Atviras mokslas: kodėl tai svarbu ir ką tai reiškia mokslininkams? - MRU
Naujienos

5 kovo, 2024
Atviras mokslas: kodėl tai svarbu ir ką tai reiškia mokslininkams?
Seminarai

Atvirasis mokslas jau keletą dešimtmečių yra aktyviai diskutuojama tema pasaulyje. UNESCO ir Europos Sąjunga yra paskelbusios rekomendacijas ir gaires, skatinančias atvirąją prieigą prie mokslo žinių, duomenų ir infrastruktūros.

Europos Komisija siekia, kad atvirasis mokslas taptų kasdienybe visiems Europos mokslininkams. Tam sukurtos 8 prioritetinės kryptys, apimančios mokslo publikacijas, tyrimų duomenis, mokslo etiką, rezultatų atkuriamumą, mokslo rezultatų sklaidą, mokslininkų įgūdžių stiprinimą, piliečių mokslą ir naujų vertinimo rodiklių kūrimą.

Nors Lietuva formaliai yra įsipareigojusi atvirojo mokslo principams, šioje srityje dar yra daug potencialo tobulėti. MRU, kaip aktyvus Europos mokslinių tyrimų erdvės dalyvis, siekia skatinti atvirąjį mokslą universitete ir visoje Lietuvoje.

Prie jau vykdomų atvirojo mokslo veiklų prisidės ir MRU Atvirojo mokslo seminarai. Šių seminarų  tikslas supažindinti universiteto ir Lietuvos bendruomenę su atvirojo mokslo principais, praktika ir nauda. Seminaruose bus aptariamos įvairiausios temos, kurias galėsite pasiūlyti ir jūs!

Kviečiame dalyvauti mokslininkus, doktorantus  ir visus, besidominčius atviruoju mokslu.

Renginiai bus transliuojami internetu, tačiau kviečiame atvykti ir gyvai!

Seminarų datos ir temos:

  • Kovo 15 d.  10–12 val. Didlaukio g. 55 (MRU LAB pastatas), L-102 auditorija. Susitikimo tema: Iš kur atsirado Atvirojo mokslo gairės ir kodėl jos mums turėtų rūpėti? Susitikimą ves: Eleonora Dagienė, MRU Komunikacijos institutas. Šiame renginyje apžvelgime Europos Sąjungos ir UNESCO rekomendacijas. Susipažinsime su Europos Komisijos ambicijomis Atvirojo mokslo srityje ir aptarsime MRU Atvirojo mokslo ambasadorių klubo idėją. Bet kuris Atvirojo mokslo judėjimą palaikantis bendruomenės narys gali dalyvauti šio klubo veikloje. Vykdysime švietėjišką veiklą, dalinsimės patirtimis ir atliksime su atviruoju mokslu susijusius tyrimus. Pradiniame etape klubo veiklą koordinuos Eleonora Dagienė, einamuosius klausimus spręsime kolegialiai. Prisijungimas nuotoliniu būdu
  • Balandžio 12 d. 10–12 val. Didlaukio g. 55 (MRU LAB pastatas), L-102 auditorija. Susitikimo tema: Nyderlandų patirtys įgyvendinant Atvirojo mokslo veiklas. Pranešimą skaitys kviestinis svečias, diskusiją koordinuos Eleonora Dagienė. Prisijungimas nuotoliniu būdu.
  • Gegužės 24 d. 10–12 val. Ateities g. 20, C-I-220 auditorija. Susitikimo tema: Atviroji prieiga: modeliai, licencijavimas ir povandeninės srovės. Eleonora Dagienė, MRU Komunikacijos institutas. Prisijungimas nuotoliniu būdu.
  • Birželio 21 d. 10–12 val. Didlaukio g. 55 (MRU LAB pastatas), L-102 auditorija. Susitikimo tema: Mokslo tyrimų duomenys: „atviri, kiek įmanoma, ir uždari, kiek būtina“. Įvairių sričių mokslininkai dalinsis savo perspektyvomis, diskusiją koordinuos Eleonora Dagienė. Prisijungimas nuotoliniu būdu. 

Registraciją į seminarus rasite čia

Jeigu turite klausimų ar pasiūlymų dėl seminarų temų, nedvejodami susisiekite su Eleonora Dagiene, el. paštas eleonora.dagiene@mruni.eu