Tradiciniai Japonijos šokiai – Mykolo Romerio universiteto scenoje - MRU
Naujienos

2 gegužės, 2024
Tradiciniai Japonijos šokiai – Mykolo Romerio universiteto scenoje
Bendruomenė

Gegužės 8 d. Mykolo Romerio universitete japoniškus tradicinius šokius atliks šokių meistrės iš Japonijos. 

Pirmą kartą Lietuvoje šokio meną demonstruos Otowa-ryu tradicinio japonų šokio mokyklos vadovė Yusumire Otowa ir mokytoja Koho Otowa. Šokėjos savo meistriškumą yra demonstravusios daugelyje populiarių japoniškų šokių festivalių, bendruomenių šventėse, mokyklose, globos namuose.

Japonijos legendos pasakoja, kad po audros dievo Susanoo ir jo sesers Amaterasu, Saulės deivės, ginčo ji pasitraukė į olą ir paskleidė pasaulyje tamsą. Galiausiai ją iš olos ištraukė linksmybių deivės Uzume šokis.  Nuo mitinių laikų iki šių dienų šokis įvairiose Japonijos vietovėse vystėsi labai įvairiai, tačiau šokis visada buvo Japonijos kultūros dalis.

„Universali šokio kalba padeda atskleisti Japonijos istoriją, tradicijas, savitą pasaulėjautą, kurios daugelis aspektų yra artimi ir mums”, – sako Mykolo Romerio universiteto (MRU) rektorės patarėja tarptautiniams ryšiams ir komunikacijai Violeta Gaižauskaitė, buvusi Lietuvos ambasados Japonijoje diplomatė. 

Japonijos šokėjų pasirodymo MRU programoje – „Šventinis šokis“ (Sanbaso), šokiai „Visterijų mergelė“ (Fujimusume), „Tamagava upės istorija“ ir japoniškų šokių pamoka Sakura-sakura.  

Renginyje svečius pasveikins buvęs Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda.

Japonijos šokėjų pasirodymas gegužės 8 d. 16 val. vyks Mykolo Romerio universiteto (Ateities g. 20, Vilnius) 201 auditorijoje.  

Plačiau apie programoje atliekamus šokius:

SANBASO (三番翁) (Šventinis šokis):

Šokis šokant prašant derliaus, geros sveikatos ir palikuonių klestėjimo. Šis šokis buvo toks populiarus Japonijoje, kad tapo svarbia vestuvių ceremonijos dalimi. Teigiama, kad spektaklyje naudojamas varpas yra amuletas, kuris apsaugo nuo blogio.

FUJIMUSUME (Vistery mergelė):

Fujimusume yra garsiausia ir populiariausia programa tarp Kabuki ir Nihon-buyo. Šokyje pasakojama apie fėją, kuri, išėjusi iš paveikslo į pasaulį, įsimylėjo vyrą. Tačiau ji nusivilia vyro neryžtingumu ir vakare, išgirdusi gaudžiantį šventyklos varpą, grįžta į paveikslą.

TAMAGAWA (Tamagava upės istorija):

Tamagawa upė yra svarbus vandens tiekimo šaltinis Tokijui. Anksčiau žmonės balindavo savo medvilninius drabužius šioje upėje. Šokis dinamiškai apibūdina vandens tėkmę. Šokyje naudojamos dvi vėduoklės (Ohgi).

SAKURA – SAKURA (Žydi vyšnių žiedai): šokių pamoka

Tai tradicinė japonų muzika, skirta dainuoti chore arba šokti vienam ir grupėje. Muzika džiaugsminga, apibūdina žydinčius vyšnių žiedus. Lietuvoje yra daug sakurų sodinimo vietų. Mykolo Romerio universitetas taip pat mėgaujasi Hanami ir Universiteto sakurų sodu. Todėl skambant šiai melodijai kiekvienas renginio dalyvis galės pats pamėginti sušokti tradicinius japonų šokio judesius.

Šokio atlikėjų biografija

Otowa Yusumire 1987 m. gegužės mėn. įstojo į Otowa-ryu Nihon-buyo mokyklą, o 2019 m. gruodžio mėn. pradėjo eiti pagrindinės Otowa-ryu mokytojos pareigas. 2023 m. tapo 3-iojo Otowa-ryu didmeistrio Kikuzo Otowa mokine. Otowa Yusumire pirmą kartą pasirodė 2001 m. grupėje Irodori, 2017 m. – Kayo-kai grupėje. Nuo tada kasmet rengia pasirodymus.  

Otowa Koho 1993 m. balandžio mėn. įstojo į Otowa-ryu Nihon-buyo mokyklą. 1999 m. buvo suteiktas sceninis Otowa Koho vardas. 2002 m. pradėjo eiti pagrindinės Otowaryu mokytojos pareigas. 2023 m. balandžio mėn. tapo 3-iojo Otowa-ryu didmeistrio Kikuzo Otowa mokine. Nuo 2001 m. pasirodydavo Irodori grupėje ir Kotogiku-kai, nuo tada aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose.