Grįžo Dainų šventės dvasia: sostinėje įvyko studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus“ - MRU
Naujienos

23 birželio, 2022
Grįžo Dainų šventės dvasia: sostinėje įvyko studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus“
Įvykis
Universitetas

Šventiniai „Gaudeamus“ renginiai birželio 17-19 dienomis subūrė per 3 tūkst. dalyvių iš trijų Baltijos šalių Vilniaus rotušės aikštėje, Šv. Jonų bažnyčioje ir Kalnų parke. Iš pradžių festivalyje pasirodė šokėjai ir atskiri kiekvienos šalies chorai, o vėliau visi susijungė jungtiniam pasirodymui. Mykolo Romerio universitetą (MRU) atstovavo  koncertmeisterės Vitalijos Semeniukienės dainavimo studijos kolektyvas.

Šiemet festivalio didysis koncertas priminė Dainuojančios revoliucijos laikotarpį 1988–1991 m. Dainų šventės didžiajame „Gaudeamus“ koncerte Kalnų parke dalyviai išreiškė paramą Ukrainos tautai ir atliko ukrainiečių liaudies dainą „Červona kalina“ bei specialiai festivaliui sukurtą Ramintos Naujanytės–Bjelle kūrinį „Ateinu“.

„Džiaugiamės, kad „Gaudeamus“ vėl grįžo į Lietuvą ir vėl subūrė trijų Baltijos valstybių studentus. Muzika augina vienybės jausmą, kuris visada jungė mūsų šalis ir kuris ypač svarbus dabar pasikeitusiame pasaulyje. Šis festivalis yra Baltijos šalių jaunimo stiprybės, susitelkimo ir veržlumo simbolis ir kartu priminimas, kad esame jėga, stiprus kumštis“, – renginio metu sveikino dalyvius Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovai nuoširdžiai dėkojo universitetams ir jų kolektyvams dalyvavusiems XIX Baltijos šalių studentų dainų ir šokių šventėje „Gaudeamus“, kad buriama tai vertinanti ir pozityvi bendruomenė. Universitetų kolektyvai sukūrė didžiulį stebuklą – jų koncertai, pasirodymai paliko neišdildomą įspūdį, garsino Baltijos šalių kultūrą ir įsirašė į garbingą Dainų švenčių istoriją.

Devynioliktojo Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje rengiamo studentų festivalio šūkis – „Karta 3000!“. Taip buvo pabrėžiama, kad šventės dalyviai atstovauja pirmajai kartai studentų, gimusių ir užaugusių trečiąjį mūsų eros tūkstantmetį.

Kas ketverius metus paeiliui Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykstanti šventė organizuojama nuo 1954 metų. 2022 metais festivalį „Gaudeamus“ organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Vilniaus miesto savivaldybe.  

Šaltinis: organizatorių pranešimai spaudai, dalyvių ir organizatorių nuotraukos.