MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė: „Nauji iššūkiai neturi stabdyti lygių galimybių siekti akademinės ir mokslinės karjeros” - MRU
Naujienos

19 lapkričio, 2021
MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė: „Nauji iššūkiai neturi stabdyti lygių galimybių siekti akademinės ir mokslinės karjeros”
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Konferencijos
Events
EWORA
Rektorė

Mykolo Romerio universitetas (MRU) su Europos moterų rektorių asociacija  (angl. European Women Rectors Association, EWORA) lapkričio 18 d. surengė 5-ąjį  tarptautinį seminarą „Moterų lygybės aukštajam moksle iššūkiai neramiais laikais” (angl. Challenges of Gender Equality in Higher Education During the Times of Turbulences). Nuotolinį seminarą, kuriame pirmą kartą pristatyta Lietuvos patirtis šioje srityje, moderavo EWORA valdybos narė, MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė. Seminaro dalyves pasveikino EWORA prezidentė profesorė Gulsun Saglamer.

„COVID-19 pandemija neabejotinai paveikė švietimo sistemą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Iš auditorijų, laboratorijų ir klasių teko persikelti į privačias namų erdves, kuriose daugeliui  tenka vienu metu studijuoti, dirbti, atlikti namų apyvokos ir vaikų priežiūros darbus”, – sakė prof. dr. I. Žalėnienė. Papildoma „namų ūkio” našta dažnai tenka moterims, tai atsiliepia jų profesinei karjerai.

Rektorė atkreipė dėmesį, kad moterų lygybės indeksas akivaizdžiai susijęs su šalių politine, ekonomine ir socialine pažanga, žmonių gerove. Klimato kaita, pandemijos, geopolitinės įtampos, technologinės revoliucijos kelia naujų iššūkių aukštajam mokslui. „Mūsų atsakomybė – sudaryti lygias galimybes visiems akademinės bendruomenės nariams tapti aukščiausios kvalifikacijos profesionalais, kuriančiais visuomenės pažangą ir tvarią ateitį”, – pabrėžė I. Žalėnienė.

Universitetų vadovės, mokslininkai ir lyčių lygybės ekspertai iš Austrijos, Bulgarijos, Ispanijos,  Kazachstano, Lenkijos, Turkijos, Vokietijos aptarė COVID-19 pandemijos ir kitų globalių pavojų poveikį aukštajam mokslui, akademiniame sektoriuje dirbančių moterų veiklos efektyvumui. Svarstyta, kaip pritraukti naujų talentų į akademinę ir mokslo tiriamąją veiklą, kaip sudaryti moterims lygias galimybes siekti gerų mokslinės veiklos rezultatų.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinio darbo katedros profesorė, SPEAR projekto tyrėja Natalija Mažeikienė savo pranešime aptarė, kaip aukštajam mokslui kylantys globalūs iššūkiai veikia lyčių lygybės situaciją ir kokiomis priemonėmis siekiama gerinti darbo sąlygas universitete, kad būtų užtikrintos lygios galimybės pritraukti ir įgalinti talentus.

Lygių galimybių gerąsias praktikas ir problemas pristatė Lygių galimybių kontrolierė, teisininkė Birutė Sabatauskaitė.

Dr. Rūta Ruolytė-Verschoore, Vilniaus universiteto (VU) Lygių galimybių koordinatorė supažindino su VU įvairovės ir lygių galimybių 2020-2025 m. strategijos įgyvendinimo eiga. Pranešėja akcentavo, kad lyties tematika yra jautrus klausimas, tad būtini nuoseklūs mokymai ir kitos metodinės priemonės, didinančios sąmoningumą visoje universiteto bendruomenėje.

2015 m. Briuselyje įsteigta Europos moterų rektorių konferencija (EWORA) skatina moterų lyderystę ir lygių galimybių politikos įgyvendinimą bei mokslinius tyrimus akademiniame sektoriuje, gerosios praktikos sklaidą tarptautinėje akademinėje bendruomenėje.