Ekspertai diskutavo apie viešojo valdymo efektyvumo didinimo instrumentus - MRU
Naujienos

17 kovo, 2017
Ekspertai diskutavo apie viešojo valdymo efektyvumo didinimo instrumentus
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Viešojo valdymo efektyvumo didinimas, valdžios funkcijų ir procesų centralizacijos ir decentralizacijos privalumai ir trūkumai – šie klausimai buvo aptarti Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) vykusiame viešojo valdymo specialistų seminare.

„Kiekviena vyriausybė susiduria su iššūkiais, kaip efektyviau organizuoti viešąjį valdymą, kaip geriau tenkinti viešuosius interesus. Viliuosi, kad tie tikslai, kurie dabar yra iškelti viso viešojo sektoriaus įstaigoms ir kurie atsispindi Vyriausybės programos įgyvendinimo plane, bus pasiekti ir laikui bėgant kiekvienas žmogus iš tiesų pajus, kad, kaip įtvirtinta Konstitucijoje, valdžios įstaigos tarnauja žmonėms. Ir ta nauda bus konkreti, apčiuopiama, akivaizdi“, – pradėdamas seminarą sakė vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas. Viceministras pažymėjo, kad viešųjų funkcijų centralizacija ir decentralizacija yra vienas iš probleminių viešojo sektoriaus klausimų, ir palinkėjo seminaro dalyviams naudingų diskusijų.

Seminaras - diskusija „Viešojo valdymo efektyvumo didinimas: centralizacijos ir decentralizacijos instrumentai“ organizuotas Viešojo valdymo kompetencijų tinklo iniciatyva. Seminare dalyvavo Vyriausybės kanceliarijos, VRM, Valstybės tarnybos departamento specialistai, Mykolo Romerio universiteto (MRU) ir Kauno technologijos universiteto mokslininkai, Jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ atstovai, viešojo valdymo ekspertai. Seminaro metu pranešimus skaitė JAV Hamline‘o universiteto viešosios politikos profesorius dr. Davidas A. Schultzas, MRU Viešojo valdymo inovacijų laboratorijos vadovas doc. dr. Mantas Bileišis, Vyriausybės kanceliarijos Viešojo valdymo ir socialinės aplinkos departamento patarėja Indrė Daugėlaitė. Diskusijai vadovavo Viešojo valdymo kompetencijų tinklo koordinacinės grupės pirmininkas doc. dr. Andrius Stasiukynas.

Viešojo valdymo kompetencijų tinklas – VRM ir MRU iniciatyva 2016 m. liepos mėn. sukurta Lietuvos viešojo administravimo institucijų ir mokslo įstaigų bendradarbiavimo platforma, vienijanti aukščiausios kompetencijos viešojo valdymo tyrėjus ir ekspertus bei siekianti padėti plėtoti įrodymais grįstą viešąjį valdymą Lietuvoje.

Įkuriant šį tinklą siekta sutelkti valstybės tarnautojų ir mokslininkų pajėgas, sujungti praktiką ir teoriją, kad Lietuvos viešajame valdyme būtų panaudoti naujausi mokslo pasiekimai, generuojamos geriausios idėjos, diegiamos pažangiausios inovacijos.

Parengta pagal VRM informaciją. Nuotraukos - L. Ciūnio.