MRU suburta tarptautinė mokslininkų komanda kurs teisėjų kompetencijų modelį - MRU
Naujienos

29 gruodžio, 2020
MRU suburta tarptautinė mokslininkų komanda kurs teisėjų kompetencijų modelį

Mykolo Romerio universitetas kartu su Norvegijos, Čekijos ir Albanijos aukštojo mokslo ir teismų institucijomis pradeda įgyvendinti EEA ir Norvegijos fondų Regioninio bendradarbiavimo fondo finansuojamą tarptautinį projektą „Teisėjo portretas - daugialypis kompetencijų modelis, taikytinas teisėjų skyrimo, vertinimo ir atrankos procedūrų metu“ (angl. "The Portrait of a Judge" - a multi-dimensional model of competencies to be measured during the procedures of selection, evaluation and promotion of judges"). Projekto trukmė – 40 mėn.

Pasak šį tarptautinį projektą inicijavusios MRU teisingumo tyrimų laboratorijos vadovės doc. dr. Salvijos Mulevičienės, tai, kad po dvejus metus trukusio daugiau kaip 700 iš įvairių  Europos valstybių gautų paraiškų vertinimo proceso finansavimas suteiktas būtent Lietuvos mokslo institucijos vadovaujamam projektui, patekusiam tarp 5 proc. geriausiųjų, rodo ne tik tarptautinį Lietuvos mokslo pripažinimą, bet ir didžiulę reikšmę, kurią tarptautinė bendruomenė teikia visuomenės pasitikėjimo teisine sistema didinimui, teismų veiklos skaidrumo ir atskaitomybės klausimams.

Šio projekto išskirtinumas – tai, kad pirmą kartą į įvairiose valstybėse egzistuojančias teisėjų skyrimo, vertinimo ir atrankos procedūras bus žvelgiama kompleksiškai, taikant mokslinio tyrimo metodus, ir siekiant sukurti inovatyvų, moksliškai pagrįstą, objektyviais kriterijais paremtą kompleksinį teisėjo kompetencijų apibrėžties ir jų vertinimo modelį. Projektas tarpdisciplininio ir tarptautinio pobūdžio, jo rezultatai skirti ne tik dalyvaujančioms keturioms  valstybėms, tačiau visai tarptautinei bendrijai.

Projekto metu bus analizuojami ir lyginami įvairių šalių teisėjų skyrimo, vertinimo ir atrankos procedūrose taikomi instrumentai ir metodikos, siekiant identifikuoti tiek geriausius sprendimus, tiek nepasiteisinusias praktikas. „Daugialypis ir universalus teisėjų kompetencijų modelis apimtų geriausius patikrintus ir naujus inovatyvius sprendimus, kuriuos skirtingos šalys galėtų pritaikyti atsižvelgusios į savo teisinės sistemos specifiką, vidaus poreikius ir kylančius iššūkius,“ sako projekto vadovė dr. S. Mulevičienė.  

Kitas šio projekto ypatumas: glaudus mokslo ir teismų atstovų bendradarbiavimas. „Aktyvus teismų įsitraukimas ir pasiryžimas prisidėti siekiant šio mokslinio projekto tikslų rodo teismų bendruomenės siekį gerinti dabartinę teisėjų atrankos ir vertinimo sistemą, pagrįstą mokslo rezultatais, taip prisidedant prie teismų nepriklausomumo, skaidrumo ir atskaitingumo didinimo“, - pabrėžė projekto mokslinė koordinatorė Reda Molienė.

2020 m. gruodžio 29 dieną nuotoliniu būdu įvyko tarptautinis projekto „Teisėjo portretas“ pristatymas, kuriame dalyvavo daugiau nei 70 dalyvių iš įvairių valstybių. Dalyvius pasveikino Mykolo Romerio universiteto rektorė profesorė Inga Žalėnienė, projektą finansuojančio EEE ir Norvegijos fondų Regioninio bendradarbiavimo fondo operatoriaus vadovė Małgorzata Nowak, Albanijos Aukštosios Teisėjų tarybos pirmininkė Naureda Llagami, Lietuvos Teisėjų Tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė. Projekto tikslus, iššūkius ir šios mokslinės partnerystės privalumus išsamiau pristatė MRU Teisingumo tyrimų laboratorijos vadovė dr. Salvija Mulevičienė, Oslo universiteto profesorius Mads Andenas, Prahos Metropoliteno universiteto profesorius Karel Klima, Albanijos Aukščiausiojo Teismo atstovė dr. Arta Vorpsi ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėja dr. Gabrielė Juodkaitė- Granskienė. Vėliau vyko mokslininkų, teisėjų ir akademinės bei pilietinės bendruomenės atstovų diskusija, kurią maloniai nustebindamas dalyvius sklandžia lietuvių kalba pradėjo EEA ir Norvegijos fondų Regioninio bendradarbiavimo fondo atstovas Piotr Wosik.

Visus, besidominčius teisėjų skyrimo, vertinimo ir atrankų metodika, iššūkiais ir problemomis, ar pageidaujančius gauti daugiau informacijos apie vykdomą projektą kviečiame rašyti ir dalintis savo įžvalgomis ir pastebėjimais el. paštu:  salvija@mruni.eu