MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“: savanorystė - kelionių ir karjeros krypčių atradimai - MRU
Naujienos

17 rugpjūčio, 2021
MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“: savanorystė – kelionių ir karjeros krypčių atradimai

Laidos jaunimui „Gyvenimo startuolis“ serijoje „Pasimatuok karjerą per savanorystę“, vyko pokalbis su organizacijos „Aktyvus jaunimas“ projektų koordinatore Greta Kunickyte ir organizacijos „Socialinis veiksmas“ projektų koordinatore, mentore Ieva Jakubauskaite apie vietinės ir tarptautinės savanorystės galimybes jaunimui, mainų programų ir praktikos galimybes, įgūdžių bei kompetencijų įgijimą ir kitas vertes.

Savanorystė: patirtys, kelionės ir projektai

Organizacijos „Aktyvus jaunimas“ projektų koordinatorė Greta pradeda pasakojimą pateikdama savo pavyzdį ir pabrėždama, kad savanoriauti pradėjo dar būdama 15-os metų: „Būtent šios organizacijos dėka, nors ir buvau iš tikrųjų labai jauna, supratau, kad savo gyvenimą noriu sieti su tarptautiniais projektais ir projektų vykdymu. Supratau, kad tai mane veža ir norėčiau tiesiog sieti savo visą gyvenimą su tuo.“


(Greta Kunickytė)

Savanorystė suteikia galimybę keliauti – išvykti galima tiek į Europą, tiek į šalis, esančias kituose žemynuose. Be to, nebūtina turėti didelių santaupų, nes beveik viskas suteikiama nemokamai. „Tai pavyzdžiui, „Aktyvus jaunimas“ prieš karantiną organizavo socialines ekspedicijas į tokias šalis kaip Peru, Argentina, dalyviai taip pat vyko į Pietų Afriką. Pavyzdžiui, į Peru ir Afriką mūsų dalyviai vyko su tikslu – pažiūrėti, kokias praktikas vykdo šių šalių kalėjimai ir kaip jie integruoja buvusius kalinius į visuomenę. Atvykę dalyviai mokėsi, stebėjo, patys vykdė įvairius praktinius mokymus su kalėjimo darbuotojais ir vėliau grįžę į Lietuvą sukūrė metodologiją, kuri padeda čia esantiems žmonėms – buvusiems kaliniams, integruotis į visuomenę“, – pasakoja organizacijos „Aktyvus jaunimas“ projektų koordinatorė G. Kunickytė.

Savanorystė atradimai ir išmoktos pamokos

Organizacijos „Socialinis veiksmas“ projektų koordinatorė, mentorė Ieva Jakubauskaitė tikina, kad savanorystės metu galima įgyti įvairiausių kompetencijų, kadangi akcentuojamas mokymasis per patyrimą: „Vadinasi jaunas žmogus išbando save, išeina iš komforto zonos, patiria situacijas bendradarbiaujant su kitais ar vykdant kokią veiklą, kurios jam nepažįstamos, nepatirtos. Ir savanorystė gali suteikti jam šią erdvę, kurioje yra laisvė būti tokiam, koks žmogus yra. Ir vėliau įsivardinti savo išmoktas pamokas, gebėjimus.“


(Ieva Jakubauskaitė)

Anot Ievos, savanorystė gali būti naudinga ir už savanorystės ribų: gyvenime, ieškant darbo, atrandant savo tam tikrus gebėjimus, neatrastus studijų ar darbo metu. „Tai būna labai dideli atradimai, tiek ir pati esu iš savanorystės atėjusi ir savanoriška veikla mane irgi atvedė į vietas, kur aš būčiau tikrai galbūt neplanavusi ir nežinojau, kad galiu daryti dalykus, kuriuos darau dabar pati“, – teigia organizacijos „Socialinis veiksmas“ projektų koordinatorė Ieva Jakubauskaitė.

Mykolo Romerio universiteto laida „Gyvenimo startuolis“ – tai pokalbiai apie pasirinkimus baigus mokyklą, finansus ir gyvenimo būdą, keliones ir streso valdymą, profesinius iššūkius. Praktiniai pašnekovų patarimai, sėkmės istorijos ir įžvalgos apie tai kas svarbiausia kuriant savo gyvenimo startuolį. Šios laidos tikslas yra padėti kiekvienam jaunam žmogui, kuriančiam savo gyvenimo startuolį kuo lengviau įsilieti į suaugusiųjų pasaulį, išsigryninti savo unikalaus kūrinio tikslą, susidėlioti prioritetus ir suteikti naudingų patarimų sėkmingos ateities kelionėje.“ Laidos svečiai - skirtingų sričių atstovai: darbo rinkos ekspertai, darbdaviai ir tie, kurie šiandien gali tvirtai pasakyti: „Esu savo vietoje ir dirbu savo svajonių darbą“.