Tarptautinę saugesnio interneto dieną – įkurtas Australijos ir Lietuvos kibernetinio saugumo tyrimų tinklas (ALCRN) - MRU
Naujienos

8 vasario, 2022
Tarptautinę saugesnio interneto dieną – įkurtas Australijos ir Lietuvos kibernetinio saugumo tyrimų tinklas (ALCRN)
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė

Praėję metai kibernetinio saugumo srityje dėl pandemijos, geopolitinių iššūkių buvo itin aktyvūs. Didelė kibernetinio saugumo ir hibridinių atakų grėsmė – telkia tarptautines mokslininkų pajėgas kovai su jomis ir suteikia platformą kvalifikuotų specialistų paruošimui. Karališkojo Melburno technologijų instituto (angl. Royal Melbourne Institute of Technology, RMIT)  Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centras kartu su Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo valdymo ir verslo fakultetu šiandien įkūrė Australijos – Lietuvos kibernetinio saugumo tyrimų tinklą (angl. The Australian lithuanian cyber research network, ALCRN). Atidarymui pasirinkta simbolinė –  vasario 8 d. – Tarptautinė saugesnio interneto diena.

Suvienyta patirtis padės kovoti su Rusijos ir Kinijos hibridinėmis atakomis

ALCRN atidaryme Matthew Warrenas, RMIT Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centro direktorius (ALCRN bendrasis direktorius) sakė, „tikimės, kad MRU ir RMIT sukurtas tinklas padės sutelkti žinias, suteiks galimybę imtis bendrų hibridinių grėsmių tyrimų bei įvertinti jų įtaką visuomenėms ir institucijoms Lietuvoje bei Australijoje“. Profesorius yra kibernetinio saugumo ir kompiuterinės etikos srities mokslo tyrėjas ir praktikas. M. Warreno mokslo straipsniai publikuojami prestižiniuose kibernetinio saugumo krypties mokslo žurnaluose, o ekspertinė nuomonė ir vertinimai kibernetinio saugumo, kibernetinio saugumo valdymo, saugumo rizikos analizės, ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugos, žmogaus saugumo ir kibernetinės inovacijos srityse – žinomi skirtingose pasaulio šalyse.

Reginio metu MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto dekanas prof. Darius Štitilis (ALCRN bendrasis direktorius) sakė, kad „kibernetinį saugumą traktuojame kaip nacionalinio saugumo dalį. Nepaisant to, kad Lietuva patenka į pasaulio ITU (angl. International Telecommunication Union) kibernetinio saugumo reitingo dešimtuką, būtina ir toliau vykdyti tyrimus bei kurti strategijas. Matome didelį Lietuvos ir Australijos bendradarbiavimo potencialą“.

ALCRN atidarymo įžanginę kalbą sakė MRU rektorė prof. Inga Žalėnienė, Melburne renginyje dalyvavo LR užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, nuotoliniu būdu prie renginio prisijungė ir apie kibernetinio saugumo situaciją bei Vyriausybės veiksmus kalbėjo LR Krašto apsaugos ministerijos viceministras Margiris Abukevičius. Verslo panelinėje diskusijoje dalyvavo „Infobalt“ asociacijos vadovas Mindaugas Ubartas, BCCS klasterio atstovas bei „Critical security“ vadovas Miroslav Lučinskij.

Didžiulis specialistų poreikis

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro duomenimis, kibernetinių incidentų pernai padaugėjo 25%, o su kenkimo programinės įrangos platinimu susijusių incidentų skaičius – net 49%. Be to, pernai fiksuotos septynios hibridinės atakos, o gruodį – viena didžiausių, kai pasinaudojant interneto svetainių turinio valdymo sistemų saugumo spraga, buvo įsilaužta į bent 24 viešojo sektoriaus interneto svetaines, jose publikuotos melagingos naujienos. Augant kibernetinių incidentų skaičiui bei didėjant kai kurių incidentų pavojingumui, kritiškai didėja ir kvalifikuotų specialistų poreikis.

Šis kibernetinės saugos specialistų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, poreikis šiuo metu jaučiamas ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėje rinkose. MRU jau kelis metus vykdomos Kibernetinio saugumo valdymo studijos, skirtos parengti aukštos kvalifikacijos specialistus, gebančius integraliai suprasti, kurti bei valdyti šiuolaikines informacinių technologijų aplinkas ir žmogiškuosius išteklius, užtikrinant kibernetinį saugumą bei duomenų apsaugą. Šios magistrantūros studijos yra tarpdisciplininės, orientuotos į kibernetinio saugumo prevenciją, užtikrinimą bei palaikymą, atitinkamų sprendimų būdų nustatymą ir veiklos organizavimą bei koordinavimą. Paskaitas dėsto mokslininkai, turintys ir praktinio darbo patirtį ir praktikai-ekspertai, dirbantys versle ar viešajame sektoriuje kibernetinio saugumo srityje.

ALCRN sieks vienyti kibernetinio saugumo, FinTech ir inovacijų tyrėjus, bendradarbiauti ir vystyti kokybiškus bei paveikius mokslinius tyrimus, partnerystes, sieks bendrų iniciatyvų su socialiniais partneriais, skatins plėsti studijų ir mokslo tyrimų infrastruktūrą, kartu dalyvauti nacionalinėse ir tarptautinėse mokslo programose.