Didėja rinkoje trūkstamų pinigų plovimo prevencijos specialistų skaičius - MRU
Naujienos

7 vasario, 2023
Didėja rinkoje trūkstamų pinigų plovimo prevencijos specialistų skaičius
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla
Įvykis

Sėkmingai finišavo pirmoji Lietuvoje pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programa, kurią glaudžiai bendradarbiaujant parengė Finansų ministerija, Mykolo Romerio universitetas (MRU) ir Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras (PPPKC).

Praėjus trims mėnesiams nuo sertifikavimo programos pradžios, kurso dalyviams išlaikiusiems baigiamąjį egzaminą MRU buvo įteikti pirmieji Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sertifikatai. Kursų metu įgytos kompetencijos ir žinios pinigų plovimo prevencijos srityje sertifikuotiems specialistams leis sėkmingiau įsilieti į nuolat augančią šios srities rinką bei prisidės prie efektyvaus finansų sektoriaus rizikų valdymo užtikrinimo.

„Atsižvelgę į rinkos tendencijas ėmėmės iniciatyvos ir kartu su partneriais sukūrėme novatorišką kompetencijų programą, kuri atveria galimybes studentams įgyti naujų žinių pinigų plovimo prevencijos srityje, o verslui – prisitraukti kompetentingų specialistų. Tvarus finansų sektoriaus augimas neįmanomas be efektyvaus rizikų valdymo, todėl rinkai paruošti specialistai padės dar efektyviau ir operatyviau kovoti su kylančiais iššūkiais finansų sektoriuje ir prisidės prie atsparesnės Lietuvos kūrimo“, – pažymėjo finansų viceministrė Vaida Markevičienė. 

Pasak viceministrės, vienas iš Lietuvos prioritetų – tolimesnė „Fintech“ sektoriaus kokybinė plėtra ir branda, o šiam tikslui šiuo metu brėžiamos „Fintech“ sektoriaus plėtros gairės, kurių centre – dar didesnis dėmesys kompetencijų stiprinimui ir talentų pasiūlai. Be to, Lietuva turi ambiciją tapti naujai kuriamos institucijos – Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos centru (AMLA) Europoje, todėl šie specialistai reikšmingai prisidės įgyvendinant šį siekį.

Pirmoji kurso dalyvių grupė buvo sudaryta iš 34 dalyvių. Kadangi norinčių dalyvauti programoje buvo kelis kartus daugiau nei tikėjosi programos organizatoriai, pirmoje laidoje prioritetas buvo teikiamas: akademinės bendruomenės nariams (studentams); politiką formuojantiems bei vykdantiems (viešojo sektoriaus) atstovams bei dirbantiems privataus sektorių skirtingų atsakomybių PP/TF prevencijos specialistams (siekiant stiprinti turimas jų kompetencijas šioje srityje). 

„Sertifikavimo programą sukūrėme siekdami kelti privataus ir viešojo sektorių specialistų kompetenciją pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos srityje. Pirmąją tokio tipo Lietuvoje sukurtą ir įgyvendinamą programą dėstė kompetentingi rinkos ekspertai, kurie kurso dalyviams suteikė reikiamas žinias, kurios, tikime, kad pasitarnaus kiekvienam kurso dalyviui kovoje su finansiniais nusikaltimais, taip prisidedant prie stabilios finansų sektoriaus sistemos Lietuvoje palaikymo bei užtikrinimo“, – pabrėžė Eimantas Vytuvis, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas.

Kursą sėkmingai baigė ir sertifikavimo egzaminą išlaikė 29 kurso dalyviai. Ekspertinėmis žiniomis kurso programoje dalinosi ilgametę patirtį turintys rinkos specialistai iš viešojo bei privataus sektorių. Programa bus tęstinė ir jau 2023 m. I-ąjį ketvirtį bus paskelbta informacija apie naujai formuojamas programos grupes.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi pabaigusi mūsų Finansų ministerijos, Mykolo Romerio Universiteto ir Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro bendra iniciatyva parengtą Pinigų plovimo prevencijos sertifikavimo programą. Dalyvaudama šioje programoje įsitikinau, jog Lietuvoje turime aukščiausio lygio AML specialistų, gebančių padėti susigaudyti pinigų plovimo, terorizmo rizikų ir sankcijų taikymo pinklėse. Rekomenduoju šią programą tiems, kas siekia, jog mūsų šalis būtų dar stipresnė, bankas ar kita finansų įstaiga oriai stovėtų ant kojų, o Jus gerbtų už tai, kad pastebėjote įžūlius juodus srautus, sertifikuokitės!“ – savo įspūdžiais apie programą dalinosi programos dalyvė Elena Koncevičiūtė.

Didžioji dauguma kurso dalyvių šį kursą rekomenduotų siekiant įgyti pamatines Pinigų plovimo prevencijos žinias. Apklausos vertinimo rezultatas 4,9 (5).

„Pasaulyje vis populiarėjant mikrokredencialų galimybėms, džiaugiamės, kad pirmoji sertifikavimo programa buvo įgyvendinta būtent MRU Teisės mokykloje, nes šią kryptį matome kaip strateginę mokymosi visą gyvenimą kontekste. Partnerystė su valstybės ir privačiu sektoriumi atsakant į Lietuvai reikalingų kompetencijų poreikį būtent trumposiomis programomis yra ne tik akademinės bendruomenės siekiamybė, bet ir realybė“, – teigia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė.

Apie programą

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kursas (Sertifikavimo programa) yra skirta jau dirbantiems viešojo ir privataus sektorių skirtingų atsakomybių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos specialistams, naujai ateinantiems į darbo rinką ir norintiems pradėti savo karjerą šioje srityje, taip pat – ketinantiems persikvalifikuoti. Programos kursas trunka 9 savaites, ją sudaro 52 akademinės ir 103 savarankiško darbo valandos. Programą sudaro 13 modulių, kuriuose pristatomos su pinigų plovimu ir teroristų finansavimų susijusios temos. Programoje per 26 paskaitas finansų rinkos dalyvių atstovai, MRU dėstytojai, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro ekspertai bei jų partneriai dėsto pinigų plovimo prevencijos teorinius aspektus, teisinį reglamentavimą ir rengia praktinių situacijų aptarimo sesijas. Programa suteikia 6 akademinius kreditus.