„4 mm.Pasistiebk“ projekto dalyvė Monika Maciulevičiūtė: visada yra antras šansas - MRU
Naujienos

30 sausio, 2020
„4 mm.Pasistiebk“ projekto dalyvė Monika Maciulevičiūtė: visada yra antras šansas

Devyniolikmetė Monika Maciulevičiūtė, baigusi Žiežmarių gimnaziją, šiuo metu dirba ir papildomai mokosi kartu su kitais projekto „4mm. Pasistiebk“ dalyviais, kurie siekia papildomai pasimokę perlaikyti valstybinius egzaminus. Apie šį edukacinį projektą ji sužinojo iš socialinių tinklų, kur rado nuorodą į straipsnį, ir padrąsinta mamos nusprendė pabandyti užsiregistruoti. „Atsimenu tą jausmą, kai užėjus į projekto internetinę svetainę www.4mm.lt, suskambėjo grupės „Empti“ daina „4 milimetrai“, kuri pataikė tiesiai į širdį. Tuo gyvenimo laikotarpiu man iki savo svajonės pritrūko tik visai nedaug, vos kelių milimetrų. Tad užpildžius kandidato anketą pasirinkau pakartoti lietuvių kalbos ir matematikos kursą ir taip pasinaudoti antru šansu, perlaikyti valstybinius abitūros egzaminus ir pabandyti pagerinti egzaminų rezultatus“, – pasakoja Monika. 

 
 Labiausiai stabdė baimė suklysti 
„Esu užsispyrusi ir siekianti tikslo, šiuo metu mano tikslas – puikiai pasiruošti valstybiniams egzaminams, juos išsilaikyti ir įstoti į svajonių specialybę“, – sako Monika. Mergina dar nėra tiksliai apsisprendusi, nes turiu daug svajonių dėl profesijos – nuo grožio srities iki socialinių mokslų. „Žiūrėsiu, kaip man seksis, nes kartais koją pakiša abejonės. Dėl to dar nesu pasirinkus, ką konkrečiai norėčiau studijuoti. Manau, kad vis dar trūksta informacijos apie studijų galimybes, nes sunku vien tik iš aprašymo nuspėti kokios tos studijos bus. Baisu yra įstoti ir suprasti, kad suklydai, suvokti, kad tai yra ne mano sritis, o išeiti jau būtų gaila“, – teigia M. Maciulevičiūtė. 
 
Dalyvavimas projekte suteikė drąsos ir pasitikėjimo savo jėgomis 
Pasiteiravus, ką šis projektas jai duoda, mergina pirmiausia įvardino atsiradusį didesnį pasitikėjimą „Šis projektas man padėjo išeiti iš savo komforto zonos, ypač kai esi iš mažo miestelio ir atvažiuoji į didelį miestą. Gali praplėsti savo akiratį, susipažinti su naujais žmonėmis. Taip pat pamatai, kad nesi vienintelis žmogus, atsidūręs tokioje situacijoje ir nesi vienas, nes šalia yra didelė palaikymo komanda. Atėjo suvokimas ir apie tai, kad daryti klaidas yra žmogiška ir tai yra normalu. Manau, po projekto, aš turėsiu sprendimą, dėl savo ateities studijų, o jas pabaigus – dirbti pagal specialybę, nes mes visi to norim. Atsiras daugiau drąsos ir pasitikėjimo savimi, ko man iš tiesų dabar trūksta“, – pasakojo Monika. Monika labai džiaugiasi ne tik naujai sutiktais draugais, bet ir projekto mokytojais, kurie yra labai geri ir įdomiai dėstantys. „Laukiu sekančios paskaitos, kurios metu ne tik gali atrasti naujus dalykus ir užpildyti spragas, bet ir visapusiškai tobulėti. Mokytojai ne tik duoda gerų patarimų, kaip pasiruošti egzaminams, pateikia pagrindines klaidas, kurios dažnai yra daromos, bet ir visada yra pasiruošę padėti, paaiškinti, kai kyla neaiškumų bei patarti“, – sako mergina. 
 
Svarbiausia - nenuleisti rankų ir siekti ko nori 
„Kitiems rekomenduoju dalyvauti šiame projekte, nes kiekvienam jaunuoliui suteikiamas antras šansas pabandyti sėkmingiau perlaikyti valstybinius egzaminus. O pasiseks ar nepasiseks – jau priklauso nuo konkretaus žmogaus noro ir pastangų. Tačiau tai yra puiki proga – siekti savo svajonės. Patarčiau, nenuleisti rankų, daug dirbti, nes be darbo, nebus ir rezultato“, – tokį patarimą duotų Monika galvojantiems, ar verta šiame projekte dalyvauti. Mergina ragina kitus jaunuolius nebijoti ir bandyti. „Visiems savo pažįstamiems rekomenduoju dalyvauti šiame edukaciniame projekte, siūlau pabandyti, jei anksčiau nepasisekė, laikant valstybinius egzaminus, nes tai puikus būdas pagerinti savo mokslo rezultatus. Taip pat gali suprasti ko nori, savotiškai subręsti ir pasiruošti būsimoms studijoms“. Pasak Monikos tuo pačiu atsiranda daugiau drąsos nesiblaškyti ir suvokti, jog pasirinkai teisingai. „Žinoma, reikia įdėti daug darbo, nes tai vienas svarbiausių dalykų. Tad mano užsispyrimas tikrai daug duoda man motyvacijos ir jėgų mokytis. Tikiuosi, kad pasieksiu savo tikslą, o kaip seksis – pamatysiu vėliau. Manau, rezultatas tikrai nenuvils“, – savo patirtimi ir ateities planais dalijosi projekto dalyvė Monika. 
 
Svarbu, kad pagalba yra suteikiama nemokamai 
Mergina akcentuoja ir finansinį aspektą. „Labai svarbu, kad projektas yra nemokamas, nes turėti galimybę nemokamai papildomai mokytis baigus gimnaziją yra praktiškai neįmanoma. O čia yra tokia proga, visiems, kurie galbūt neturi finansinių galimybių samdytis mokytojų privačiai. Tai aktualu ypač gyvenant mažame miestelyje. Šiuo atveju aš važiuodama mokytis į Vilnių, moku tik už kelionės bilietus, bet jei reiktų už viską pačiai mokėti susidarytų labai didelė suma“, – sako M. Maciulevičiūtė. Edukacinė iniciatyva „4mm. Pasistiebk – suteikia galimybę gimnaziją jau baigusiems moksleiviams, padedant mokytojams ekspertams papildomai pasimokyti matematikos, istorijos, lietuvių ar anglų kalbos dalykus, siekti pagerinti savo brandos egzaminų rezultatus bei turėti daugiau galimybių rinktis norimas universitetines studijas.