MRU kartu su Australijos universitetu RMIT atidarė pirmąjį Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centrą - MRU
Naujienos

13 gruodžio, 2022
MRU kartu su Australijos universitetu RMIT atidarė pirmąjį Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centrą
Universitetas
Bendruomenė
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Įvykis

2022 m. gruodžio 13 d., antradienį, Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklas (ALCRN) atidarė Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centrą.

ALCRN yra bendras RMIT universiteto (angl. RMIT University Melbourne City Campus) ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) mokslinių tyrimų tinklas, įkurtas 2022 m. vasario pradžioje.

Per šį laikotarpį pasaulis prisitaikė prie sparčiai besikeičiančios kibernetinių grėsmių aplinkos, kurią apsunkino geopolitiniai veiksniai. Lietuva dėl savo įsitraukimo į NATO atsidūrė šių klausimų priešakyje.

Hibridinės grėsmės – naujojo centro akiratyje

Hibridinės grėsmės – tai kompleksiniai reiškiniai, metantys iššūkius šalims ir institucijoms, kurios laikomos kieno nors interesų ir tikslų priešininkėmis, oponentėmis ar konkurentėmis.

Šis centras – pirmasis nacionalinis hibridinių grėsmių centras Australijoje, kuris pabrėžia, jog RMIT pirmauja kibernetinio saugumo mokslinių tyrimų srityje, bendradarbiaudamas su MRU ir kitomis Europos šalimis visame pasaulyje.

„Bendro MRU ir RMIT centro įkūrimas – tik pradžia. Mūsų laukia ilgas kelias, siekiant nustatyti ir reaguoti į nuolat kintančias hibridines grėsmes. Esu įsitikinusi, kad šiame kelyje mūsų universitetai prisidės prie saugios ateities aplinkos kūrimo“, – centro atidarymo proga sakė MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

RMIT Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centro direktorius ir vienas iš Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklo iniciatorių prof. Matthew Warren’as teigia: „Australija susiduria su kibernetinėmis grėsmėmis, todėl jai reikia naujo būdo šiems reiškiniams suvaldyti. Būtent Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centras atspindi naują grėsmių sampratą. Centro įkūrimas taip pat rodo stiprėjančius Australijos ir Lietuvos santykius“.

Vienas iš Australijos ir Lietuvos kibernetinių tyrimų tinklo steigėjų, MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekanas prof. dr. Darius Štitilis teigia, kad „Lietuva jau kelerius metus susiduria su hibridinėmis kibernetinėmis grėsmėmis, kurios dažniausiai kyla iš Rusijos. Per pastaruosius kelerius metus Lietuva įgijo tam tikros patirties ir siekia ja pasidalinti su kitomis šalimis, taip pat toliau tirti prevencines ir atsakomąsias hibridinių grėsmių priemones. Įsteigtas centras yra puikus tokios veiklos bei Lietuvos ir Australijos bendradarbiavimo pavyzdys.“

Naujasis Australijos ir Lietuvos hibridinių grėsmių centras atliks bendrus tyrimus, nagrinėjančius hibridinių grėsmių poveikį Australijai ir Lietuvai, vertins hibridinių grėsmių poveikį visuomenei, organizacijoms, kritinei valstybių infrastruktūrai, įskaitant demokratines institucijas, rengs bendrus seminarus, kuriuose bus nagrinėjamos šios problemos, bei rengs pranešimus apie hibridinių grėsmių poveikį.