Davidas Schultzas. Cirko artistas, kurio vardas – Donaldas Trumpas - MRU
Naujienos

26 spalio, 2017
Davidas Schultzas. Cirko artistas, kurio vardas – Donaldas Trumpas
Teisės mokykla

Donaldo Trumpo administracija primena cirko trupę. Tik kyla klausimas, ar šio cirko išsišokimai yra apgalvotas šou ar disfunkcionalizmo pasekmė? Atsakymas, ko gero, slypi kažkur per vidurį. D. Trumpas, kaip ir pridera geram šoumenui, išmoko manipuliuoti savo publika. Tai galioja ir jo šalininkams, ir priešininkams.

Nekyla abejonių, kad D. Trumpo administracijos cirkui vadovauja personažas, turintis Elmerio Gantry personažo iš Sinclairo Lewiso romano ir amerikiečių verslininko, įkūrusio savo cirką P.T. Barnumo bruožų.

Teisėkūroje D. Trumpo administracijos pasiekimai yra itin menki, jau dvigubai daugiau kartų pasinaudota vykdomuoju įsaku nei tai yra dariusi B. Obamos administracija, nors ją D. Trumpas laiko stokojančia lyderystės ir nesugebančia veikti dvipartinėje sistemoje.

Kaip dar vieną D. Trumpo problemą galima įvardinti asmeninę partinę politiką. Jis padarė tam tikrą pažangą savo vykdomaisiais įsakais tuo pačiu peržiūrėdamas ir kai kuriuos B. Obamos įsakus. Vis dėlto jo sprendimas rinktis sau parankiausius klausimus (pavyzdžiui, B. Obamos Švarios energijos vykdomasis įsakas) turi limitą, todėl kitus vis tiek teks spręsti teisėkūros ar bylinėjimosi keliu.

D. Trumpo administracijos pasiekimų sąrašas yra menkas, ir gali dar sumenkti, jei nebus imtasi veiksmų pakeisti darbo su Kongresu kryptį. Kai kas gali pabrėžti tokius D. Trumpo pasiekimus kaip siena su Meksika, susitarimo dėl Irano branduolinės programos atšaukimas, B. Obamos socialinės paramos sistemos labiausiai skurstantiems panaikinimas ar griežta laikysena Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

Deja, šių pasiekimų vertė yra abejotina. Jei sėkmė suprantama kaip atsiribojimas nuo likusio pasaulio, musulmonų, moterų reprodukcinės sveikatos, lytį pakeitusių asmenų klausimų, tuomet galima džiūgauti. Tačiau šiuo atveju džiūgauja nebent nedidelė grupelė atsidavusių D. Trumpo sekėjų. Taigi, ar problema iš tikrųjų yra gilesnė nei galima įžvelgti plika akimi?

Ar tikrai D. Trumpo kasdienės žinutės Twitteryje, muilo operos scenarijaus verti santykiai su kabineto nariais, karo herojais, Kongresu ir visai kitais, kurie nuo jo atsiribojo, yra tik šalutinis šou šalia to, kas vyksta iš tiesų? Galima atsakyti – ir taip, ir ne.

Taip, tai būdas prikaustyti visuomenės ir žiniasklaidos dėmesį prie šio menamo realybės šou intrigų, kad būtų nukreiptas dėmesys nuo D. Trumpo administracijos daromų klaidų. Taip, galima manyti, kad tai yra D. Trumpo intencija, bet kartu ir klaidų slėpimo, žiniasklaidos dėmesio troškimo ir paprasčiausio nežinojimo, kas yra vyriausybės valdymas, o kas – paprasčiausias pasinėrimas į dezinformaciją, pasekmė.

Paprastai tariant, D. Trumpo administracija pati save suklaidino iliuzijomis, manydama, kad tai, ką ji sako ar daro, yra realybė. D. Trumpo cirkas yra ir bandymas nukreipti dėmesį nuo vyriausybės klaidų, ir šių klaidų rezultatas.

Praėjus beveik dešimčiai mėnesių nuo prezidentavimo pradžios galima teigti, kad pagrindiniai D. Trumpo administracijos bruožai yra nesugebėjimas pasimokyti iš savo klaidų, Twitterio žinučių rašymo painiojimas su vyriausybės valdymu ir bandymas paneigti Konstitucijoje nustatytus politinio proceso veikimo principus.

D. Trumpo prezidentinė kadencija pasižymi nesėkmėmis visose srityse, išskyrus vieną – žinojimą kaip išlaikyti Amerikos publikos dėmesį. Jis įtikino savo rėmėjus, kad šie jam rūpi, kad jis išties daro svarbius darbus, ir kad žino, kaip kiekvienu savo veiksmu ar ištartu žodžiu sukelti visuomenės reakciją. Jis išmokė abi stovyklas reaguoti, kontroliuodamas jas nuspėjamais veiksmais. Visai kaip tikras cirko artistas.

Davidas Schultzas yra Hamline‘o universiteto (JAV) profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys. Komentaras publikuotas portale 15min.lt