Davidas Schultzas. Apie artėjančius JAV kadencijos vidurio rinkimus - MRU
Naujienos

5 lapkričio, 2018
Davidas Schultzas. Apie artėjančius JAV kadencijos vidurio rinkimus
Teisės mokykla

Šią savaitę įvyks JAV kadencijos vidurio rinkimai. Pateiksiu, mano nuomone, svarbiausius klausimus ir atsakymus, susijusius, su šiuo įvykiu.
 
Ką akcentuoja Respublikonai ir Demokratai?
Ir Demokratai, ir Respublikonai kelia konkuruojančius klausimus rinkiminiuose debatuose. Demokratai kalba apie sveikatos apsaugą ir ekonomiką, Respublikonai – kaip didžiausią problemą įvardina imigraciją. Vis dėlto, nepaisant to kas yra kalbama, šiuos rinkimus galima laikyti balsavimu dėl D. Trumpo prezidentavimo. Tokie klausimai kaip sveikatos apsauga, imigracija, ekonominė situacija, Bretto Kavanaugho paskyrimas Aukščiausiojo Teismo teisėju iš tiesų yra susiję su D. Trumpu. Sakydamas, kad palaikai arba nepalaikai sveikatos apsaugos reformą, iš tiesų sakai, kad palaikai arba nepalaikai D. Trumpo.
 
Neseniai JAV išgyveno sukrėtimus, susijusius su bandymais nusiųsti užmaskuotas bombas Demokratų partijos lyderiams ir vienuolikos žydų tautybės asmenų nužudymu sinagogoje Pitsburge. Ar šie įvykiai gali turėti įtakos rinkimams?
Kol kas yra sunku kalbėti apie šių įvykių įtaką ir apie tai, kas gali dar įvykti per artimiausias dienas. Prieš savaitę atrodė, kad Aukščiausiasis Teismas ir B. Kavanaugho klausymai yra pagrindiniai diskusijų klausimai šiuose rinkimuose, tačiau dabar šių temų aktualumas gerokai išblėso. Žinoma, be abejonės, jos yra vienos svarbiausių šiandieninių politinių įvykių JAV arenoje. Panašu, kad nuo politinio scenarijaus, kurį galima apibūdinti tokiais žodžiais kaip „poliarizacija“ ir „pyktis“, pereinama prie scenarijaus, kurį galima apibūdinti žodžiais „neapykanta“ ir „smurtas“. Matome anksčiau JAV politikoje nematytus įvykius, nulemtus smurto protrūkių. Tai tik parodo kokia susiskaldžiusi šiuo metu yra JAV.
 
Kokią įtaką visiems šiems įvykiams daro pats D. Trumpas?
D. Trumpo politinė sėkmė skaldant visuomenę ir skatinant neapykantą, žinoma, pakursto visų šių įvykių vyksmą. 2016-aisiais jis naudojo politinę strategiją, paremtą neapykantos pilna retorika. Šią strategiją jis naudoja ir dabar. Net ir norėdamas dabar D. Trumpas negali sušvelninti savo retorikos, kuri yra būtina norint išlaikyti savo pagrindinių rinkėjų simpatijas, siekiant Respublikonų pergalės šių metų rinkimuose.
 
Kas dar galėtų nulemti rinkimų baigtį?
Rinkėjų aktyvumas yra svarbiausia klausimas, t. y. kur ir kiek Demokratai ir Respublikonai gaus balsų. Priemiesčiuose gyvenantis elektoratas, ypač – pasiturinčios moterys, atėję į rinkimus gali nulemti rinkimų rezultatus. Pavyzdžiui, 2016-aisiais daugelis jų nebalsavo, tačiau jei jos balsuotų šiemet už Demokratus (galime daryti prielaidas, kad taip ir bus), šiai partijai tai būtų sėkmingi metai. D. Trumpo retorika apie moteris, „Me Too“ judėjimą, Brettą Kavanaughą, Ch. Ford, Aukščiausiąjį Teismą, motyvuoja moteris balsuoti rinkimuose šiais metais. Taip pat šiemet turime ir daugiausiai savo kandidatūras keliančių moterų. Priemiesčiuose gyvenančios moterys yra svarbiausias JAV elektoratas. Taip pat yra ženklų, kad jaunesni nei 30 metų rinkėjai šiemet taip pat yra motyvuoti balsuoti.
 
Kokie galėtų būti rinkimų rezultatai?
Demokratams bus praktiškai neįmanoma apginti turimų vietų Senate skaičiaus, kadangi 2016-aisiais D. Trumpas laimėjo dalyje apygardų, kuriose anksčiau buvo renkami Demokratų senatoriai. Demokratai gali prarasti daug vietų Senate. Tačiau Demokratai turi geresnius nei bet kada šansus laimėti daugumą Atstovų Rūmuose. Jei pagrindinė kova užvirs dėl priemiesčiuose gyvenančių rinkėjų, Demokratų šansai bus didesni.
 
Jei Demokratai laimėtų daugumą Atstovų Rūmuose, ką tai lemtų?
Demokratų iškovota Atstovų Rūmų kontrolė leistų jiems efektyviau taikyti vadinamąjį „stabdžių ir atsvarų“ prieš prezidento politiką įrankį. Taip pat tai sustiprintų Demokratų pozicijas siekiant pareikšti kaltinimus D. Trumpui dėl nelegalios veiklos. Demokratų Atstovų Rūmų kontrolė ir specialiojo prokuroro tyrimas artimiausiu metu gali tapti rimta problema D. Trumpo prezidentavimui. Užsienio politikos prasme kol kas neaišku, kaip partinės Atstovų Rūmų sudėties pokytis galėtų daryti įtaką D. Trumpo tarptautinei galiai. Tačiau neabejotinai ir šioje srityje jis susidurs su didesne kontrole, finansavimo apribojimais tokiems projektams kaip sienos su Meksika statyba ar bet kurioms kitoms prezidento iniciatyvoms, kurioms reikalingas Kongreso pritarimas ar bent jau palaikymas.
 
Davidas Schultzas yra Hamline‘o universiteto (JAV) profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys.