Didesnio kibernetinio saugumo link: MRU kartu partneriais pradeda įgyvendinti projektą „SOCCER“ - MRU
Naujienos

23 vasario, 2024
Didesnio kibernetinio saugumo link: MRU kartu partneriais pradeda įgyvendinti projektą „SOCCER“
Partnerystė

Kibernetinis saugumas visada buvo Mykolo Romerio universiteto (MRU) prioritetas, todėl jam skiriame daug dėmesio. Su džiaugsmu pranešame, kad prasidėjo tarptautinis bendradarbiavimo projektas „SOCCER“ kibernetinio saugumo srityje, prie kurio prisijungė MRU.

„SOCCER“ – tai Vidurio Europos regiono saugumo operacijų centras, kurio vienas pagrindinių tikslų plėtoti saugumo operacijų centrų (SOC) veiklą tokių būdu, kad universitetai, studentai ir darbuotojai galėtų naudotis saugia ir patikima kibernetine erdve. Projektą finansuoja projekto partneriai ir Europos Sąjungos programa „Skaitmeninė Europa“. Trejų metų trukmės projektas jungia devynis partnerius iš penkių šalių (Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Estijos ir Lietuvos).

„SOCCER“ misija –  stiprinti akademinio sektoriaus apsaugą nuo kibernetinių grėsmių, veikiant kaip strateginis intelektinio kapitalo, mokslinių tyrimų vientisumo ir studentų privatumo sergėtojas.

Kiekvienas projekto tikslas –  tai konkretus ir apskaičiuotas žingsnis, siekiant sukurti stiprų gynybos mechanizmą, galintį atlaikyti net sudėtingas kibernetines grėsmes ir atakas. Projekto tikslai:

  1. SOC pajėgumų plėtojimas „SOCCER“ konsorciume. Šia iniciatyva padės geriau stebėti, aptikti ir reaguoti į kibernetines atakas, apsaugoti studentų, darbuotojų ir mokslininkų asmeninius duomenis, intelektinę nuosavybę ir itin svarbias technologijas.
  2. Parama SOC pasirengimui. Rengdama mokomąją medžiagą, ši iniciatyva užtikrina, kad akademinės institucijos būtų gerai pasirengusios kibernetinėms grėsmėms.
  3. Dalijimosi informacija ir KTI ekosistemos sukūrimas. „SOCCER“ sukuria informacijos ir kibernetinių grėsmių žvalgybos (CTI) dalijimosi ekosistemą Vidurio ir Rytų Europos (VRE) akademiniame sektoriuje, panaudojant pažeidžiamumo duomenų bazes.
  4. „SOC4Academia“ įrankių rinkinys. Sukuriamas „SOC4Academia“ įrankių rinkinys, skirtas žinioms apie SOC kūrimą, diegimą ir veikimą skleisti. Šiame priemonių rinkinyje pateikiami SOC paslaugų diegimo ir integravimo modeliai, skatinamas bendras geriausios praktikos supratimas.
  5. Integracija ir bendradarbiavimas su pasauliniais subjektais. „SOCCER“ imasi iniciatyvos skatinti integraciją ir bendradarbiavimą ne tik savo konsorciumo viduje, bet ir su kompiuterių saugumo incidentų reagavimo grupėmis (CSIRT), Europos ir tarptautinėmis struktūromis.
  6. Dirbtinio intelekto panaudojimas inovacijoms. „SOCCER“ taiko dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi metodus, kad galėtų diegti naujoves ir pagerinti kenkėjiškos kibernetinės veiklos aptikimą.

Kiekvienas projektas kelia naujų iššūkių, tačiau džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su bendraminčiais iš įvairių šalių dėl bendrų tikslų ir siekti bendros vizijos stiprinant akademinio sektoriaus apsaugą nuo kibernetinių grėsmių.