Digi-Ageing – Skaitmeninis vyresnio amžiaus žmonių aktyvinimas vienišumo įveikai (angl. Digi-Ageing – overcoming Loneliness), Nr. 2020-1-AT01-KA202-078084 - MRU

Digi-Ageing – Skaitmeninis vyresnio amžiaus žmonių aktyvinimas vienišumo įveikai (angl. Digi-Ageing – overcoming Loneliness), Nr. 2020-1-AT01-KA202-078084

Projekto Nr. 2020-1-AT01-KA202-078084             
Projekto pavadinimas: „Digi-Ageing – skaitmeninis vyresnio amžiaus žmonių aktyvinimas vienišumo įveikai” (angl. Digi-Aging – overcoming Loneliness)
Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2020-10-01 iki 2023-07-31.
Projekto vykdytojas: Hafelekar Unternehmensberatung Schober GmbH (Austrija). 
Projekto dalies vadovė MRU: Agata Katkonienė
Kiti partneriai: UMIT- Private Universität Für Gesundheitswissenschaften, Medizinischeinformatik und Technik GMBH (Austrija), AGECARE (CYPRUS) LTD (Kipras), Consulenza Direzionale di Paolo Zaramella (Italija), Asociacion Caminos – Asociacion Para El Intercambio Educacion Y Desarrollo Social (Ispanija), University of Cyprus (Kipras).

Santrauka: Projekto tikslas padėti vyresnio amžiaus žmonėms, globėjams ir paslaugų teikėjams, ir rasti sprendimus, kaip pasitelkiant specialius mokymus, konsultacijas ir skaitmenines priemones užkirsti kelią bei įveikti vienišumą. Vienišumas yra plačiai pripažįstama kaip viena iš svarbiausių ir įsitvirtinusių problemų, su kuriomis susiduria mūsų senėjanti visuomenė, ir tai patvirtina COVID-19 krizė. Socialinė izoliacija pandemijos metu sukelia etinę dilemą, ypač institucionalizuotiems vyresnio amžiaus žmonėms, imamasi aktyvių priemonių, kad sumažintų infekcijos riziką, tačiau vienišumas yra dažnas atsakas į emocinę, socialinę ir egzistencinę izoliaciją. Vienišumo poveikis taip pat turi neigiamą poveikį sveikatai. Vienišumas yra neigiama emocija, susijusi su suvokiamu atotrūkiu tarp esamų ir norimų santykių.
Partneriai iš 5 šalių (Austrija, Ispanija, Italija, Kipras ir Lietuva) subūrė 7 organizacijų, turinčių ilgametę patirtį dirbant su vyresnio amžiaus žmonėmis partnerystę, siekiant atskleisti holistinį požiūrį į vienišumą ir sukurti priemones vienišumui atpažinimui bei įveikai.
Siekiami rezultatai:
1. Partnerių šalių apie vienišumą tyrimas;
2. Vienišumo prevencijos tinklai ir rekomendacijos politikai;
3. Skaitmeninė diagnostikos priemonė vienišumui nustatyti;
4. Skaitmeninė vienišumo prevencijos priemonė;
5. Vienišumo prevencijos mokymų programos.

Projekto svetainė: http://digi-ageing.eu/

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos pagal Erasmus+ programą.