Devintoji Nacionalinė teisės žinių olimpiada skiriama demokratijai ir jaunimo dalyvavimui sprendimų priėmime - MRU
Naujienos

10 balandžio, 2024
Devintoji Nacionalinė teisės žinių olimpiada skiriama demokratijai ir jaunimo dalyvavimui sprendimų priėmime
Teisės mokykla

Balandžio 10 d. prasideda Lietuvos moksleivių registracija į devintąją Nacionalinę teisės žinių olimpiadą. Šiais metais olimpiados organizatoriai – Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija – olimpiadą skiria demokratijai ir jaunimo dalyvavimui sprendimų priėmime. Didelio pasisekimo sulaukusios iniciatyvos organizatoriai šiais metais tikisi sulaukti dar didesnio mokyklų ir moksleivių susidomėjimo.

Šių metų olimpiados šūkis – „Įsitrauk ir dalyvauk“ kviečia jaunimą domėtis teise bei prisidėti prie demokratinės Lietuvos ir kartu savo ateities kūrimo.

„Demokratija, pilietiškumas ir teisė yra būtinos sąlygos veikti bei kurti savo svajonių ateitį. Teisės išmanymas jaunimui padeda ne tik nepasiklysti kasdienybės problemų labirinte, bet yra ir mūsų teisių bei laisvių pagrindas valstybėje,“ – teigia MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė, pabrėždama, jog šia edukacine priemone siekiama paskatinti jauną žmogų domėtis, kaip demokratija valstybėje lemia jo žmogaus teisių užtikrinimą ir galimybes, kokiais būdais galima dalyvauti valstybės sprendimų priėmime ir ką praktiškai reiškia teisė kasdieninėse situacijose, su kuriomis susiduria jaunimas.

2024-ieji – išskirtiniai metai Lietuvos gyvenime – rinkimų metai. Aktyvus piliečių dalyvavimas sprendžiant dėl valstybės ateities yra svarbi demokratijos sąlyga, nusakanti piliečių santykį su valdžios institucijomis, o rinkimai – tiesiausias kelias jaunimui dalyvauti svarbiausių valstybės sprendimų priėmime ir spręsti dėl savo pačių ateities. Minėdami Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą ir Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją (NATO) dvidešimtmetį, šiandieną kaip niekada vertiname mūsų narystę šiose organizacijose, nes jos geriausiai atspindi ir gina demokratines vertybes: užtikrina mūsų saugumą, suteikia ne tik galimybes laisvai keliauti, rinktis tarptautines studijų ir praktikos galimybes, bet ir būti išgirstiems pasaulyje.

Olimpiados globėjos – teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, teisės žinių olimpiada yra daugiau, nei žinių patikrinimas, tai – pilietiškumo lyderystės akademija.

„Visus olimpiados dalyvius vienija tikslas kuo geriau suvokti teisės sistemą, teisės aktuose užkoduotą valstybės augimo trajektoriją ir teisės viršenybės principą. Tad neišvengiama, jog kiekvienas besiruošiantis teisės žinių olimpiadai, pažįsta ir demokratiškos bei atviros visuomenės principus. Šiemet stojimo į NATO ir ES dvidešimtųjų metinių fone vykstantys treji rinkimai ypatingai demonstruoja demokratijos procesus ir jų reikšmę. Dėl to šių metų teisės žinių olimpiados šūkis „Įsitrauk ir dalyvauk!“ yra kaip niekad aktualus bei kviečia domėtis ir pažinti. Tad ir aš kviečiu kiekvieną svarstantį apie dalyvavimą, nelaukti ir prisijungti prie teisės žinių olimpiados bendruomenės,“ – pabrėžia E. Dobrowolska.

Olimpiadoje kviečiame dalyvauti 5–8 klasių ir 9–12 klasių moksleivius. Olimpiada vyks keliais etapais. Pirmasis etapas numatytas 2024 m. balandžio 26 d. nuotoliniu būdu internetinėje platformoje www.teisekiekvienam.lrt.lt. Jo metu 5–12 klasių mokiniai atsakys į iš anksto paruoštus testo klausimus. Iki 400 geriausiai atsakiusiųjų bus pakviesti į antrąjį finalinį olimpiados etapą, kuris vyks gegužės 16 d. Mykolo Romerio universitete. Moksleiviai gali registruotis www.teisekiekvienam.lrt.lt iki balandžio 19 d.

Balandžio 26 d. internetinėje platformoje www.teisekiekvienam.lrt.lt vyks ir tradicinis teisės žinių testas visuomenei, kuriame kiekvienas norintis galės pasitikrinti savo teisės žinias.

Olimpiadą rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, Lietuvos Respublikos Seimas, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos advokatūra, Lietuvos antstolių rūmai, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Teisėjų padėjėjų asociacija, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija, Lietuvos Respublikos muitinė ir kiti partneriai.

Daugiau apie olimpiadą: Nacionalinės teisinių žinių olimpiados tikslas – ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus. Pirmoji teisinių žinių olimpiada įvyko 2016 metais. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius auga – 2019 m. testą laikė net 1100 moksleivių iš daugiau kaip 80 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, 2020 m. – užsiregistravusių buvo virš 1500, 2021 m. – virš 1700, 2022 m. – 1400, 2023 m. – 3200 mokinių. Olimpiadoje dalyvauja moksleiviai ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir regionų.