Anonsas: Europos mediacijos ekspertai ir entuziastai 2023 m. lapkritį rinksis Vilniuje - MRU
Naujienos

25 rugsėjo, 2023
Anonsas: Europos mediacijos ekspertai ir entuziastai 2023 m. lapkritį rinksis Vilniuje
Teisės mokykla
Konferencijos

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorija 2023 m. lapkričio 21-25 dienomis organizuoja mediacijos renginių ciklą, kurį pradės lapkričio 21 d. įvyksianti tarptautinė mokslinė konferencija „Įveikiant mediacijos paradoksą: idėjos, iššūkiai ir geroji praktika“. Konferencijos tikslas - skatinti mokslininkų, praktikų ir valstybių politikos formuotojų bendradarbiavimą bei mokslines diskusijas ieškant efektyvių priemonių, skatinančių mediacijos naudojimą ES valstybėse narėse.

Kas gi yra tas mediacijos paradoksas? Trumpai apibrėžiant šią koncepciją, galima pasakyti, kad tai yra situacija, kuomet mediacija visuotinai pripažįstama efektyviu, greitu ir ekonomišku įvairių ginčų sprendimo būdu, tačiau daugelio valstybių praktikoje ji vis dar taikoma vangiai.

Pagrindiniai renginio pranešėjai pasaulyje žinomi mokslininkai Giuseppe de Palo (JAV) ir Nadja Alexander (Singapūras). Konferencijoje pranešimus taip pat skaitys garbūs, tarptautiniu mastu žinomi mediacijos ekspertai iš Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Graikijos, Bulgarijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Izraelio, JAV ir kitų valstybių. Renginys iš dalies finansuojamas Lietuvos mokslo tarybos.

Konferencijos metu bus sudaryta galimybė iš mediacijos paradokso koncepcijos autoriaus Giuseppe de Palo lūpų daugiau sužinoti apie šį reiškinį, valstybių ir ginčo šalių praradimus, patiriamus dėl nepakankamai dažno taikaus ginčų sprendimo. Mediacijos ekspertė Nadja Alexander kalbės apie plačiam mediacijos taikymui būtiną ekosistemą bei poreikį mediacijos teisinį reguliavimą bei institucionalizavimą derinti su esamu  kontekstu bei kultūra. Kiti Lietuvos ir užsienio pranešėjai apžvelgs iššūkius, su kuriais susiduria skirtingų regionų, kultūrinio bei politinio konteksto valstybės skatindamos visuomenės naudojimąsi mediacija. Bus siekiama suformuoti ir pateikti politikos formuotojams moksliniais tyrimais ir gerąją užsienio valstybių praktika paremtas rekomendacijas bei konkrečias priemones, kaip įveikti mediacijos paradoksą ir paskatinti visuomenės narius dažniau spręsti tarp jų kylančius konfliktus mediacijos pagalba. Didelis dėmesys bus skirtas ir naujiesiems pažangių informacinių technologijų keliamiems iššūkiams mediatoriams.

Konferencija vyks anglų kalba. Visiems pageidaujantiems po renginio bus išduoti dalyvavimą patvirtinantys pažymėjimai. Konferencijos programa bus paskelbta netrukus.  

Registracija į konferenciją vykdoma iki 2023 m. lapkričio 17 d. Kviečiame užpildyti registracijos anketą jau šiandien https://forms.gle/U47G1S1DeShnm1Ek8 ir užsitikrinti sau vietą. Dalyvavimas renginyje nemokamas, tačiau dalyvių skaičius ribotas. Renginys vyks tik gyvai.

Antroji renginių ciklo dalis –  Tarptautinis studentų mediacijos turnyras, kurį MRU organizuoja kartu su Tarptautine Ginčų sprendimo akademija (INADR), vyksiantis 2023 m. lapkričio 21 – 25 d.

INADR yra JAV registruota tarptautinė organizacija, kurios misija – per švietimą visame pasaulyje proteguoti taikaus ginčų sprendimo galią ir skatinti susitaikymą bei gijimą. INADR su partneriais kasmet organizuoja didelio susidomėjimo viso pasaulio universitetų teisės mokyklų tarpe sulaukiančius studentų mediacijos turnyrus, kuriuose dalyviams suteikiama galimybė pademonstruoti ir esmingai patobulinti studijų metu įgytus minkštuosius mediacijos vedimo bei dalyvavimo teisinėse derybose įgūdžius.

MRU didžiuojasi galimybe INADR turnyrą jau trečią kartą organizuoti Vilniuje ir kviečia visų Lietuvos ir užsienio valstybių universitetų teisės mokyklų studentų komandas bei jų trenerius nedelsiant registruotis.

Turnyre dalyvausiančių studentų komandų skaičius yra ribotas. Registracijos kaina 330 JAV dolerių (310 eurų) vienai trijų asmenų komandai. Informacija apie registraciją į turnyrą ir jo taisykles pateikiama INADR interneto svetainėje.  

Taip pat vykdoma ir turnyro teisėjų registracija. Teisėjais gali būti ekspertai, akademikai bei praktikai, turintys mediatoriaus darbo patirtį, laisvai kalbantys anglų kalba. Kiekvienai metais teisėjauti į INADR tarptautinius mediacijos turnyrus atvyksta būrys profesionalų, kurie yra pasirengę savo patirtimi ir įžvalgomis esmingai prisidėti prie studentų tobulėjimo. Teisėjų registraciją  rasite čia.

Iki greito susitikimo Vilniuje! Nekantraujame visus mediacijos ekspertus ir entuziastus pasveikinti MRU jau šių metų lapkritį.

Jei turite klausimų, maloniai kviečiame kreiptis el. paštu a.tvaronaviciene@mruni.eu