Agnė Pocūtė, Viešojo saugumo akademijos Teisės ir ikiteisminio proceso studijų programos IV kurso studentė apie 2 mėnesių praktiką Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūroje - MRU
Naujienos

8 rugsėjo, 2023
Agnė Pocūtė, Viešojo saugumo akademijos Teisės ir ikiteisminio proceso studijų programos IV kurso studentė apie 2 mėnesių praktiką Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūroje
Viešojo saugumo akademija

 „Prisimenu tą dieną, kai pirmą kartą įžengiau į Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūrą. Pirmuosius žingsnius lydėjo didžiulis nerimas ir baimė, kad nesusitvarkysiu su tuo, su kuo teks susidurti. Pirmąją dieną buvo sudaryta savanoriškos praktikos sutartis su Prokuratūra susitikau su praktikos vadove, prokurore Jurgita Baltrūniene. Pirmieji vadovės klausimai buvo šie: kaip jautiesi? Ar nori eiti į su manimi į teismo posėdį?

Su baimės ir nerimo pilnomis akimis, kiek nedrąsiai atsakiau, kad noriu eiti kartu. Nesitikėjau, kad teismo posėdžiai gali man taip patikti.

Per tuos du praktikos mėnesius supratau, kad kiekvienos ikiteisminio tyrimo institucijos atliekamas darbas yra be galo svarbus, o dar svarbesnis yra šių institucijų tarpusavio bendradarbiavimas, nes tik bendradarbiaudamos tarpusavyje jos gali pasiekti bendrą rezultatą - teisinę gerovę šalies piliečiams.

Praktikos metu, praplėčiau savo akiratį apsilankydama Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariate Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariate, kuriame mane labai maloniai ir šiltai priėmė viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė. Šios išvykos metu turėjau galimybę pamatyti, kaip Policijoje vykdomas ikiteisminis tyrimas, koks modernus yra Policijos komisariatas, kokios darbo sąlygos ten vyrauja. Turėjome trumpą ekskursiją į policijos komisariatą Vytauto prospekte, kuriame pareigūnai man aprodė areštines ir konvojų, kuriame konvojuojami nusikalstamas veikas padarę asmenys.

Praktikos dėka, turėjau galimybę stebėti teisėjų profesijos atstovus. Didžiausią įspūdį paliko Kauno apylinkės teismo, Kauno rūmų teisėja Vita Padriezaitė. Ši teisėja žavi savo veržlumu, meile savo darbui, didžiuliu pasiruošimu teismo posėdžiams. Noriu tikėti, kad teismo posėdžiai visuomet liks neatsiejama mano gyvenimo dalis ir kad kažkada galėsiu atlikti svarbesnį vaidmenį teismo posėdyje, nei būti tik žiūrove!

Na ir žinoma, praktikos laikotarpiu, stebėjau prokuroro darbo specifiką. Prokuroro darbas reikalauja tokių gebėjimų, kaip greita orientacija įvairiose situacijose, kritiškas mąstymas, tinkamų sprendimų priėmimas, įvairių procesinių dokumentų rengimas. Prokuroras teismuose palaiko valstybinį kaltinimą ir atstovauja valstybės interesams baudžiamosiose bylose. Iš tiesų, niekuomet nesusimąsčiau, kad šis darbas gali būti toks įdomus ir tuo pačiu reikalaujantis labai daug atsakomybės, darbštumo ir kantrybės.

Apibendrinant, iš praktikos Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūroje tikėjausi ne tik prisiliesti prie prokuroro profesijos, bet ir pamatyti, kaip, iš tikrųjų, yra atliekamas ikiteisminis tyrimas – nuo pat pradžios ir iki byla atiduodama teismui. Atėjau norėdama patobulinti savo įgytas teorines teisines žinias, pradėti taikyti jas praktiškai. Manau, kad man pavyko, ir kad pasiėmiau maksimaliai, kiek galėjau pasiimti, patobulinau savo teisinę kalbą ir raštingumą, išmokau taikyti teorines teisines žinias praktikoje, susipažinau su daugybe teisinio darbo atstovų. Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę atlikti praktiką prokuratūroje! Kiekviena praktikos diena paliko svarbią žymą atmintyje. Esu labai dėkinga savo praktikos vadovei Jurgitai Baltrūnienei“.