D. Schultz: Donaldo Trumpo teisminiai procesai - MRU
Naujienos

11 balandžio, 2024
D. Schultz: Donaldo Trumpo teisminiai procesai

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys prof. David Schultz.

Jei paskutinę minutę neįvyks jokių teisinių manevrų, balandžio 15 d. Niujorke prasidės pirmasis JAV prezidento Donaldo Trumpo baudžiamasis procesas. Tai pirmasis iš daugelio teisminių procesų, su kuriais Donaldas Trumpas susidurs šiais metais, o kiekvienas iš jų kelia grėsmę ir iššūkius D. Trumpo pastangoms būti perrinktam 2024 m.
 
Balandžio 15 d. teismo procesas bus sensacingas. Tai bus pirmas kartas, kai buvęs JAV prezidentas bus teisiamas baudžiamąja tvarka. Šiuo atveju kaltinimai susiję su Donaldo Trumpo pastangomis 2016 m. slapta mokėti filmų suaugusiems žvaigždei Stormy Daniels, siekiant ją nutildyti. 2016 m. buvo baiminamasi, kad jei ji viešai papasakotų apie savo seksualinius santykius su Donaldu Trumpu, tai galėtų pakenkti jo prezidentinei kampanijai ir rinkimams. Niujorko prokurorai teigia, kad Donaldo Trumpo per savo verslą išmokėtos išmokos nebuvo atskleistos ir yra verslo sukčiavimo forma pagal Niujorko valstijos įstatymus.
 
Kadangi tai yra pirmasis D. Trumpo teismo procesas, jis sulauks daug dėmesio, taip pat dėl to, kad jis yra susijęs su sekso skandalu. Daugelis mano, kad šis teismo procesas yra silpniausias iš keturių, su kuriais susiduria Donaldas Trumpas. Vis dėlto, jis yra pirmasis ir reikšmingas. D. Trumpas bandė vilkinti šį teismo procesą taip pat, kaip bandė vilkinti kitus procesus.
 
Vašingtone jam pateikti kaltinimai dėl 2021 m. sausio 6 d. įvykių, susijusių su išpuoliu prieš Kapitolijų. Floridoje jo laukia teisminis nagrinėjimas federaliniame teisme dėl slaptų dokumentų saugojimo jo rezidencijoje Mar-a-Lago. Taip pat jo laukia valstijos lygmens teismas Atlantoje, Džordžijos valstijoje, JAV, už pastangas bandyti panaikinti ten vykusių rinkimų rezultatus.  Jam pateikti 86 kaltinimai baudžiamosiose bylose. D. Trumpas dėjo visas pastangas, kad šie procesai būtų užvilkinti. Jis teigė, kad jam turėtų būti taikomas absoliutus prezidento imunitetas nuo bet kokio baudžiamojo persekiojimo. Balandžio 25 d. JAV Aukščiausiasis Teismas išklausys argumentus dėl to, kad D. Trumpas tikisi arba nutraukti visas bylas, arba pasiekti, kad Aukščiausiasis Teismas paskelbtų, jog jis negali būti teisiamas, arba tiesiog nukeltų teismo procesus po 2024 m. lapkričio 5 d. rinkimų.
 
D. Trumpas baiminasi, kad apkaltinamojo nuosprendžio gali pakakti pakankamai pakeisti rinkėjų nuomonę, kad pasikeistų prezidento rinkimų rezultatai. Apklausos rodo, kad daugiau kaip 30 proc. neapsisprendusių rinkėjų arba rinkėjų, linkusių į Trumpą, pakeistų savo balsą, jei jis būtų nuteistas baudžiamąja tvarka.
 
Visoje šalyje ir penkiose ar šešiose svyruojančiose valstijose, kurios nulems rinkimus, to gali pakakti, kad pasikeistų kampanijos mastas ir kryptis. Demokratai ir Joe Bidenas tikisi, kad abortų politika ir D. Trumpo teistumas pakreips rinkimus jų naudai. Šiuo metu rinkimai yra per arti, kad būtų galima spręsti. Tačiau D. Trumpui turint nedidelę persvarą, D. Trumpo teismai turėtų turėti didelės įtakos rinkimams. Ir nepaisant D. Trumpo pastangų vilkinti teisminius procesus, dabar atrodo, kad dėl jo strategijos šie procesai gali labai priartėti prie rinkimų su didesne tikimybe, kad jie gali turėti dar didesnę įtaką, nei buvo numatyta anksčiau.