Socialinių inovacijų mokslinėje konferencijoje SOCIN’22 – naujos darnaus vystymosi, tvarumo, gerovės kūrimo idėjos ir patirtis - MRU
Naujienos

20 spalio, 2022
Socialinių inovacijų mokslinėje konferencijoje SOCIN’22 – naujos darnaus vystymosi, tvarumo, gerovės kūrimo idėjos ir patirtis
Bendruomenė
Mokslas
Konferencijos
Įvykis
Universitetas

2022 metų spalio 20 d. Mykolo Romerio universitete (MRU) surengta 11-oji tarptautinė socialinių inovacijų mokslinė konferencija SOCIN22. Joje įvairių sričių mokslininkai – socialinių inovacijų kūrėjai  pasidalino naujomis idėjomis, įžvalgomis bei patirtimi, įgyvendinant darnaus vystymosi, tvarumo bei gerovės tikslus.  

Konferencijos atidarymo kalboje Mykolo Romerio universiteto rektorė, prof. dr. Inga Žalėnienė akcentavo, kad sparčiai kintančiame dabarties pasaulyje COVID pandemijos iššūkiai, Rusijos agresija ir jos sukeltas  karas Ukrainoje, precedento neturinti technologinė plėtra kelia daug grėsmių mūsų egzistenciniams pagrindams, laisvei ir demokratijai, kurią dešimtmečius puoselėjo Vakarų civilizacija.

„Dabar, kaip niekada anksčiau ryškėja mūsų visuomenių ir valstybių poreikis, kad universitetų bendruomenės būtų aktyvios permainų iniciatorės, generuojančios, remiančios ir propaguojančios tvarumą ir socialines inovacijas, veikdamos kartu su visais žmonėmis ir institucijomis, galinčiomis prisidėti prie  socialinių problemų sprendimo“, – sakė prof. dr. I. Žalėnienė.

Sveikinimo žodį konferencijos dalyviams taip pat tarė Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė bei Lietuvos socialinių inovacijų klasterio direktorė dr. Vilma Popovienė.

Plenarinėje konferencijos dalyje, skirtoje socialinėms inovacijoms ir tvarumui, Tarptautinės universitetų prezidentų asociacijos (IAUP) vadovas (Meksika) dr. Fernando León García pristatė „Lyderystės iššūkius aukštajame moksle: perėjimą nuo pandemijos iki postpandeminės eros“. EU H2020 PIONEERED projekto vadovo pavaduotoja iš Liuksemburgo universiteto dr. Juliette Torabian skaitė pranešimą „Nepakankamas pritaikomumas: vertybių ir veiksmų kaita per švietimą ir kultūrą“. Geteborgo universiteto (Švedija) aplinkosaugos vadovas Eddi Omrcen savo pranešime „Socialinės inovacijos ir darnus vystymasis – ko trūksta, kokie iššūkiai ir dilemos?“ aptarė Švedijos ir Geteborgo universiteto patirtį.  

Pietų Korėjos bei italų architektas ir dizaineris Prof. dr. Ico Migliore nagrinėjo „Socialinį tvarumo reorganizavimą: viešosios erdvės, kaip turinio kūrėjos, vaidmenį“. Arizonos valstijos universiteto (JAV) mokslininkė Dawn DeLay kalbėjo apie „Asmeninės gerovės skatinimą, pasitelkiant socialinių ryšių galią“.  Reginos universiteto (Kanada) profesorius dr. Roger Petry skaitė pranešimą  „Tvari gerovė netikrumo laikais: filosofinis požiūris“.

Antrojoje konferencijos dalyje mokslininkai iš Pietų Korėjos, Australijos, Čekijos, Ukrainos, Italijos, Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Slovakijos, Albanijos, Turkijos, Šiaurės Makedonijos, Kanados bei Lietuvos pristatė savo tyrimus Tvaraus saugumo, Tvarumo ir pažangos perspektyvų viešajame valdyme ir versle, Tvarios gerovės neaiškiais laikais, Teisės ir tvarus vystymosi sekcijose.

Konferenciją užbaigė Doktorantų forumas tvarumo tema.

Konferencijos vaizdo įrašą galima rasti čia.