vienos pusės išvargina, bet iš kitos pusės įkrauna energijos. Gyvenu netoli centro ir džiaugiuosi, kad į daugumą vietų galiu nueiti pėsčiomis. Ypatingai patinka žygiai su slidėmis, tik gaila, kad Lietuvoje toks trumpas laikas jais mėgautis. Šią žiemą stengiausi sudalyvauti visuose Snaigės žygiuose. Žinoma, slidinėjimas kalnuose suteikia daugiausiai malonumo, deja retai tenka tuo pasimėgauti. Taip pat niekada nepraleidžiu progos pažaisti badmintoną, stalo tenisą, tinklinį arba tiesiog paplaukioti. 

Aušra: Mano aktyvus gyvenimo būdas prasidėjo kai supratau, kad fizinis aktyvumas ir sveika gyvensena yra neatsiejami nuo bendros gerovės. Sportas man teikia ne tik fizinę naudą, suteikia energijos, padeda išlaikyti gerą savijautą, psichologinę gerovę, bet taip pat ugdo discipliną, kantrybę, atkaklumą ir ištvermę, kas labai svarbu tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime. Labai mėgstu jogos praktikas ir judėjimą gamtoje – pasivaikščiojimai, važinėjimas dviračiu, bet kokia kita fizinė veikla gryname ore. Man tai – puikus būdas ne tik palaikyti kūno aktyvumą, bet ir pasimėgauti aplinka, gamtos grožiu, atpalaiduoti mintis.  

Vaiva: Paradoksas, kad tai, ką dabar vadiname aktyviu laisvalaikiu, kiekvienam iš mūsų vaikystėje buvo normali kasdienybė. Laikui bėgant viena veikla keitė kitą, kito ir gyvenimo būdas. Šiuo metu daugiausiai malonumo pasisemiu ilgų pasivaikščiojimų gamtoje metu, kelionėse, kur akys būna tiek išalkusios vaizdų ir potyrių, kad nei kojos, nei galva žingsnių ar aktyvumo neskaičiuoja. Be to, turiu išdykusį pasivaikščiojimų kompanioną, vardu Aras, tad neretai gamtoje tenka ir palakstyti.  

Giedrė: Negaliu pasigirti itin aktyviu laisvalaikiu, gal todėl, kad pačios dienos labai aktyvios ir intensyvios. Todėl radusi laiko sau, priešingai, stengiuosi užsiimti ramesne veikla – pasivaikščiojimas, knygos skaitymas ar meninė veikla. Visuomet norėjau išbandyti jogą, bet neatrasdavau laiko, kol pats „Everestas“ atėjo pas mane, t. y. MRU pasiūlė jogos užsiėmimus – ne tik nereikia niekur važiuoti, itin patogus užsiėmimų laikas, bet ir pats sporto pobūdis man labai tinkamas – po intensyvios treniruotės raumenims, kvėpavimo pratimų, Šavasanos pozoje atpalaiduojamas kūnas ir protas. 

Ką Jums reiškia sveikatai palankus aktyvus laisvalaikis?  

Ingos: Manau, kad sveikatai palankus aktyvus laisvalaikis – tai ir sveikatos puoselėjimas, ir galimybė pabūti su savimi bei pasikrauti kūrybinio įkvėpimo. Kuo labiau pavargsta kūnas, tuo labiau pailsi galva. 

Aušra: Sveikatai palankus aktyvus laisvalaikis man reiškia daugiau nei tiesiog fizinę sveikatą. Tai yra integrali gyvenimo dalis, kuri apima visapusį gerovės pojūtį – tiek fizinį, emocinį, tiek ir psichologinį. Aktyvus laisvalaikis man teikia džiaugsmą, stiprina kūną. Esu įsitikinusi, kad aktyvumas – tai puiki investicija į ilgalaikę sveikatą ir gerovę, leidžia gyventi pilnavertį ir turiningą gyvenimą. 

Vaiva: Aktyvus laisvalaikis, judėjimas, kūryba, smalsumas naujoms veikloms turėtų būti natūrali sveiko žmogaus veikla – juk tai naudinga ne tik fizinei, bet ir emocinei sveikatai, mintims, nusiteikimui, darbingumui, galiausiai, laimei. Manau, kad čia, kaip ir visur, reikalingas balansas, o sveikatai palankiausia aktyvi veikla yra ta, kuri yra maloni ir teikia džiaugsmą. Tokiu atveju, kas tai bebūtų, vyksta natūraliai, vadinasi, ritmingai ir nuosekliai.  

Giedrė: Išsiugdyti bet kokį sveikatai palankų įprotį yra siekiamybė, tad net ir maži mitybos ar sportinės veiklos pasiekimai labai džiugina. Fizinis krūvis kūnui ir sąmoningumo puoselėjimas tikrai įkvepia. 

Inga, galbūt atsimenate ir galėtumėte trumpai papasakoti kada ir kaip kartu su merginomis atradote MRU sveikatingumo užsiėmimus?  

Inga: MRU sveikatingumo užsiėmimus atradau, kai Universitete pradėjo veikti bėgimo klubas. Be galo mėgstu vaikščioti, bet bėgimas ne mano sritis. Norėjau jį prisijaukinti ir pamėgti, tad įkalbinau Vaivą pamėginti kartu. Deja, klubo veikla nutrūko greičiau, nei spėjau pamėgti bėgimą, bet dabar mielai renkuosi kitus užsiėmimus. 

Kolegės, kokie MRU sveikatingumui skirti užsiėmimai Jums yra patys smagiausi? Kodėl? 

Inga: Labiausiai patinka jogos užsiėmimas. Visas kūnas puikiai išsimankština be didelio intensyvumo, tuo tarpu raminantis trenerės balsas puikiai atpalaiduoja. Nors ir ne visus pratimus pavyksta padaryti pilna amplitude, bet nejaučiu spaudimo, tik tikėjimą, kad būtinai pavyks. Labai norėčiau, kad užsiėmimai vyktų dažniau. 

Aušra: Nuoširdžiai dėkinga ir ypatingai vertinu galimybę dalyvauti jogos praktikose darbo vietoje, nes jų metu ne tik stiprinu kūną, bet ir raminu protą. Tai puikus būdas suvaldyti stresą, išlaikyti gerą nuotaiką ir pagerinti bendrą darbo ir gyvenimo balansą. Taip pat, buvo labai naudingos pietų pertraukos mankštos universitete, kurias vedė Vilniaus visuomenės sveikatos biuro darbuotojas. Su kolegėmis visi MRU fizinio aktyvumo užsiėmimai tampa smagūs, jaučiu dar didesnę mūsų bendrystę. 

Vaiva: Pirmiausia tai, kad Sveikatingumo ir sporto skyrius organizuoja daug sveikatinimo veiklų, yra nuostabu, nes grąžina žmonėms, dirbantiems mažai fizinio aktyvumo reikalaujančius darbus, natūralaus judėjimo džiaugsmą. Atvirai, Sveikatingumo ir sporto skyrius organizuoja tiek, kad kartais būna sunku net išsirinkti. Labai patiko Žygeivių klubo organizuotos išvykos. Su džiaugsmu lankau jogos užsiėmimus. 

Giedrė: Kaip jau minėjau, džiaugiuosi, kad aktyvias sporto veiklas MRU papildė mažesnio intensyvumo užsiėmimais, tokiais kaip joga ar pilates. Smagiausia, kai po užsiėmimo išeini su sustiprėjusiu kūnu ir prašviesėjusia galva. Juolab, kad vis spartėjančiame gyvenimo tempe sustoti darosi vis sudėtingiau. 

Su kokiais didžiausiais iššūkiais MRU sveikatingumo užsiėmimuose susiduriate? Kaip juos bandote įveikti? Ar šie iššūkiai yra daugiau psichologiniai ar fiziniai? 

Inga: Didžiausias iššūkis yra nueiti į užsiėmimą. Artėjant užsiėmimui prisigalvoji visokių reikalų, oras lauke iškart pagražėja, o darbų atsiranda be galo daug. Tačiau visada žinau, kad išėjusi iš užsiėmimo būsiu laiminga, jog šįkart nepatingėjau ir nuėjau. 

Aušra: Mano didžiausias iššūkis, dalyvaujant MRU sveikatingumo užsiėmimuose, yra laiko ir darbo suderinimas. Kartais sunku suderinti skubius įsipareigojimus, suplanuotus susitikimus ir sporto laiką, bet tai retos išimtys. 

Vaiva: Esu iš tų aktyviųjų, kurių nereikia raginti dalyvauti, todėl jokių psichologinių iššūkių nepatiriu, o veiklas renkuosi atsižvelgdama į savo fizinio pasirengimo lygį ir viską darau pagal savo asmenines fizines galimybes. Vienintelis iššūkis, į kurį verta telktis, tai kaip būti geresnei už savo vakarykštę versiją. Taip mąstant, dingsta didelė dalis sunkumų gyvenime. 

Giedrė: Iššūkiai individualūs, bet manau liečia tiek psichologinį, tiek fizinį sutarimą su pačiu savimi – kai kurie pratimai tikrai pareikalauja ištvermės, bet džiugu, kad progresas pastebimas, kai treniruojami raumenys vis mažiau „skundžiasi“ po treniruotės.  

Kas yra Jūsų komandoje stropiausia treniruočių metu? Kodėl? 

Inga: Šis klausimas yra pats sudėtingiausias. Manau, kad nuėjusios visos kolegės atiduoda visas jėgas, o išeina visada su šypsena. 

Aušra: Jei su šypsena, tai stropiausia mano komandoje yra mano sportinė apranga. Tai ta nepakeičiama narė, kuri visada yra pasirengusi su manimi įveikti bet kurį iššūkį, leidžia man laisvai judėti ir jaustis patogiai, kad galėčiau koncentruotis į treniruotę ir pasiekti savo tikslą. O jei rimčiau, tai visos mano kolegės yra stropios ir labai stengiasi, viena kitą palaiko, paskatina. Ačiū joms už tai. 

Vaiva: Mes visos esame stropios, kai nueiname į treniruotes. Taip pat labai stropiai viena kitai primename, kada užsiėmimas, ar nepamiršome užsirašyti, ir linksmai nusiteikusios kartu einame. Kai šalia tokios kolegės, galima neturėti nei kalendoriaus, nei kitų motyvatorių. 

Giedrė: Visi stropūs. O kadangi joga labiau individualus sportas, todėl kiek pastangų įdedi, tokiais rezultatais ir džiaugiesi. Kiekvienas darome pagal savo sugebėjimus ir plečiame savo asmenines galimybes. Kitaip tariant – tobulėjame! 

Aušra, galbūt pradėjus dalyvauti MRU sveikatingumo užsiėmimuose pradėjote jausti tam tikrus pokyčius?  

Aušra: Taip, dalyvavimas MRU sveikatingumo užsiėmimuose tikrai atnešė tam tikrus pokyčius mano gyvenime. Vienas iš ryškiausių pokyčių yra didesnis bendras energijos lygis ir gerovės jausmas. Dalyvaudama fizinėse veiklose aš pastebėjau, kad mano kūnas sustiprėjo, jaučiuosi lankstesnė, padidėjo ištvermė, o po treniruočių užplūsta lengvumo pojūtis. Sportas ir MRU sveikatingumo užsiėmimai neabejotinai turi teigiamą poveikį mano gyvenimui, padeda tobulinti mano fizinę būklę, gerina nuotaiką, didina optimizmo ir pozityvumo pojūtį. Tikrai galiu teigti, kad dalyvavimas šiuose užsiėmimuose turėjo teigiamą poveikį mano bendrai gerovei ir gyvenimo kokybei. 

Vaiva, minėjote, kad praktikuojate trumpas rytines mankštas, siekiant pradėti darbo dieną efektyviau. Ar galėtumėte trumpai papasakoti Universiteto bendruomenei apie savo ryto ritualus? 

Vaiva: Teisingai, mano rytai jau penkerius metus prasideda 5 Tibeto pratimais. Man asmeniškai labai tinka jų ramus atlikimas, jaučiu teigiamą balansuojantį jų poveikį kūnui, bendrai savijautai, ypatingai sąnarių lankstumui, raumenų įtampos atlaisvinimui. Šis ryto ritualas man tapo tokia pačia įprasta veikla, kaip dantų valymas ar pusryčiai, todėl jei pasitaiko rytas, kai jų neatlieku, tai jaučiu visą dieną. 

Giedre, galbūt ir daugiau Mykolo Romerio Universiteto darbuotojų norėtų išmėginti MRU sveikatingumo užsiėmimus, bet nedrįsta. Ką galėtumėte patarti jiems?  

Giedrė: Visi suprantame, kad nedrąsu tik nebandžius. Jei bus drąsiau, tai žinokite, kad jogos pratimai atliekami užsimerkus. Čia nėra nei amžiaus, nei sudėjimo ribojimų, o nauda – asmeninė! Nepraleiskite puikios progos pajudėti jei ne jogoje, tai pilates užsiėmimuose, judant zumbos ritmu, žaidžiant tinklinį, pickleball, ar dalyvaujant kitose MRU Sveikatingumo ir sporto skyriaus veiklose. 

Ko norėtumėte palinkėti Mykolo Romerio Universiteto bendruomenei? Pasidalinkite trumpai savo patirtimi kas Jus daro laimingą. 

Inga: Norėčiau palinkėti pamėginti. Jeigu nesinori eiti į užsiėmimus, tai bent pasinaudoti pietų pertrauka ir pasivaikščioti po nuostabų mišką šalia. Atėjo pavasaris ir miške dabar galima pasiklausyti nuostabiausio paukščių choro. Gamta ir jos vaizdai bei garsai, judėjimas, fizinis krūvis, atsijungimas nuo darbų ir rutinos – visa tai daro mane laimingą. 

Aušra: Norėčiau palinkėti Mykolo Romerio universiteto bendruomenei ilgalaikės sveikatos ir nuolatinio augimo. Linkiu, kad kiekvienas atrastų sau tinkamą būdą palaikyti aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą, o bendradarbiavimas ir parama vienas kitam taptų stipriu pagrindu mūsų visų ateities sėkmei ir gerovei. Linkiu, kad mūsų bendruomenė išliktų vieninga, stipri ir besidalinanti pozityvia energija bei pasiekimais. Džiaugiuosi būdama MRU bendruomenės dalimi ir visiems linkiu geros kloties! 

Vaiva: MRU bendruomenei linkiu išlaikyti kūrybiškumo, veiklumo ir aktyvaus judėjimo trajektoriją. Būti lankstiems ne tik dinamiškose darbo sąlygose, bet ir kūnu, mokėti susikaupti dideliems darbams ir laiku atpalaiduoti raumenis, taip pat mokėti nuraminti mintis net po kūrybiškiausių idėjų pliūpsnių, žinant, kad kūnui reikia ilsėtis tokiu pačiu griežtu grafiku, kaip ir dirbti.  

Giedrė: Linkiu atrasti savo sveikatos receptą, širdžiai mielą veiklą bei balansą tarp darbų, profesinių pasiekimų ir asmeninės laimės. Daugiau pozityvumo ir sąmoningumo!