Generalinė prokurorė apdovanojo MRU Teisės mokyklos studentus už geriausias prokuroro baigiamąsias kalbas teisme - MRU
Naujienos

29 gegužės, 2023
Generalinė prokurorė apdovanojo MRU Teisės mokyklos studentus už geriausias prokuroro baigiamąsias kalbas teisme
Universitetas
Studijos
Mokslas
Teisės mokykla

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė gegužės 25 d. apdovanojo septynis Mykolo Romerio universiteto (MRU Teisės mokyklos studentus už stipriausias prokuroro baigiamąsias kalbas teisme. Padėkomis ir prizais įvertinti septyni studentai, geriausiai įvykdę patyriminę užduotį – parašyti argumentuotą prokuroro baigiamąją kalbą teisme neapykantos kurstymo bylos situacijoje.

Šią užduotį turėjo atlikti Teisės mokyklos I kurso studentai, studijuojantys studijų dalyką ,,Teisinis argumentavimas“, ir kelios dešimtys laisvų klausytojų iš vyresniųjų kursų.  

Ruošdamiesi atlikti užduotį, studentai dalyvavo Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės, taip pat prokurorų Dariaus Čapliko ir Oksanos Leontjevos patyriminiuose užsiėmimuose, kuriuose mokėsi rašyti baigiamąsias prokuroro kalbas, analizavo neapykantos kurstymo nusikaltimų požymius, aktualią teismų praktiką ir siekė perprasti teisinės argumentacijos subtilybes tokio pobūdžio bylose.

Visus studentų darbus vertino Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Čaplikas ir studijų dalyko ,,Teisinis argumentavimas“ dėstytojai Asta Benetytė, Giedrė Norvilienė ir doc. dr. Juozas Valčiukas. Studentai įvertinti pažymiais, o septynių stipriausių savo argumentacija darbų autoriai buvo pakviesti į Generalinę prokuratūrą, kur Generalinė prokurorė N. Grunskienė jiems įteikė padėkas ir prizus.

,,Studentai turėjo realios bylos, kuri buvo išnagrinėta teisme prieš gerus metus, situaciją. Tai buvo tikros bylos patyrimas, kuris leido studentams pasijusti prokuroro vaidmenyje. Galiu pasakyti drąsiai, kad studentų teisiniai argumentai tokie stiprūs, kad iš jų ir mes, prokurorai, galėtume pasimokyti“, – sakė prokuroras D. Čaplikas.

Geriausiai įvertintos I kurso studentų Loretos Lukšienės, Orintos Makūnaitės, Paulos Strigaitės, Kipro Žukausko, Karolinos Grinkevičiūtės bei II kurso studenčių Augustinos Balaganskajos ir Danielės Levickytės atliktos užduotys.

Studijų dalykas ,,Teisinis argumentavimas“ grindžiamas patyriminio mokymosi metodais. Studentai, padedami dėstytojų ir studijų dalyko partnerių, tobulina teisinio argumentavimo raštu įgūdžius, mokydamiesi rašyti teismo sprendimus, prokuroro baigiamąsias kalbas, ieškinius, kitus teisinius dokumentus.

Argumentavimo žodžiu subtilybių studentai mokosi Vilniaus miesto apylinkės teisme vykstančiose teisminėse inscenizacijose. Dalyko egzaminas vyksta teismo salėje studentams rašant teismo nuosprendžio motyvuojamąją dalį.