Startuoja tinklalaidė tėvams apie Z kartos paauglius – „Tėvų kanalas“ - MRU
Naujienos

28 gegužės, 2021
Startuoja tinklalaidė tėvams apie Z kartos paauglius – „Tėvų kanalas“

Dvylika savaičių kiekvieną ketvirtadienį 45 minučių trukmės epizoduose tinklalaidės vedėja  psichologė, lektorė, knygos ir konferencijos „Atsakinga tėvystė“ autorė, trijų vaikų mama Jūratė Bortkevičienė su laidos svečiais kalbėsis įvairiomis paaugliams ir jų tėvams aktualiomis temomis – nuo žalingų paauglių įpročių, priklausomybių žaidimams ir socialiniams tinklams ar nesimokymo problemų iki savęs paieškų ir atradimų.    

Pasak šios tinklalaidės idėjos autorės, Mykolo Romerio universiteto Priėmimo ir rinkodaros skyriaus vadovės Simonos Laiconaitės, visuomenėje formuojasi požiūris, kad Z kartos paaugliai daug sudėtingesni, nei ankstesnių kartų. „Vyrauja nuomonė, kad šios kartos paaugliai turi daugiau laisvių ir galimybių, bet mažiau pareigų ir atsakomybių. Bet ar tikrai?“ Anot S. Laiconaitės, kinta  paauglių  žalingi įpročiai, patyčios plinta ir įgauna naujas formas, naujosios technologijos keičia gyvą bendravimą į virtualų, informacijos kiekis sukelia nerimo problemas, o visuomenės standartai, kuriems paaugliai priešinasi, dažnai pakiša koją tėvų ir vaikų tarpusavio santykiams. 

„Kiekviena paauglių karta ir jų tėvai susiduria su skirtingais iššūkiais, todėl svarbu suprasti ir girdėti vieniems kitus, mokėti bendrai spręsti iškilusias problemas, - sako S. Laiconaitė. - Dažniausiai tėvai nori, kad jų vaikai nekartotų jų klaidų, o paaugliai  turi savo požiūrį, tad mūsų tinklalaidės tikslas  – skatinti tėvų ir vaikų dialogą, ieškoti problemų sprendimo būdų, kaip kurti tarpusavio ryšius“.

Tinklalaidės vedėja Jūratė Bortkevičienė taip pat pabrėžia, kad vaikų paauglystė dažnam tėvui yra iššūkis – kaip priimti, kiek leisti, o gal svarbu kažką drausti, kaip užmegzti santykį neperspaudžiant? „Šios tinklalaidės metu mes kalbėsimės svarbiausiomis temomis, kurios kyla paauglių tėvams ir specialistams. Kartu su ekspertais ieškosime atsakymų į dažniausiai  kylančius klausimus. Manau, kad kiekvienas tinklalaidės „Tėvų kanalas“ klausytojas išgirs tai, kas tuo metu svarbu jam“, - sako tinklalaidės vedėja.

J. Bortkevičienė kviečia tinklaidę klausytis ne tik paauglius, bet ir kito amžiaus vaikus auginančius tėvus. „Galbūt kai kurios temos gali atrodyti dar tolimos, tačiau tam tikras tėvų elgesys gali lemti vėlesnius paauglio pasirinkimus. Mes nepateiksime vienos „tabletės“ problemos sprendimui, tačiau tikiu, kad paklausę tinklalaidės daug dalykų pamatysite kitu kampu ir tai padės priimti geriausius sprendimus, atrasti ramybės jausmą, kai širdyje kyla nemažai natūralių baimių dėl mūsų vaikų ateities“, - pastebi J. Bortkevičienė.

Tinklalaidės „Tėvų kanalas“ bus transliuojama „Youtube“, „Spotify“ ir „iTunes“ platformose.

Pirmojoje tinklalaidės laidoje „Šiuolaikinio paauglio pasaulis“ dalyvauja fotomenininkė Jurga Anusauskienė ir Mykolo Romerio universiteto lektorė dr. Oksana Malinauskienė.

Pirmosios laidos „Spotify“ platformoje galima klausyti čia - https://spoti.fi/3wGkqC3, „YouTube“ platformoje -  https://youtu.be/4LsBqlWkQOU