Vygandas Paul Mastavičius: ignoruodami profesinį tobulėjimą rizikuojame savo ateitimi - MRU
Naujienos

29 kovo, 2021
Vygandas Paul Mastavičius: ignoruodami profesinį tobulėjimą rizikuojame savo ateitimi
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Išvyko gavęs darbo pasiūlymą

Vaikinas į JAV išvyko 2019 metais gavę darbo pasiūlymą. „Į JAV atvedė darbo pasiūlymas, kurį gavau išsiuntęs savo gyvenimo aprašymą per „LinkedIn“ vienam didžiausių komercinių bankų. Į Hiustoną, Teksaso valstiją išvažiavau kovo viduryje, ir nors jau turėjau darbo pasiūlymą, nuo idėjos iki jos įgyvendinimo užtrukau apie 4 mėnesius. Pirmasis mano darbas JAV buvo „Bank of America“, susijęs su vidinių banko iniciatyvų ir projektų valdymų bei jų įgyvendinimu“, - pasakoja Vygandas.

Vėliau jis dar spėjo padirbėti „JPMORGAN CHASE & CO. banke, kuriame užėmė vadovaujančias pareigas. Tačiau ne viskas vyko sklandžiai, teko patirti ir profesinių nusivylimų: „Vienoje stambioje tarptautinėje kompanijoje neatitikau bandomojo laikotarpio reikalavimų ir po pusantro mėnesio buvau paprašytas išeiti, bet klaidos užgrūdina ir verčia tobulėti“.

Šiuo metu Vygandas plėtoja nuosavą verslą - yra tarptautinio kavinių tinklo „Starbucks“ vienos iš licencijuotos kavinių bendrasavininkas. „Mano patekimo į „Starbucks“ procesas buvo gana komplikuotas ir nelengvas. Kadangi „Starbucks“ dirba franšizės pagrindu, norint atidaryti kavinę reikėjo ir asmeninių ir investuotojų lėšų. Nepasakyčiau jog buvo lengva, bet, matyt kaip ir kiekviename versle, svarbu turėti kapitalą, strategiją, kuri sutaptų su kompanijos, į kurią investuoji“, - pabrėžė pašnekovas.

Amerikiečiai daug dirba ir mažai kas žino apie Lietuvą

Pašnekovas pabrėžia, kad amerikiečiai linkę daug dirbti ir poilsiauja trumpiau. „2019 metų duomenimis lietuviai dirbo vidutiniškai 1 500 valandas per metus, o amerikiečiai - apie 1 800 valandų. Tuo tarpu JAV darbuotojai, kurie per metus gauna apie 15 laisvų dienų, taip pat gauna mažiau atostogų nei jų kolegos iš Lietuvos, kurie gauna apie 28. Negana to, nors amerikiečių darbuotojai išleidžia apie 75 % paskirto atostogų laiko, lietuvių darbuotojai praleidžia beveik visą jiems leidžiamą atostogų laiką“, - pastebi Vygandas.

Jis sako, kad JAV darbuotojai gauna solidų pridėtinių verčių paketą: „401 (k) draudimas, „relocation bonus“, sveikatos draudimas, gyvybės draudimas, dalinis apmokėjimas už studijas.  Lietuvoje stambesnės įmonės taip pat siūlo darbuotojams sveikatos draudimą, įvairias nuolaidas, tačiau JAV tai gauna beveik kiekvienos įmonės darbuotojas – nesvarbu, dirbti užkandinėje ar banke“.

Pasak Vygando, sutikti amerikiečiai apie Lietuvą žino nedaug: „Iš kolegų amerikiečių dažniausiai girdžiu klausimą, kur ta Lietuva. Tenka aiškinti jog yra tokia šalis Rytų Europoje, prie Baltijos jūros...“

Daug laiko skiria mokymuisi ir asmeniniam tobulėjimui

Visada mokykis, niekada nenustok galvoti. Tavo akys ir ausys visada turi būti atviros, viskas ir visi suteikia galimybę išmokti. Šiomis taisyklėmis Vygandas stengiasi vadovautis, nemažą laisvalaikio dalį skirdamas asmeniniam tobulėjimui ir studijoms – šiuo metu jis dar randa laiko nuotoliniu būdu studijuoti magistrantūros programoje „Finansų valdymas“ Mykolo Romerio universitete.

Vaikinas pasakoja, kad nors dirbti pradėjo būdamas aštuoniolikos, visą laiką nepertraukiamai mokėsi, o mokslo vaisius pradėjo skinti pradėjęs verslą JAV, nors šios šalies darbo rinką jis įvardina kaip užpildytą, konkurencingą, kurioje sudėtinga išsikovoti gerą vietą. „Planuoju intensyviai dirbti tiek, jog atsipirktų esama investicija, siekiu sėkmingai pasibaigti magistrantūros studijas. Mes visi žinome mokymosi naudą, tačiau studijoms reikia skirti laiko, kurio dažnai pritrūksta, tačiau ignoruodami savo profesinį tobulėjimą rizikuojame savo ateitimi“, - pabrėžia Vygandas. O retas laisvalaikio akimirkas jis skiria pasivaikščiojimams su šunimis parke, fotografijai, kelionėms. „Kartais pavyksta rasti laiko dienai ar kelioms išskristi į kitą JAV miestą, skaičiuoju aplankęs apie 15 pasaulio šalių“, - pasakoja verslą JAV turintis Vygandas Paul Mastavičius.