Vyšivanka pasipuošusi MRU rektorė linki ukrainiečiams taikos ir klestėjimo - MRU
Naujienos

19 gegužės, 2022
Vyšivanka pasipuošusi MRU rektorė linki ukrainiečiams taikos ir klestėjimo
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Rektorė

Kasmet trečiąjį gegužės ketvirtadienį ukrainiečiai ir jų draugai visame pasaulyje puošiasi tradiciniais raštais išmargintais marškiniais ir mini Vyšivankos (Vyshyvanka) dieną. Šiemet Mykolo Romerio universiteto (MRU) bendruomenė šią progą pažymi kartu su globojamais ukrainiečiais.

Sieja laiko patikrinta partnerystė

Jau 2014 m., po Krymo aneksijos, ukrainiečiai rinkosi Lietuvos MRU tam, kad įgautų reikalingų žinių, kurios padėtų sustiprinti Ukrainą. Šiuo metu Ukrainos piliečiams, kurių studijos jau dabar yra sutrikdytos ar kuriems aukštojo mokslo siekis Ukrainoje neįmanomas, siūlomos nemokamos studijos bei laikina finansinė pagalba.

MRU jau beveik dešimtmetį vykdo bendras programas ir plėtoja partnerystę su 26 Ukrainos universitetais. Siekiant plėsti ir stiprinti bendradarbiavimą su šios šalies universitetais, MRU 2018 metais buvo įkurtas Baltijos-Ukrainos studijų, tyrimų ir inovacijų centras. Centro veikla prisidedama prie Ukrainos eurointegracijos procesų, vykdomi dėstytojų ir mokslininkų mainai, tyrimai, centras veikia kaip bendradarbiavimo projektinėje veikloje, žinių bei patirties dalinimosi su Ukrainos partneriais platforma. Prasidėjus Rusijos karinei agresijai prieš Ukrainą, centras koordinuoja jos akademinės bendruomenės poreikius Lietuvoje, veikia kaip kontaktinė vieta.

Baltijos-Ukrainos studijų, tyrimų ir inovacijų centre šiuo metu dirba ir į Lietuvą dėl Rusijos karo prieš Ukrainą persikėlusi Olga Bodnar-Petrovska, kuri yra buvusi Ukrainos parlamento (Verchovna Rada) narė.

Ypatingą dieną – solidarumas su kovojančia tauta

Vyšivanka – tai liaudiškais raštais siuvinėti marškiniai. Ant marškinių dygsniuoti geometriniai raštai yra vertinami kaip simboliniai amuletai, kurie sutelkia ir suteikia jėgų, taip reikalingų kovoje už laisvę.

„Ukrainoje vykstantis karas akivaizdžiai parodė, kas vyksta tuomet, kai yra paminama laisvė, demokratija ir teisė, o Konstitucija tampa tik tuščiais žodžiais, –  sako MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė. – Vilkėdami tradicinius ukrainietiškus marškinius išreiškiame savo solidarumą su laisvę ginančia tauta.“

Sveikindama ukrainiečius Vyšivankos dienos proga MRU rektorė linki taikos ir klestėjimo kūrybingai, talentingai bei narsiai ukrainiečių tautai.

Suteikta svari parama

Universitete veikia Ukrainos karo pabėgėlių mokykla, kurioje moksleiviams suteikiama galimybė tęsti bendrojo ugdymo procesą. Šiuo metu mokykloje kontaktiniu būdu mokosi apie 190 mokinių (skaičius nuolat pildosi), nuotoliniu – 125 moksleiviai. MRU patalpose mokosi šešiasdešimt 8-11 ir vyresnių klasių moksleivių. Jaunesniųjų klasių mokiniai naudojasi MRU sporto infrastruktūra, valgykla bei parku.

Ukrainos studentams siūlomas įvairių MRU studijų dalykų pasirinkimas, siekiant, kad studijos nesustotų vykstant karui. Išklausytus dalykus studentams vėliau bus galima įskaityti jų universitetuose Ukrainoje. Be to, ukrainiečiai išties domisi MRU – šiuo metu sulaukta 139 prašymų, 85 iš jų – jau dabar pateikė paraiškas stojimui.

MRU jau nuo rudens, mokslo metų pradžios, studijuoja beveik 100 studentų iš Ukrainos, vykdomos 6 jungtinės ir dvigubo diplomo studijų programos su šios šalies universitetais. MRU Studentų namuose gyvena apie 160 ukrainiečių (studentų, dėstytojų ir jų šeimos narių, mamų su vaikais).