Tarp geriausių teisės magistro darbų autorių – Mykolo Romerio teisės mokyklos absolventė Milda Šmitaitė. - MRU
Naujienos

30 rugpjūčio, 2019
Tarp geriausių teisės magistro darbų autorių – Mykolo Romerio teisės mokyklos absolventė Milda Šmitaitė.
Teisės mokykla

Paskutinį vasaros penktadienį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų, akademinės bendruomenės atstovų ir žymių teisininkų sveikinimo žodžiai skambėjo geriausiems 2019 metų teisės magistro darbų autoriams. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas jau ketvirtus metus iš eilės paskelbė šio konkurso nugalėtojus.
 
Šiais metais pirmoji vieta atiteko absolventei iš Vytauto Didžiojo universiteto – Rasai Volungevičienei. Kaip tvirtino nugalėtoja, nagrinėjusi temą „Ar nusikalstamo bankroto teisinis reguliavimas Lietuvoje neprieštarauja ultima ratio ir nullum crimen sine lege principams?“, jai buvo netikėtas, tačiau labai malonus teisėjų ir mokslininkų įvertinimas. „Daug metų teko susidurti tiek su darbdavių, tiek su klientų bankrotu – visuomet svarsčiau, ką būtų galima pakeisti, kad dabartinis teisinis reguliavimas būtų efektyvesnis. Džiaugiuosi, kad mano magistro darbo įžvalgos buvo įvertintos prizine vieta“, – pasakojo laureatė.
 
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Sigita Rudėnaitė, pasveikinusi susirinkusiuosius, pasidžiaugė, kad magistro darbų konkursas jau tapo gražia tradicija, kuri, kaip ji tikisi, ir toliau bus tęsiama. Magistrantai, dalyvaujantys šiame konkurse, teikia viltį, kad Lietuvoje turime gražią teisinės mokslo visuomenės perspektyvą. Renginį moderavusi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja Dalia Vasarienė, kuri buvo ir konkurso komisijos pirmininkė, tvirtino, kad komisijos nariai, skaitydami magistro darbus, turi galimybę susipažinti su trijų universitetų geriausiais magistrų darbais. „Komisijai tai yra privilegija, nes mes turime galimybę skaityti darbus, kurie yra drąsūs ir kurie nebijo plačiau pažvelgti į esamas ir būsimas problemas. Jūs, absolventai, žengiate pirmus žingsnius mokslinėje srityje, esate būsimieji doktrinos kūrėjai, teismų praktikos pagalbininkai. Ačiū jums ir ačiū universitetams, kurie dalijasi ir atsiunčia susipažinti savo deimantus“, – dėkojo D. Vasarienė.
 
Į absolventus kreipdamasi Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos dekanė Lyra Jakulevičienė linkėjo nepaleisti magistro darbuose nagrinėtų temų. „Labai daug gilinotės ir įdėjote daug pastangų rašydami baigiamuosius darbus. Šiuo metu tik jūs esate savo temų specialistai –labiausiai domėjotės naujausia Lietuvos ir užsienio teismų praktika, doktrina. Didžiuokitės tuo ir plėtokite savo nagrinėtas temas toliau – ar praktikėje, ar mokslinėje veikloje“, – sveikino dekanė.
 
Pasak Vilniaus universiteto atstovės Vigitos Vėbraitės, šis konkursas – įkvepiantis ir smagus renginys prieš Rugsėjo 1-ąją, kai sudaroma galimybė prisiminti magistro darbus, apie kuriuos buvo diskutuota gegužės–birželio mėnesiais, bet kartu jis grąžina į rugsėjo mėnesį, į naują semestrą, prie teisės praktikos klausimų. Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas Tomas Berkmanas akcentavo, kad žavi tie studentai, kurie jau studijų metu mėgaujasi teise: „Tai, kad studentai jau studijų metu stengiasi išspausti visas sultis iš pačių studijų, rodo, kad tai yra jų prigimties dalis, todėl manau, kad tokiems studentams geriausiai seksis ir ateityje.“

Antrąją vietą šiame konkurse užėmė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto absolventas Denas Grigaitis, parašęs darbą „Bylų dėl autorių teisių pažeidimų jurisdikcijų kolizijos ir taikytina teisė“.

Trečiosios vietos apdovanojimas atiteko Mykolo Romerio teisės mokyklos absolventei Mildai Šmitaitei, kurios darbo tema – „Soft law instrumentų įtaka Lietuvos teismų praktikai“. Šiais metais renginio metu buvo įdiegta naujovė ir paprašyta dalyvių pristatyti savo magistro darbą lygiai per 1 minutę. Dalyviai į šią užduotį pažiūrėjo itin kūrybiškai ir išradingai. Specialųjį prizą už išradingą pristatymą laimėjo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto absolventė Evelina Nedzinskaitė, kuri pristatydama savo darbą „Fiktyvių ginčų sprendimas arbitraže“ vaizdžiai ir linksmai apibūdino arbitražo procesą. Geriausių 2019 metų teisės magistro darbų konkurse iš viso dalyvavo 17 baigiamųjų darbų autorių. Kiekvienas universitetas atrinko po 5–6 geriausius studentų kūrinius. Baigiamuosius studentų darbus vertino kompetentinga komisija, sudaryta iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo ir universitetų atstovų. Visiems konkurso dalyviams buvo įteiktos padėkos ir atminimo dovanos.
 
Informaciją parengė Lietuvos Aukšiausiojo Teismo Komunikacijos skyrius