JAV profesorius Dan Liutikas: kompiuteriai nepakeis žmonių intelekto - MRU
Naujienos

23 gegužės, 2019
JAV profesorius Dan Liutikas: kompiuteriai nepakeis žmonių intelekto
Teisės mokykla

Į tradicinę konferenciją LEGALTECH@VILNIUS 2019 atvykstantis JAV Čikagos-Kent teisės mokyklos profesorius, advokatas, LegalXO LLC strateginis vadovas lietuvių kilmės profesorius Dan Liutikas įsitikinęs, kad technologijos teisės srityje nepakeis žmonių intelekto, tačiau jau dabar gali sėkmingai atlikti rutininius darbus. Profesorius ne tik skaitys pranešimą apie legaltech, bet ir diskutuos su mokslininkais, viešojo ir privataus sektoriaus atstovais, kaip paskatinti teisinių technologijų sektoriaus plėtrą Lietuvoje.

Gerbiamas profesoriau, papasakokite apie save

Esu advokatas, teisės strategijų kūrėjas ir teisės profesorius. Tyrinėju, kaip evoliucionuoja teisinių paslaugų sektorius. Savo kompanijoje „LegalXO LLC“ man tenka labai daug dirbti vystant teisinių paslaugų sektoriaus strategijas su teisinių paslaugų įmonėmis, įmonių teisininkais, paslaugų tiekėjais ir produktų kūrėjais. Taip pat Čikagos-Kento teisės mokykloje dėstau teisę, kad neatitrūkčiau nuo teisės praktikos, vis dar užsiimu ir advokato praktika. Save laikau Lietuvos išeiviu, mat mano abu tėvai gimė Lietuvoje. Kaip, jūsų nuomone, „griaunančios technologijos“ keičia teisinių paslaugų sektorių.
 
Ar jau laikas „tradiciniams“ teisininkams sunerimti?
Teisiniai verslo modeliai, veikiantys pagal į sprendimus orientuotas strategijas, vis aktyviau naudos technologijas, duomenų analitikos įrankius, ir vis labiau konkuruos su tradicinėms teisinėms kompanijoms. Tačiau teisininkams reiktų ne jaudintis, o domėtis, kaip jie galėtų įsitraukti į klientams skirtų teisinių technologinių sprendimų kūrimą, tapti šių procesų dalimi. Kompiuteriai nepakeis patyrusių teisininkų intelekto, tačiau atliks vis daugiau rutininių užduočių, kurias dabar paprastai vis dar atlieka jauni teisininkai. Technologijų pagalba galima kurti kokybiškus įrankius informacijos analizei ir sprendimų priėmimui.
 
Kokie šiuo metu yra labiausiai populiarėjantys legaltech sprendimai JAV, pasaulyje?
Labai sunku atsakyti į šį klausimą, nes atsakymas priklauso nuo konkrečios veiklos srities. Kalbant apibendrintai, šiuo metu jau yra siūlomi tikrai geri duomenų analitikos sprendimai, kai iš milžiniško informacijos kiekio reikia atrinkti vertingus ir reikalingus duomenis. Jau sukurti puikūs technologiniai įrankiai, padedantys automatizuoti paprastus teisinius procesus, tokius kaip dokumentų peržiūra. Taip pat atsiranda vis daugiau holistinių sprendimų klientams. Taip pat gal ne taip patraukliai skambantys tačiau vis dažniau naudojami praktiški sprendimai, kurie remiasi transformacija į debesų technologija paremtas sistemas.
 
Kaip manote, ar lietuviai galėtų gauti papildomos naudos, jei aktyviai investuotų į legaltech sritį? Ar tos investicijos turėtų būti skatinamos valstybės?
Aš nesu pakankamai gerai susipažinęs su Lietuvos teisės praktika ir paslaugų teikimo sritimi, kad galėčiau tinkamai pakomentuoti. Bet kokiu atveju esu tikras, jog jau dabar teisinėje rinkoje egzistuoja daugybė reikšmingų technologinių galimybių, ir būtų klaida jomis nepasinaudoti. Lietuvoje daug žmonių su aukštuoju išsilavinimu, o tai yra geras pagrindas išnaudoti šį pranašumą vystant ir teisinių technologijų sritį.
 
Ką patartumėt teisės studentams ar siekiantiems studijuoti teisės mokslus?
Mano geriausias patarimas būtų rinktis studijuoti įvairias teisės disciplinas, gilintis, ko labiausiai reikia suinteresuotoms šalims, nesvarbu kas jos būtų: vidiniai organizacijos padaliniai, kompanijos, ar valstybinio sektoriaus organizacijos ir pan. Teisininkams reikia išmokti kuo tiksliau identifikuoti problemas ir atrasti efektyviausius sprendimo būdus. Kas laukia advokatų ir teisininkų, kokias kompetencijas, procesus ir technologijas bus svarbu išmanyti? Manau, jog technologijos yra tam tikros teisinės taktikos dalis, o studentai turėtų studijuoti ir išmokti kurti strategijas, kaip kuo geriau išnaudoti visus įmanomus taktinius elementus.
 
Dėkoju už pokalbį