Apdovanotos aktyviausios 2021-ųjų Lietuvos bendruomenės - MRU
Naujienos

22 rugsėjo, 2021
Apdovanotos aktyviausios 2021-ųjų Lietuvos bendruomenės

Šiandien Mykolo Romerio universitete (MRU) apdovanoti aktyviausių Lietuvos bendruomenių 2021 m. konkurso laimėtojai.  Jau šeštą kartą surengtas respublikinis konkursas šiais metais išsiskyrė rekordiniu paraiškų skaičiumi – vienoje nominacijoje varžėsi nuo 20 iki 40 Lietuvos bendruomenių. Iš viso buvo paskelbtos penkios nominacijos: „Vietos bendruomenės lyderis-vadybininkas“, „Vietos bendruomenės sėkmės istorija“, „Bendruomeniškiausia seniūnija arba savivaldybė“, „Kultūros kolektyvais garsi vietos bendruomenė“, „Sveiką gyvenseną propaguojanti vietos bendruomenė“.

2021 m. respublikinio bendruomenių konkurso apdovanojimus įteikė Mykolo Romerio universitetas ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) su informaciniu partneriu „Savivaldybių žinios“ bei verslo partneriu VšĮ „Pro Partners“ ir „Nacionalinė sportininkų asociacija“.

Apdovanojimų dalyvius pasveikino MRU alumnė, SADM ministrė Monika Navickienė ir kiti garbūs svečiai.

MRU docentas, konkurso iniciatorius ir organizatorius doc. dr. Saulius Nefas teigia, kad „vietos bendruomenių veiklos reikšmė neabejotina, nes padaroma daugybė darbų ir jie atliekami savanorystės principu. Tai pilietinės visuomenės požymis. Kad visa tai stiprėtų, reikalingas ne tik visokeriopas – realus, o ne deklaratyvus  –  tiek centrinės, tiek vietos valdžios palaikymas. Viena iš palaikymo formų yra motyvavimas, kurio išraiška ir yra šeštus metus rengiamas šis konkursas. Svarbu ir tai, kad tiek universitetas, tiek SADM ir kiti socialiniai partneriai tai daro sutartinai“.

MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė apdovanojimų metu akcentavo, kad „šis Lietuvos aktyviausių bendruomenių apdovanojimų renginys jau ne vienerius metus mus visus suburia ir suteikia galimybę dar aiškiau išgirsti ir matyti, kuo iš tikrųjų gyvena mūsų bendruomenės, su kokiais sunkumais jos susiduria ir kokią mato ateitį. Taip pat tai metas, kai galime pasidžiaugti jūsų pasiektais rezultatais ir apdovanoti daugiausiai pasiekusius. Mykolo Romerio universitetas, būdamas žmogaus, visuomenės ir valstybės mokslų universitetu, mato ir vertina bendruomenių potencialą ir galimybes. Mes visi esame susisieję, o šiandienai ir rytojui labai svarbus tvarumas, ir tai nėra kažkas naujo – jau dabar tai mes turime ir galime tai praktikuoti. Tai, kad jūs dalyvaujate šiuose apdovanojimuose, taip pat rodo, koks svarbus sąmoningo ryšio su bendruomene, valstybe kūrimas, savęs kaip svarbios dalies suvokimas. Džiaugiuosi, kad jūs jau esate jaučiantys tą atsakingą ryšį. Būdami tokie brandūs ir iniciatyvūs, jūs renkatės būti savo bendruomenės kūrėjais, šios valstybės pokyčių impulsu“.

Nominacijos „Vietos bendruomenės lyderis-vadybininkas“ nugalėtoja paskelbta Pranė Kvedarienė, Sigutėnų kaimo bendruomenės pirmininkė (Pakruojo rajono savivaldybė). Pranės Kvedarienės pastangomis įgyvendinta bendruomenės narių svajonė – Sigutėnų kaime ne tik pastatyti bendruomenės namai, bet ir visiškai įveiklinta bendruomenė, kad užsidirbtų lėšų patalpoms išlaikyti, įvairiems socialiniams ir kultūriniams kaimo gyventojų poreikiams tenkinti bei tradicijoms puoselėti. Per keturiolika metų vadovavimo P. Kvedarienė nuolat telkė bendruomenę bendriems tikslams. Pati pirmininkė parengė ir įgyvendino daugiau nei 30 projektų, kurie skirti tam, kad kaimo gyventojai turėtų galimybes užsiimti įvairiapuse veikla, praturtinančia jų kasdienybę, plečiančia akiratį, mažinančia socialinę atskirtį, nuolat orientuojantis į bendruomenių savivaldos bei verslumo būtinybę.

Antrąją nominaciją – „Vietos bendruomenės sėkmės istorija“ – šiemet pelnė Gudkaimio kaimo bendruomenė (Vilkaviškio rajono savivaldybė). 2019 metais Gudkaimio bendruomenė pirmoji Lietuvoje įgyvendino projektą ir Vilkaviškio rajone įkūrė pirmuosius „Gudkaimio kaimo bendruomenės savarankiško gyvenimo namus”, kuriuose gyvena 20 socialinės rizikos grupei priskiriamų asmenų ir jų šeimų narių, taip pat senjorai, neįgalieji.  2021 01 01 Gudkaimio kaimo bendruomenė įkūrė vaikų dienos centrą „Atžala“. Šiuo metu jį lanko 22 vaikai. Taip pat bendruomenė yra įkūrusi 7 darbo vietas. Ji ne kartą skatinta ir apdovanota už socialinių paslaugų teikimo inovatyvumą, rūpinimąsi visų amžiaus grupių ir socialinės padėties asmenimis.

Trečioji nominacija – „Bendruomeniškiausia seniūnija arba savivaldybė“ – atiteko Betygalos seniūnijai (Raseinių rajono savivaldybė). Į šią nominaciją pretendavusių savivaldybių bendruomeniškumas buvo vertinamas pagal Mykolo Romerio universiteto mokslininkų sukurtą indeksą. Betygalos seniūnija išsiskiria tuo, kad joje veikia net 8 bendruomenių centrai. Seniūnijoje vyksta daug renginių, kuriuos organizuoja tiek bendruomenių centrai, tiek kultūros centras bei kitos organizacijos. 2020 m. kultūros renginių Betygaloje organizatorė Janina Baltkojienė pasidžiaugė, kad, nors ir virtualiai, bet įvyko penktoji regioninė dainų ir muzikos šventė „Mano mamos dainos“. Betygalos biblioteka organizavo dvylika, Dubysos regioninio parko direkcija – penkis renginius. Kaimo bendruomenės organizavo daugiau nei dešimt renginių – ypač pavyko Betygalos Žemčiūgų šventė, Ilgižių kaimo šventė.

Ketvirtąją nominaciją – „Kultūros kolektyvais garsi vietos bendruomenė“ – teikė konkurso partneris „Pro Partners“. Šiemet ši nominacija atiteko Birštono vienkiemio bendruomenei (Birštono savivaldybė). Birštono vienkiemio vokaliniai ansambliai ir Birštono vienkiemio teatras įkurti 2003 m. Jie išsiskiria savo aktyvumu, repertuaro gausa. 2018 metais Lietuvos nacionalinis kultūros centras Birštono vienkiemio teatrui suteikė I meninio lygio kategoriją, 2019 m. Birštono vienkiemio teatras tapo „Aukso paukštės“ laureatu. Birštono vienkiemio vokaliniai ansambliai ir teatras aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje ir projektuose, kasmet paruošia koncertines programas ir jas pristato bendruomenėms organizuojamose šventėse, sanatorijose ir kitų savivaldybių rengiamuose renginiuose.

Penktoji nominacija – „Sveiką gyvenseną propaguojanti vietos bendruomenė“ – konkurso partnerio „Nacionalinė sportininkų asociacija“ teikimu atiteko Vadoklių ir Mikėnų kaimų bendruomenei (Panevėžio rajono savivaldybė). Ši nominacija atitenka bendruomenei, kuri per pastaruosius trejus metus vykdė veiklą, susijusią su sveikos gyvensenos (fizinio aktyvumo) propagavimu. Vadoklių ir Mikėnų kaimų bendruomenė kasmet organizuoja tradicines bėgimo ir paplūdimio tinklinio varžybas seniūno taurei laimėti, tinklinio ir krepšinio varžybas. Įgyvendinant projektą „Vasara sporto ritmu“ buvo surengtos kvadrato, smiginio, rankos lenkimo, giros kilnojimo, virvės tempimo varžybos. Sveikatingumo paramos specialiosios programos projekte „Sportuok, judėk ir tobulėk“ dalyvaujantys vaikai keliauja prie Baltijos jūros, vyksta į pėsčiųjų, dviračių žygius. Vaikų ir jaunimo užimtumo stovyklose „Pramogauk ir atostogauk“ jie išbando jėgas dažasvydžio žaidime, lankosi pramogų parke „Lokės pėda“, baidarėmis tyrinėja Lietuvos upes. Vadokliečiai aktyviai dalyvauja kaimyninių bendruomenių organizuojamose varžybose, atstovauja Panevėžio rajonui Lietuvos seniūnijų sporto žaidynėse. Vadoklių ir Mikėnų kaimų bendruomenė tvarko gyvenvietės viešąsias erdves, pritaiko jas bendruomenės narių sveikatos stiprinimo poreikiams: įrengė aktyvių žaidimų aikštelę vaikams, basų kojų pojūčių taką, sumontavo sporto įrenginius.

Nominacijų nugalėtojus rinko Mykolo Romerio universiteto mokslininkų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei vietos bendruomeninių organizacijų atstovų komisija.