Davidas Schultzas. Kodėl apkaltos tyrimas D. Trumpui pradėtas būtent dabar? - MRU
Naujienos

7 spalio, 2019
Davidas Schultzas. Kodėl apkaltos tyrimas D. Trumpui pradėtas būtent dabar?
Teisės mokykla

Iki šiol vyravęs klausimas „Ar rengti apkaltą JAV prezidentui?“ vėliau buvo pakeistas į klausimą „Kada?“. O dabar, kai Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pradėjo apkaltos tyrimo Donaldui Trumpui inicijavimo procedūrą, kyla dar vienas klausimas – „Kodėl būtent dabar?“. Galbūt iki šiol N. Pelosi neapsisprendimas, ar pradėti apkaltos procesą D. Trumpui, turėjo rinkimų reikšmę. 2020-aisiais apkaltos procesas bus reikšmingas artėjančių prezidento rinkimų kontekste.
 
Tai gali padėti mobilizuoti Demokratus, susilpninti D. Trumpą ir sukelti papildomą įtampą Respublikonų daugumai Senate ir jų lyderiui Mitchui McConnellui. Iki šiol Nancy Pelosi nesiryžo pradėti apkaltos procedūros D. Trumpui, nors buvo raginama tiek Atstovų rūmų narių, tiek ir Demokratų apskritai. Tai tęsėsi net ir po Roberto Muellerio ataskaitoje paskelbtų vienuolikos galimų trukdymo vykdyti teisingumą atvejų.
 
N. Pelosi pasiteisinimai buvo įvairūs – pradedant „jis to nevertas“, baigiant baiminimusi, jog apkaltos procesas dar labiau sutelks Senato Respublikonus ir susikoncentravę partijos nariai ir šalininkai atsakys D. Trumpo perrinkimu. Tačiau paaiškėjus naujoms aplinkybėms dėl galimo D. Trumpo įtakos darymo Ukrainai, siūlant karinę pagalbą mainais į tolimesnį tyrimą dėl Joe Bideno, iš esmės pakeitė situaciją. Taip atsitiko dėl kelių priežasčių.
Visų pirma, problemos mastas yra didesnis nei manyta, turint galvoje galimus bandymus siūlyti užsienio valstybei įsikišti į JAV rinkimus ir jiems daryti įtaką. Antra, ši situacija atspindi piktnaudžiavimą prezidentine valdžia ir bandymu pasinaudoti JAV karine galia, siekiant naudos savo partijai. Trečia, Demokratams tai reiškia jų lyderiaujančio kandidato prezidento rinkimuose užsipuolimą ir siekį nubausti ar pritaikyti sankcijas už tai. O nereaguojant Demokratams grėstų dar didesnė panašių išpuolių tikimybė.
 
Be to, šioje situacijoje yra svarbūs dar du papildomi aspektai. Pirma, Demokratų dauguma Atstovų rūmuose palaiko apkaltos inicijavimą. Antra – svarbus ir laiko faktorius. Tinkamai ir laiku suplanuotas procesas Senate duos Demokratams daugiausiai naudos. Todėl N. Pelosi ir pakeitė nuomonę dėl apkaltos. Tarkim, Demokratai būtų šiemet anksčiau inicijavę apkaltą po R. Muellerio tyrimo išvadų paskelbimo. Ko gero, Atstovų rūmai palaikytų apkaltą, bet Senatas prezidentą išteisintų. Tokiu atveju D. Trumpas galėtų naudotis šį faktą savo retorikoje ir apkaltinti Demokratus veikiant vien dėl siaurų savo partijos interesų. Rezultatas – politinis atsakas ir Respublikonų rėmėjų mobilizacija, ypač tokiose neapsisprendusiose valstijose kaip Ohajaus ar Floridos. Neabejotinai tai galėtų prisidėti prie D. Trumpo perrinkimo.
 
Dabar gi yra galimas ir kitoks scenarijus. Atstovų rūmai pradės apkaltos procesą, kuris užsitęs iki kitų metų. Tikėtina, kad per tą laiką paaiškės naujų faktų apie D. Trumpo veiksmus. 2020 metais Atstovų rūmai balsuos dėl pateiktų kaltinimų apkaltos procese. Beveik tuo pat metu vyks nacionalinis Respublikonų partijos suvažiavimas ir prasidės pagrindinė rinkiminė kova. Taigi, kaip 2016-aisiais Hillary Clinton rinkiminė kampanija buvo sukompromituota dėl FTB vykdyto tyrimo, taip ir D. Trumpas turės stoti prieš apkaltos proceso vykdytojus Senate, kas iš esmės gali išbalansuoti jo rinkiminę kampaniją.
 
Be to, tyrimas Senate suteiks išskirtinę galimybę Demokratams spausti Mitchą McConnellą ir Respublikonų daugumą Senate tinkamai kontroliuoti šį procesą. 2020-aisiais bus renkami trisdešimt penki senatoriai, dvidešimt trys iš jų dabar yra respublikonai. M. McConnellas ir Respublikonai turės pasirinkti – vykdyti procesą ir išteisinti prezidentą arba apskritai atsisakyti vykdyti procesą. Variantas vykdyti procesą ir išteisinti savo prezidentą bus panaudotas prieš Respublikonus rinkiminėje kovoje. Variantas atsisakyti vykdyti procesą, M. McConnellui, taip pat sieksiančiam perrinkimo, atrodys kaip atsisakymas vykdyti konstitucinę pareigą.
 
Bet kuriuo atveju iki naujų prezidento rinkimų liko labai mažai laiko. Respublikonai patirs didelį spaudimą dėl galimo išteisinimo ar neišteisinimo, o tai suteiks papildomos motyvacijos Demokratams ateiti balsuoti. Be to, siekiant palaikyti Demokratų rinkėjų aktyvumą, ypač tarp priemiesčiuose gyvenančių moterų, kurios 2016-aisiais Demokratams suteikė daug balsų, bent vienas iš kaltinimų apkaltos procese bus susijęs su seksualiniu priekabiavimu.
 
Be abejonės, ši strategija yra rizikinga, nes gali iššaukti rimtą Respublikonų atsaką. Tačiau žinant, kad Demokratų partijos pagrindas yra gausesnis nei Respublikonų, o apklausos rodo, jog D. Trumpas nepatinka nepriklausomiems rinkėjams, toks N. Pelosi ir Demokratų žingsnis yra racionalus bei galintis jiems pelnyti vietų Atstovų rūmuose, Senate ir netgi užimti prezidento postą. Tad įgyvendinę šį planą ir išvengę vilkinimo proceso Senate Demokratai gali panaikinti D. Trumpo įdirbį kaip atsitiko su B. Obamos atveju.
Davidas Schultzas yra Hamline‘o universiteto (JAV) profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys.