Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto, Psichologijos instituto dėstytoja prof. dr. Jolanta Sondaite - MRU
Naujienos

2 sausio, 2024
Įkvepianti istorija su Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto, Psichologijos instituto dėstytoja prof. dr. Jolanta Sondaite
Universitetas

Kadangi bendruomenėje dirba ir studijuoja daugybė sportiškų, kūrybiškų, įdomių, įkvepiančių žmonių, tad Supakuota Tau naujienlaiškyje tęsime tradiciją dalintis universiteto bendruomenės narių sėkmės istorijomis. Šiose istorijose pateiksime universiteto bendruomenės narių laimingo gyvenimo receptus ir bandysime įkvėpti kūrybingam gyvenimo būdui.   

„Įkvepiančias istorijas“ šį kartą pasakojame kartu su Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto, Psichologijos instituto dėstytoja prof. dr. Jolanta Sondaite. Šiame interviu sužinosime kada ir kaip Jolanta pradėjo domėtis sveika gyvensena, kas yra jos motyvacijos šaltinis bei kas profesorei padeda atsipalaiduoti ir pabėgti nuo kasdienybės rūpesčių.

Laba diena, Jolanta. Žinome, kad lankote įvairius MRU sveikatingumo užsiėmimus, aktyviai leidžiate savo laisvalaikį, atsakingai žiūrite į savo mitybą bei į miego režimą. Pradžiai norėtume Jūsų paklausti kada ir kokiomis aplinkybėmis susidomėjote sveika gyvensena? Kas privertė susimąstyti, kad sveikos gyvensenos puoselėjimas veda į kokybišką ir pilnavertišką gyvenimą?

Paauglystėje, kadangi turėjau problemų su stuburu (skoliozė), sužinojau, kad tokiais atvejais labai padeda jogos pratimai. Tuo metu kaip tik buvo išleista lietuvių kalba Jogesvaro knyga „Jogos sistemos pradmenys“, įsigijau tą knygą ir pradėjau pagal aprašymus daryti jogos pratimus (tuo metu jokių jogos užsiėmimų ar jogos mokytojų Lietuvoje dar nebuvo). Taip susidraugavau su joga ir ta draugystė tęsiasi iki šiol. 

Rimčiau sveika gyvensena susidomėjau studijų metais, man labai didelį įspūdį paliko šviesios atminties K.Vaištarienės paskaita apie tai, kad sveika mityba gali padėti išgydyti ligas. Tada pirmą kartą išgirdau, kad yra vegetariška mityba, kad galima puikiai gyventi ir nevalgant mėsos, po tos paskaitos nusprendžiau atsisakyti mėsos. Taip pat studijų metais sutikau žmonių, kurie užsiiminėjo grūdinimosi praktikomis: maudydavosi žiemą šaltuose vandens telkiniuose. Pradėjau apsipilinėti šaltu vandeniu, maudytis žiemą Baltijos jūroje, dalyvavau pačiose pirmose Palangos ruonių maudynėse. Taip pat studijų metais pavyko išvykti į Jungtinę Karalystę ir sudalyvauti tarptautinėje jaunimo lyderių stovykloje, kurioje kiekvieną rytą vykdavo meditacijos, jogos užsiėmimai, įdomios paskaitos, diskusijos, taip pat maitinamasi buvo vegetariškai. Toje stovykloje sutikau daug įdomių žmonių užsiimančių įvairiomis sąmoningumo praktikomis, tai labai įkvėpė keisti gyvenimo būdą. Po tos stovyklos pradėjau kiekvieną rytą medituoti ir tą darau iki šiol.    

Galbūt galėtumėte papasakoti kokius aktyvius laisvalaikio praleidimo būdus propaguojate? Kodėl būtent šie užsiėmimai Jums suteikia daugiausiai pasitenkinimo?

Man didelį pasitenkinimą suteikia dalyvavimas sveiką gyvenimo būdą, sąmoningumą, netradicinę mediciną propaguojančiuose renginiuose (pvz. jogos stovyklos, tylos stovyklos ir kt.). Džiaugiuosi, kad tokių renginių Lietuvoje daugėja ir jie populiarėja. Dalyvauju tokiuose renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tokiuose renginiuose sutinku daug bendraminčių ir jie mane skatina augti ir tobulėti.

Kaip jau ir minėjau, praktikuoju dėmesingų judesių praktikas tokias, kaip jogos pratimai, vaikščiojimo meditacija. Labai daug džiaugsmo teikia šokis, tad lankau MRU linijinių šokių grupę Swich On, taip pat mėgstu ekstatinius šokius (jie dažnai vyksta per įvairius sąmoningumo renginius). Man labai patinka aktyviai leisti laiką gamtoje, dalyvauju pėsčiųjų žygiuose. Taip pat esu vandens pramogų mėgėja.

Ar turite bendraminčių, su kuriais kartu leidžiate aktyviai laiką? O gal tai darote viena?

Taip turiu bendraminčių. Kartais norisi vaikščioti vienai gamtoje, nes tada galiu labiau įsiklausyti į savo kūno pojūčius, emocijas, mintis, o kartais norisi bendravimo, tuomet renkuosi veiklas su bendraminčiais.

Universiteto bendruomenei būtų labai įdomu išgirsti apie Jūsų mitybos rėžimą? Kas pasikeitė pradėjus taikyti tam tikras mitybos taisykles?

Kaip jau minėjau, mėsos aš esu atsisakiusi jau seniai (studijų metais) ir dėl to jokių problemų nepatyriau. Po to natūraliai atsisakiau žuvies ir alkoholio (tiesiog nebesinorėjo tų produktų). Kai visiškai perėjau prie augalinės veganiškos mitybos, atsirado tam tikrų sveikatos problemų. Tyrimai parodė, kad mano organizme buvo didelis omega 3 trūkumas, reikėjo būtinai vartoti omega 3 papildus. Beje, omega 3 papildai gali būti ne tik gyvulinės kilmės, bet ir augalinės kilmės (veganiški). Dabar mano mityba yra didžiąją dalimi augalinės kilmės, tačiau aš kartais vartoju sūrį (pvz. feta, ožkos) ir pastoviai vartoju omega 3 papildus.

Koks Jums yra, ar buvo didžiausias iššūkis siekiant įgyvendinti šią mitybos rėžimo filosofiją?

Mano giminėje daug kam pasireiškė cukrinis diabetas, tad man yra svarbu riboti cukraus vartojimą. Esu didelė saldumynų mėgėja, tad tai man buvo tam tikras iššūkis. Dabar dažniausiai renkuosi produktus be pridėtinio cukraus ir be dirbtinių saldiklių ir dėl to didelių problemų nepatiriu. Pamėgau kartųjį šokoladą, kuris yra visai be jokio cukraus ir be jokių saldiklių. Taip pat leidžiu sau pasimėgauti gaminiais su stevija ar kitais natūraliais saldikliais (taip pat ir pati juos pasigaminu). Be to dar 1-2 kartus per savaitę taikau protarpinį badavimą.

Taip pat smalsu sužinoti ir pasisemti išminties apie Jūsų miego ir poilsio rėžimą? Girdėjome, kad jis kiek skiriasi nuo didžiosios daugumos žmonių. Ar galėtumėte apie tai šiek tiek plačiau papasakoti?

Nemanau, kad mano miego ir poilsio rėžimas labai skiriasi nuo daugumos žmonių. Rytais stengiuosi atsikelti tokiu laiku, kad galėčiau skirti laiko meditacijai ir nors šiek tiek pasimankštinti.  Mano siekis yra keltis 6 val. arba anksčiau, vakarais - eiti miegoti iki 12 val. vakaro. Vis dėlto ne visada pavyksta išlaikyti tokį ritmą. Man svarbu dienos bėgyje daryti nedidelius stabtelėjimus, trumpus sąmoningo kvėpavimo pratimus, tuomet tikrai užtenka 6 val. miego.

Galbūt esate ateityje išsikėlusi ir daugiau sveikos gyvensenos tematikos tikslų, kuriuos norėtumėte įgyvendinti?

Taip, tikrai yra kur tobulėti. Norėčiau geriau subalansuoti miego ir poilsio rėžimą, kad trumpų stabtelėjimų ir sąmoningo kvėpavimo pauzių dienos bėgyje būtų daugiau. Dabar tikrai ne visada pavyksta to pasiekti.  Taip pat ilgą laiką buvau apleidusi grūdinimosi praktikas, prieš porą metų vėl rytais pradėjau naudoti kontrastinį dušą, visada pabaigdama šaltu vandeniu, tai suteikia daug žvalumo. Norėtųsi vėl pradėti žiemą maudytis vandens telkiniuose.

Kaip semiatės kūrybinio įkvėpimo? Kas padeda Jums atsipalaiduoti?

Daug kūrybinio įkvėpimo pasisemiu dalyvaudama sveiką gyvenimo būdą ir sąmoningumą propaguojančiuose renginiuose ir bendraudama su bendraminčiais. Man labai padeda atsipalaiduoti mindfulness praktikos.

Koks būtų Jūsų patarimas kaip Universiteto bendruomenės nariams atsipalaiduoti ir vyti stresą į šalį šventiniu laikotarpiu?

Patarčiau įprasti trumpam sustoti, atkreipti dėmesį į savo kūno pojūčius, į savo kvėpavimą, prisiminti, kad šiame fiziniame kūne esame laikinai, pagalvoti, kas mums iš tiesų yra svarbiausia šiame gyvenime ir kokius pasirinkimus mes darysime, kad įgyvendintume tai, kas mums yra svarbiausia. 

Galbūt galėtumėte rekomenduoti savo mėgstamos literatūros, kuri Jus įkvėpė žengti žingsnius į priekį sveikesnės gyvensenos link?

Mane įkvėpainčios knygos yra šios: 

Dispenza J. (2019). Tapkite antgamtiški.  Kaunas: Mijalba. (taip pat ir kitos šio autoriaus knygos).

Hawkins D.R.(2014). Jėga ir galia. Kaunas: Mijalba. (taip pat ir kitos šio autoriaus knygos).

William A. (2023). Salierų sultys. Kaunas: Mijalba. (taip pat ir kitos šio autoriaus knygos).

Brėdikis J. (2020). Kitokiu žvilgsniu. Kaunas: Santara. (taip pat ir kitos šio autoriaus knygos).

Ko palinkėtumėte Universiteto bendruomenei naujiesiems metams?

Norėčiau Universiteto bendruomenės nariams palinkėti atrasti tai, kas teikia džiaugsmą ir daryti tai kuo dažniau.

 

Ačiū Jums labai už išsamų ir nuoširdų interviu.