Kviečiame į MRU Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos (ASKT) centro tarptautinę konferenciją „Klestintis gyvenimas, susvetimėjimas ir dirbtinis intelektas“ - MRU
Naujienos

25 kovo, 2024
Kviečiame į MRU Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos (ASKT) centro tarptautinę konferenciją „Klestintis gyvenimas, susvetimėjimas ir dirbtinis intelektas“

Balandžio 4 d., 9.30 val. kviečiame į MRU Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos (ASKT) centro organizuojamą tarptautinę konferenciją „Klestintis gyvenimas, susvetimėjimas ir dirbtinis intelektas“. Konferencija vyks CR I-414 auditorijoje, anglų kalba, taip pat bus galimybė dalyvauti konferencijoje nuotoliu.

Renginio metu bus aptarta aktuali dirbtinio intelekto (DI) ir automatizacijos plėtra, dramatiškai keičianti mūsų visuomenės supratimą apie esančius ir būsimus pokyčius. Atliktų tyrimų duomenimis apskaičiuota, jog beveik pusė visų darbo vietų technologiškai pažangiose visuomenėse gali būti optimizuota, o tai prisidės prie vis didėjančio bedarbystės augimo. MRU vyksiančios konferencijos tikslas – apžvelgti šiuos dramatiškus technologinius pokyčius.

Pagrindinė ASKT centro prielaida, kad DI ir automatizacijos formos turi būti vertinami žmogiško klestėjimo požiūriu. Konferencijoje bus keliami klausimai, kaip technologijos, taip pat ir DI, gali prisidėti prie žmonių gerovės ir kokį vaidmenį jos atlieka nūdienos kapitalistinėse visuomenėse, ar jos palaiko, ar išlaisvina žmones iš susvetimėjimo?

Ši konferencija yra baigiamasis prof. Andriaus Bielskio vadovaujamo projekto „Žmogiškas klestėjimas ir nesusvetimėjęs darbas automatizacijos eroje“ etapas. Projektą finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

„Didžiausia grėsmė slypi galvojime, kad DI yra visagalis, kad jis gali mums patarti, kaip išspręsti vieną ar kitą etinę ar politinę problemą, kurią galime išspręsti tik mes patys. Grėsmė slypi žmogaus mąstymo galių, kūrybingumo nuvertinime, kuomet dėl nepasitikėjimo, tinginystės ar dėl patogumo atiduosime racionalių sprendimų priėmimą DI. Tuomet mes nuskurdinsime save kaip žmones, leisime skaičiuojančioms mašinoms, mūsų pačių sukurtiems įrankiams kolonizuoti mūsų kultūrą ir mus pačius. Būtent tai, o ne tariama DI visagalybė, yra didžiausia grėsmė“, – pabrėžia prof. A. Bielskis.

Visi norintys dalyvauti konferencijoje mielai kviečiami.

Konferencijos programą rasite čia: https://aristotelianstudies.mruni.eu/?page_id=58

Prisijungti nuotoliu galite paspaudę nuorodą apačioje:

https://us06web.zoom.us/j/88137683856?pwd=laHgaeVC4e2jxJknhwCXT9zZ0dZ77A.1#success

Plačiau skaityti apie DI problematiką ir aktualumą galite straipsnyje:

https://www.delfi.lt/uzsakomasis-turinys/premium/prof-a-bielskis-kaip-islikti-laimingam-ir-kurybingam-kai-dirbtinis-intelektas-uzvaldo-vis-daugiau-sriciu-95928771