Ugdymo įstaigų vadovams teisinės žinios – kasdienio darbo neišvengiamybė - MRU
Naujienos

2 kovo, 2016
Ugdymo įstaigų vadovams teisinės žinios – kasdienio darbo neišvengiamybė

Kiek ugdymo įstaigų vadovai (mokyklų ir ikimokyklinių įstaigų) susiduria su teisiniais klausimais savo darbe, kokios teisinės situacijos aktualiausios mokykloms? Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto atlikta 400 Lietuvos ugdymo įstaigų vadovų apklausa atskleidė, jog teisinių žinių poreikis yra didžiulis. Reaguojant į išreikštą mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų pageidavimą ir apklausos rezultatus buvo surengti teminiai mokymai vadovams, kuriuose aptarti šiuo metu jiems aktualiausi teisiniai klausimai. Mokymuose dalyvavo beveik 100 įvairių ugdymo įstaigų vadovų iš visos Lietuvos.

Nors įvairiuose teisiniuose mokymuose, susijusiuose su tiesioginėmis darbo funkcijomis, teigė dalyvavę daugiau kaip pusė apklaustųjų (beveik 53 proc.), net 95,3 proc. ugdymo įstaigų vadovų įvardino, kad jiems nuolat reikalingos papildomos teisinės žinios ir kompetencijos, susijusios su jų tiesioginių pareigų vykdymu.
Į mokymus iš Utenos atvykusi vaikų darželio-mokyklos „Eglutė“ direktorė Gražina Skardžiuvienė sako, kad ugdymo įstaigų vadovai turi galimybių dalyvauti įvairiuose profesiniuose teisės kursuose ir mokymuose, tačiau dažniausiai jie būna bendro pobūdžio: „Mano nuomone, ugdymo įstaigų vadovams labai trūksta specifinių praktinių žinių, susijusių su darbo, sutarčių teise, tarkim, kaip vasarą pagal įstatymus įdarbinti nepilnamečius. Man pačiai labai svarbu gauti koncentruotą ir naujausią informaciją apie numatomus pakeitimus Darbo kodekse“.

G. Skardžiuvienės žodžius patvirtina ir apklausos rezultatai. Tarp papildomų žinių, kurių vadovams reikėtų, net 90 proc. įvardino darbo teisę, 87,8 proc. – civilinę teisę, 79 proc.- sutarčių teisę. Tarp teisinių žinių, kurios jiems labiausiai reikalingos atliekant savo darbą, ugdymo vadovai paminėjo darbo santykių (76,9 proc.), atsakomybės klausimų (66,8 proc.), sutarčių sudarymo (48,7 proc.), ES struktūrinės paramos taisyklių (42,6 proc.) klausimus.
Didžiausias dėmesys – aktualiausiai teisinei informacijai

Pasak MRU Teisės fakulteto dekanės prof. dr. L. Jakulevičienės, mokymų temos buvo suformuluotos atsižvelgus į ugdymo įstaigų vadovų darbo pobūdį ir poreikius, kuriuos jie įvardino apklausoje. „Organizuodami šiuos mokymus ir formuluodami temas didžiausią dėmesį skyrėme praktiniam aspektui“, - sakė L. Jakulevičienė. – Mums buvo svarbu, kad ugdymų įstaigų vadovai gautų naujausią ir jiems aktualiausią teisinę informaciją“.

Pirmuose mokymuose Mykolo Romerio universiteto mokslininkai ir teisės ekspertai dr. V. Mačiulaitis, dr. I. Kudinavičiūtė - Michailovienė, dr. A Rudzinskas, K. Šimanskis aptarė darbo santykių teisinius klausimus ir jų sprendimo galimybes, mokyklos, tėvų, mokinių, atsakomybės, viešųjų pirkimų teisinius aspektus. Tokius mokymus ugdymo įstaigų vadovams Mykolo Romerio universiteto Teisės fakultetas planuoja rengti ir ateityje.