Desta G.: kibernetinių konfliktų sprendimas, kitaip nei diplomatinės pastangos išspręsti realius socialinius ir politinius konfliktus, turi spragų - MRU
Naujienos

5 gruodžio, 2023
Desta G.: kibernetinių konfliktų sprendimas, kitaip nei diplomatinės pastangos išspręsti realius socialinius ir politinius konfliktus, turi spragų
Alumni
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Desta G. – Mykolo Romerio universiteto alumnas, šiuo metu aktyviai prisideda prie kibernetinio saugumo tyrimų ir tęsia savo akademinę kelionę studijuodamas doktorantūroje RMIT universitete  (RMIT University Melbourne City Campus) Australijoje. RIMIT universiteto Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centras kartu su MRU Viešojo valdymo ir verslo fakultetu 2022 m.  sutarė bendradarbiauti ir plėsti tarpusavio ryšius kibernetinio saugumo srityje – įveiklinant Australijos – Lietuvos kibernetinių tyrimų bendradarbiavimo platformą Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklas ALCRN  (angl. The Australian-Lithuanian cyber research network) ir atidarė Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centrą.

Spalio mėnesį RMIT universitete vyko Lietuvos ir Australijos kibernetinių tyrimų tinklo susitikimas, skirtas kibernetiniam saugumui aptarti. Nepaisant daugybės žinomų veidų – Lietuvos Respublikos Prezidento, 7 geriausių Lietuvos mokslo institucijų vadovų, džiaugėmės matydami Mykolo Romerio universiteto absolventą, kibernetinio saugumo specialistą – Jus.

Kokie, jūsų nuomone, yra didžiausi šio susitikimo privalumai?

Didžiausi šio susitikimo privalumai yra dvišalių santykių stiprinimas ir abiejų universitetų bei šalių bendradarbiavimo skatinimas. Susitikimo dalyviai, akademinės delegacijos ir abiejų šalių valdžios atstovai dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą sėkmingai įgyvendinti Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklo (ALCRN) projektus. ALCRN projektai skirti dalytis patirtimi ir skleisti žinias apie kibernetinių grėsmių prevenciją ir mažinimą.

Australijos RMIT universitetas aktyviai bendradarbiauja su Mykolo Romerio universitetu kibernetinio saugumo srityje.  Kuo svarbus RMIT ir MRU bendradarbiavimas?

Abu universitetai glaudžiai bendradarbiauja kibernetinio saugumo srityje ir su juo susijusiose srityse. Universitetai kartu atidarė Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklą (ALCRN). Kaip žinome, Lietuva yra pažengusi kibernetinio saugumo ir tinklų kūrimo srityje. Savo ruožtu Australija yra technologiškai ir ekonomiškai pažengusi ir turi didelį poreikį puoselėti kibernetinį saugumą. Kibernetinio saugumo poreikis Australijoje suteikia galimybę bendradarbiauti vykdant su kibernetiniu saugumu susijusius projektus, pavyzdžiui, ALCRN. Kaip pagrindinis technologijų universitetas, RMIT universitetas pirmauja kibernetinio saugumo mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje. Jame įkurtas tarptautinį apdovanojimą pelnęs kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centras, kuriame šiuo metu dirbu kibernetinio saugumo tyrimų asistentu ir teminiu ekspertu. Mykolo Romerio universitetas taip pat intensyviai dirba kibernetinio saugumo ir smulkiųjų technologijų srityse. MRU tapo RMIT universiteto akademiniu partneriu, daugiausia su kibernetinio saugumo vadybos magistrantūros programa. Ši programa tarnauja kaip jungiamoji grandis tarptautinei partnerystei kibernetinio saugumo srityje. Todėl šio MRU ir RMIT universiteto bendradarbiavimo reikšmę galima apibendrinti kaip dalijimąsi žiniomis ir patirtimi, inovacijas, išteklių ir finansinę paramą padedant kibernetinio saugumo projektams, internacionalizaciją ir rinkos galimybes bei daugelį kitų dalykų.

Esate kibernetinio saugumo ekspertas. Ar galėtumėte įvardyti didžiausią savo pasiekimą kibernetinio saugumo tyrimų srityje?

Neseniai baigiau kibernetinio saugumo magistrantūros studijas ir šiuo metu studijuoju doktorantūroje, todėl pasinėriau į mokslinius tyrimus ir inovacijas. Magistrantūros ir doktorantūros studijų metu tyrinėjau temas, susijusias su kibernetiniu saugumu, kibernetinio saugumo kultūra, kibernetinio saugumo politika, kibernetiniu atsparumu ir kibernetinio saugumo tyrimais. Kai nusprendžiau prisijungti prie kibernetinio saugumo, tai buvo ne tik dėl aistros. Taip buvo todėl, kad turėjau tikslą ir spragą, kurią norėjau užpildyti. Kibernetinių konfliktų sprendimas, kitaip nei diplomatinės pastangos spręsti realius socialinius ir politinius konfliktus, turi spragų. Todėl svajoju svariai prisidėti prie tvirtos kibernetinės diplomatijos kūrimo. Iki šiol Jungtinių Tautų Nusiginklavimo biuras man suteikė kibernetinės diplomatijos sertifikatą. Be daktaro laipsnio, taip pat studijuoju diplomatiją ir tarptautinius santykius, kad galėčiau susieti kibernetinį saugumą su diplomatija. Ateityje verslui žengiant į visišką skaitmeninę transformaciją ir kibernetinę erdvę, kibernetinė diplomatija atliks svarbų vaidmenį sprendžiant su kibernetine erdve susijusius klausimus. Šiuo metu dirbu RMIT universitete, esu kibernetinio saugumo mokslinių tyrimų asistentas ir dalyko ekspertas RMIT Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centre. Kaip minėjau anksčiau, šis centras yra tarptautinį apdovanojimą pelnęs centras. Dalyvauti prisidedant prie centro pasiekimų yra pasididžiavimas ir garbė. Kuriu turinį, naudojamą kaip politikos indėlį ir mokomąją medžiagą nacionaliniu ir tarptautiniu mastu vyriausybėms, universitetams, verslo organizacijoms ir pramonės šakoms.

Kaip rekomenduotumėte didinti plačiosios visuomenės sąmoningumą apie kibernetinio saugumo svarbą ir kibernetinių grėsmių pavojų?

Kadangi kibernetiniai nusikaltimai yra tarptautiniai nusikaltimai, būtina didinti plačiosios visuomenės sąmoningumą apie kibernetinį saugumą. Siekiant didinti šį sąmoningumą visuomenėje, turinčioje išskirtinę sociokultūrinę aplinką ir kilmę, rekomenduojama įvertinti visuomenės požiūrį, žinias, prielaidas, normas ir vertybes bei jų ryšį su kibernetinio saugumo sąmoningumu. Nuo to momento galima taikyti individualų požiūrį į mokymus, seminarus, vadovavimą, politiką ir procedūras. Taip pat turime atsižvelgti į kalbos barjerus ir išteklių ribotumą. Sąmoningumą didinančio turinio vertimas į vietinę kalbą gali padėti žmonėms, nes jie geriau supras jį savo kalba. Tačiau svarbiausia, kad kibernetinio saugumo sąmoningumo didinimo programoje būtų nuolatiniai ir į verslą įtraukti mokymai.

Galiausiai turime klausimą Jums, kaip MRU absolventui. Kokią vertingiausią pamoką gavote magistrantūros studijų MRU metu?

Visos pamokos, kurias gavau magistrantūros studijų metu MRU, yra vertingos. Visos jos man patiko. Programa yra gerai parengta, o kursų medžiaga parengta taip, kad būtų patogi dėstyti. Tačiau jei reikėtų išrinkti mėgstamiausias pamokas, paminėčiau tokius kursus kaip privatumas ir duomenų apsauga, saugumo ekonomika, kibernetinio saugumo teisinė aplinka ir elektroninės informacijos saugumo.