Svajonės pildosi: MRU alumnai. Interviu su Ugne Juodyte - MRU
Naujienos

25 sausio, 2024
Svajonės pildosi: MRU alumnai. Interviu su Ugne Juodyte
Interviu
Alumni

Kiekvieno universiteto sėkmę ir populiarumą apsprendžia kokybiškos ir patrauklios studijos, pilnos auditorijos studentų, besiklausančių savo srityje pripažintų dėstytojų paskaitų, modernios bibliotekos, jaukūs, namus primenantys bendrabučiai, patogi infrastruktūra. Tačiau ne tik tai lemia universitetų gyvybingumą. Alumnai – kiekvieno universiteto tęstinumo ir kokybės ženklo garantas, studijų ir profesinės patirties skleidėjai, savo Alma mater ambasadoriai.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) alumnę psichologę Ugnę Juodytę, 2005 m. pradėjusią savo profesinę kelionę psichologijos srityje, galima drąsiai vadinti MRU ambasadore.

Jūs baigėte verslo magistro studijas MRU, šiuo metu esate psichologė, koučingo specialistė, Geštalt psichoterapijos praktikė, individualiai dirbate su suaugusiais žmonėmis taikydama įvairias psichologines technikas, rengiate straipsnius karjeros ir psichologinės sveikatos temomis, nuolatos keliate kvalifikaciją seminaruose, stažuotėse ir konferencijose Lietuvoje bei Europoje. Tai išties įspūdingas Jūsų profesinės veiklos ir pasiekimų sąrašas. Kas lėmė ir vis dar lemia Jūsų, nepabijosiu to žodžio, profesinę sėkmę: sėkmingai pasirinktos studijos, aistra psichologijos mokslui, laimingas atsitiktinumas, o gal perfekcionizmas?

Manau, kad aistra šiai sričiai galėjo būti ir toliau išlieka vienas svarbiausių veiksnių. Aistra psichologijai suteikia motyvaciją nuolat tobulėti, tyrinėti ir ieškoti naujų būdų, kaip padėti žmonėms. Tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas, kuris reikalauja nuolatinio įsitraukimo ir atsidavimo. Studijos MRU suteikė tvirtą akademinį pagrindą ir įskiepijo suvokimą, kad mokymasis vyks visą gyvenimą.

Tai, kad šioje profesijoje galiu bėgti ilgą maratoną manau lemia ir savybės, kurios vystėsi tiek studijų metu, tiek paskui jau individualioje praktikoje, terapijoje, supervizijose. Man labai padeda empatija, kantrybė, smalsumas klausyti ir nuoširdus noras išgirsti.

Taip pat sunku būtų išbūti šioje kelionėje be kolegų palaikymo. Džiaugiuosi, kad priklausau keletui labai šiltų, profesionalių bendruomenių, kurios jungia žmones, kurie dirba su emocine ir fizine žmonių sveikata.

Ir manau, kad mane lydi sėkmė 😊 Pasitaiko momentų, kai atsiduriu tinkamu laiku, tinkamoje vietoje 😊

Ne veltui prieš tai užduotame klausime užsiminiau apie perfekcionizmą, kuris šiandieną daugelį žmonių  dažniau veda į savidestrukciją, o ne į tobulus rezultatus. Jūs teikiate pagalbą perdegimo, sąmoningumo, nerimo, perfekcionizmo ir streso valdymo temomis. Ar tikrai šie reiškiniai taip plačiai paplitę visuomenėje, kad žmogus negali pats savo jėgomis išsivaduoti iš „tobulo žmogaus narvelio“ ir tik profesionali psichologinė pagalba pajėgi jam padėti?

Jūsų klausimas atspindi svarbią šiuolaikinės visuomenės problemą. Tobulumo siekis, nerimas, streso valdymo sunkumai ir perfekcionizmas iš tiesų yra gana paplitę reiškiniai. Šie iššūkiai gali turėti įtakos asmens emocinei gerovei ir kasdieniam gyvenimui. Tačiau atsakymas į klausimą, ar žmogus gali pats išsivaduoti iš „tobulo žmogaus narvelio“ ir ar tik profesionali psichologinė pagalba yra vienintelė išeitis, nėra vienareikšmis.

Žmonės turi daug savipagalbos įrankių, prieinamų per knygas, internetą, grupes ar seminarus. Daugelis žmonių randa būdų įveikti iššūkius per asmeninį augimą, savęs tyrinėjimą, meditaciją, atsipalaidavimo praktikas, sveiką gyvenseną ir pan. Tačiau svarbu pabrėžti, kad savipagalbos metodai gali būti veiksmingi tik iki tam tikro lygio ir ne visose situacijose.

Kai kuriais atvejais, ypač kai susiduriama su sunkiais emociniais iššūkiais ar kai savipagalbos metodai nesuteikia norimo rezultato, profesionali psichologinė pagalba gali būti būtina. Psichologas ar terapeutas gali padėti atskleisti gilesnes problemas, pateikti individualizuotus sprendimus ir suteikti paramą, kurios reikia norint išspręsti sudėtingesnes problemas.

Galų gale, svarbu pripažinti, kad kiekvieno asmens kelias yra unikalus ir kad skirtingos žmonių situacijos gali reikalauti skirtingų strategijų, kad būtų galima susidoroti su savo iššūkiais. Profesionali psichologinė pagalba gali būti labai vertinga, bet ji nėra vienintelis kelias į sveiką ir subalansuotą gyvenimą.

Esate Mykolo Romerio universiteto alumnė, pasidalinkite, ką Jums asmeniškai davė universitetas?

Svarbiausia, ką universitetas man suteikė – tai tvirtas akademinis pagrindas. Studijos Mykolo Romerio universitete leido man įgyti ne tik teorines žinias, bet ir suformuoti kritinio mąstymo, analitinių ir problemų sprendimo įgūdžių.

Taip pat studijos suteikė galimybę susipažinti ir bendradarbiauti su įvairių sričių specialistais, dėstytojais ir kitais studentais. Šie ryšiai tapo vertingu tinklu, kuris vėliau padėjo profesinėje karjeroje. Universitete pateikiami skirtingi požiūriai ir idėjos išplėtė mano akiratį ir skatino naujai pažvelgti į pasaulį bei mano vietą jame.

Universitetas buvo ne tik mokymosi vieta, bet ir asmeninio augimo erdvė. Čia išmokau savarankiškumo, atsakomybės, laiko valdymo ir lankstumo, prisitaikymo įvairiose situacijose – įgūdžių, kurie yra labai svarbūs ne tik profesinėje srityje, bet ir asmeniniame gyvenime.

MRU siekia palaikyti ryšį su alumnais, skatinant juos dalyvauti universiteto gyvenime. Mūsų požiūriu, toks bendradarbiavimas teikia naudos tiek universitetui, tiek patiems alumnams. Ar Jūs bendraujate su buvusiais studijų draugais, ar dalyvaujate MRU alumnų susitikimuose? Gal ko pasigendate?

Mano ryšys su MRU ir su buvusiais studijų draugais išlieka svarbus ir vertingas, nepaisant to, kad dalyvavimas alumnų susitikimuose nėra mano aktyvios veiklos dalis. Universitetas yra svarbi mano asmeninės ir profesinės kelionės dalis, ir aš vertinu ryšius, kuriuos čia sudariau.

Bendraujant su buvusiais studijų draugais, išlaikau ryšį su universiteto bendruomene ir galiu dalintis patirtimis bei iššūkiais, su kuriais susiduriu savo profesinėje veikloje. Tai suteikia galimybę išgirsti kitų perspektyvas ir mokytis iš jų patirčių.

Kaip žinia, alumnai gali pasidalinti savo karjeros kelio istorijomis ir pasiekimais, skatinant dabartinius studentus siekti aukštumų. Ko norėtumėte palinkėti studijuojantiems psichologiją MRU studentams, kokių galėtumėte duoti patarimų, o gal net ir suteikti pagalbos užmezgant profesionalius ryšius, duosiančius impulsą jų karjeroms?

Pradėsiu nuo keleto idėjų, kurios, tikiuosi, suteiks studentams vertingų įžvalgų ir padės formuoti kelionę profesinėje srityje.  

  • Psichologijos studijos gali būti iššūkis, bet svarbu išlaikyti pusiausvyrą tarp siekio mokytis ir asmeninės gerovės. Svarbu nepamiršti, kad klaidos ir nesėkmės yra svarbios mokymosi dalys, tai yra vertingos patirtys. Bet taip pat svarbu vis pasidžiaugti savo stiprybėmis 😊
  • Psichologijos laukas yra platus ir įvairus. Būkite atviri naujoms patirtims, praktikoms, savanorystei ar darbui projektuose, kurie leis plačiau pažvelgti į psichologijos taikymo galimybes.
  • Psichologijoje tarpasmeniniai įgūdžiai yra labai svarbūs. Mokymasis bendrauti, klausytis ir empatiškai reaguoti yra svarbūs tiek darbe su klientais, tiek bendradarbiaujant su kolegomis.
  • Psichologijos mokslas nuolat vystosi, todėl svarbu nuolatos mokytis tiek per formalų švietimą, tiek per asmeninį domėjimąsi. Tikiu, kad asmeninės terapijos kelionė turi prasidėti dar studijų metu.
  • Dalyvaukite konferencijose, seminaruose, ir susitikimuose, kur galite susipažinti su kitais specialistais. Ryšiai su kolegomis gali atverti naujas galimybes ir padėti karjeros vystyme.
  • Karjeros kelias gali būti netikėtas ir ne visada tiesus. Būkite pasiruošę keisti kryptį, jei tai atneša daugiau pasitenkinimo ir laimės.
  • Kai priimate svarbius sprendimus dėl savo karjeros ar studijų krypties, pasitikėkite savo intuicija. Jūsų asmeninė patirtis ir jausmai yra svarbūs sprendžiant, kas jums tinka.

O pabaigai noriu priminti, kad jūs pasirinkote vieną iš įdomiausių kelionių – akademinį kelią. Jūsų laukia ne tik iššūkiai ir sunkūs darbai, bet ir nepakartojamos patirtys, naujos draugystės ir neįkainojami atradimai.

Prisiminkite, kad studijos – tai ne tik galimybė įgyti žinių ir profesinių įgūdžių, bet ir laikas, kai galite tyrinėti savo pačių galimybes, ieškoti aistrų ir formuoti ateities svajones. Būkite smalsūs, kritiškai mąstykite ir nesibijokite iššūkių – jie suteikia galimybę augti ir tobulėti.

Skirkite laiko ne tik mokymuisi, bet ir bendravimui, nes universiteto bendruomenė gali tapti jūsų inspiracijos ir paramos šaltiniu. Džiaukitės kiekviena akimirka universitete, nes tai yra neatsiejama jūsų asmeninės ir profesinės kelionės dalis.

Linkiu jums drąsos siekti savo tikslų, ištvermės per sunkumus ir gebėjimo rasti džiaugsmą mokymosi procese. Tegul kiekviena diena MRU atneša jums naujas žinias, skatina kūrybiškumą ir leidžia atrasti tai, kas jums svarbiausia.

Tegul šis laikotarpis taps nuostabiu pagrindu jūsų tolesniam augimui ir sėkmei.